UNIWERSYTET ŁÓDZKI - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Praktyki zawodowe

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 0100-SPJA600TB
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Praktyki zawodowe
Jednostka: Wydział Filologiczny
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 1.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Forma studiów:

stacjonarne

Wymagania wstępne:

Znajomość treści wprowadzanych na przedmiotach specjalizacyjnych podczas pierwszego i drugiego semestru.


Spełnienie wymagań podstawowych określonych ofertą praktyki.

Skrócony opis:

Zdobycie wiedzy i umiejętności praktycznych oraz zdobycie doświadczenia zawodowego, potrzebnych do podjęcia i wykonywania pracy

w biurach turystycznych, przedsiębiorstwach usługowo-transportowych, firmach produkcyjnych, instytucjach publicznych itp.

Efekty uczenia się:

Absolwent zna i rozumie:

1) zróżnicowanie odmian polszczyzny używanych do celów specjalistycznych /zawodowych (01SPT1A_W01).

2) środki językowe należące do oficjalnej i nieoficjalnej odmiany polszczyzny zawodowej (01SPT1A_W02).

3) podstawową leksykę z zakresu turystyki i obsługi ruchu turystycznego (01SPT1A_W03).

4) leksykę związaną z rynkiem pracy w Polsce, a także z poszukiwaniem pracy, strukturą firmy, obsługiwaniem klienta, zakładaniem własnej firmy (01SPT1A_W04).

5) procedury związane z organizacją wycieczek i z reklamą (01SPT1A_W05).

6) informacje dotyczące polskiej kultury i jej europejskie konteksty oraz podstawy geografii Polski (01SPT1A_W06).

Absolwent potrafi:

1) wypowiadać się na temat atrakcji turystycznych Polski (01SPT1A_U04).

2) wykorzystać różne metody pracy w działalności związanej z szeroko pojętą turystyką (01SPT1A_U01).

3) komunikować się w języku polskim i angielskim (01SPT1A_U02).

4) napisać ofertę, reklamację, list reklamowy (01SPT1A_U05).

5) zabierać głos na tematy związane z organizacją wyjazdów turystycznych, obsługą biura turystycznego, posługuje się przy tym specjalistycznym słownictwem i strukturami dobranymi do sytuacji (01SPT1A_U03).

Absolwent jest gotów do:

1) krytycznej oceny posiadanej wiedzy z zakresu roli języka polskiego w turystyce i biznesie (01SPT1A _K01).

2) określania priorytetów służących realizacji określonego przez siebie lub innych zadania (01SPT1A _K02).

3) prawidłowego identyfikowania i rozstrzygania dylematów związanych z wykonywaniem zawodu (01SPT1A _K03).

4) uczestniczenia w życiu kulturalnym oraz korzystania z różnych jego form (01SPT1A _K04).

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2027/2028" (jeszcze nie rozpoczęty)

Okres: 2028-02-21 - 2028-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Praktyki, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Praktyki - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Czy ECTS?:

T

Forma zaliczenia:

zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2026/2027" (jeszcze nie rozpoczęty)

Okres: 2027-02-15 - 2027-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Praktyki, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Praktyki - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Czy ECTS?:

T

Forma zaliczenia:

zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2025/2026" (jeszcze nie rozpoczęty)

Okres: 2026-02-16 - 2026-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Praktyki, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Praktyki - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Czy ECTS?:

T

Forma zaliczenia:

zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (w trakcie)

Okres: 2025-03-03 - 2025-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Praktyki, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Paulina Kaźmierczak
Prowadzący grup: Paulina Kaźmierczak
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Praktyki - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Czy ECTS?:

T

Forma zaliczenia:

zaliczenie na ocenę

Metody dydaktyczne:

Praca wykonywana pod kierunkiem pracodawcy w siedzibie wybranej placówki lub w miejscu wskazanym przez oferenta.

Sposoby i kryteria oceniania:

Dostarczenie do wglądu dziennika praktyk innych dokumentów / plików potwierdzających nabycie ww. efektów uczenia się, np. opracowanie zleconych zagadnień, konspektów zajęć.

Metody weryfikacji i oceny stopnia osiągnięcia założonych efektów uczenia się:

Prowadzenie na bieżąco dokumentacji praktyki: dziennika praktyk i sporządzenie indywidualnego raportu, opisującego zdobyte doświadczenia i umiejętności.

Uzyskanie opinii pracodawcy w formie pisemnej.

Wywiad przeprowadzony ze studentem przez opiekuna praktyk decydującego o ich zaliczeniu.


Szczegółowe treści kształcenia:

Poznanie struktur i mechanizmów funkcjonowania danej firmy lub instytucji z sektora kulturowego, oświatowego lub turystycznego.

Zdobycie wiedzy specjalistycznej o danej branży, zwłaszcza w kontekście jej zapotrzebowania na usługi językowe.

Poszerzenie wiedzy filologicznej zdobytej na studiach oraz rozwijanie umiejętności jej praktycznego wykorzystania.

Zdobycie umiejętności niezbędnych w przyszłej pracy zawodowej, m.in. umiejętności analitycznych, organizacyjnych, pracy w zespole, nawiązywania kontaktów, prowadzenia negocjacji itp.

Wykazanie się w miarę możliwości przygotowaniem językowym i kulturowym w sytuacjach autentycznego środowiska pracy.

Stworzenie dogodnych warunków do aktywizacji zawodowej absolwentów na rynku pracy.


Literatura:

Brak.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (zakończony)

Okres: 2024-10-01 - 2025-03-02
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Praktyki, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Paulina Kaźmierczak
Prowadzący grup: Paulina Kaźmierczak
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Praktyki - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Czy ECTS?:

T

Forma zaliczenia:

zaliczenie na ocenę

Metody dydaktyczne:

Praca wykonywana pod kierunkiem pracodawcy w siedzibie wybranej placówki lub w miejscu wskazanym przez oferenta.

Sposoby i kryteria oceniania:

Dostarczenie do wglądu dziennika praktyk innych dokumentów / plików potwierdzających nabycie ww. efektów uczenia się, np. opracowanie zleconych zagadnień, konspektów zajęć.

Metody weryfikacji i oceny stopnia osiągnięcia założonych efektów uczenia się:

Prowadzenie na bieżąco dokumentacji praktyki: dziennika praktyk i sporządzenie indywidualnego raportu, opisującego zdobyte doświadczenia i umiejętności.

Uzyskanie opinii pracodawcy w formie pisemnej.

Wywiad przeprowadzony ze studentem przez opiekuna praktyk decydującego o ich zaliczeniu.

Szczegółowe treści kształcenia:

Poznanie struktur i mechanizmów funkcjonowania danej firmy lub instytucji z sektora kulturowego, oświatowego lub turystycznego.

Zdobycie wiedzy specjalistycznej o danej branży, zwłaszcza w kontekście jej zapotrzebowania na usługi językowe.

Poszerzenie wiedzy filologicznej zdobytej na studiach oraz rozwijanie umiejętności jej praktycznego wykorzystania.

Zdobycie umiejętności niezbędnych w przyszłej pracy zawodowej, m.in. umiejętności analitycznych, organizacyjnych, pracy w zespole, nawiązywania kontaktów, prowadzenia negocjacji itp.

Wykazanie się w miarę możliwości przygotowaniem językowym i kulturowym w sytuacjach autentycznego środowiska pracy.

Stworzenie dogodnych warunków do aktywizacji zawodowej absolwentów na rynku pracy.


Literatura:

Brak.

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest UNIWERSYTET ŁÓDZKI.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-6