Toksykologia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 0400-BF705D |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Toksykologia |
Jednostka: | Wydział Biologii i Ochrony Środowiska |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
3.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | Posiada wiedzę z zakresu chemii organicznej i nieorganicznej na poziomie podstawowym, potrafi wykonywać proste oznaczenia z zakresu analizy biochemiczno-biofizycznej. |
Skrócony opis: |
Omówione zostaną; podstawowe pojęcia z toksykologii, metabolizm ksenobiotyków, źródła powstawania i toksyczność wybranych związków organicznych; występowanie i mechanizm działania wybranych metali ciężkich. Wykład będzie także dotyczył podstawowych pojęć z toksykologii żywności, interakcje żywności z lekami oraz będzie zawierał opis mutagennych i kancerogennych związków mogących tworzyć się przy przetwarzaniu żywności. Studenci zapoznawani zostaną z metodami badawczymi stosowanymi w analizie środowiskowej, a analizy będą dotyczyły oceny zawartości chlorofenoli, całkowitej zawartości materii chloroorganicznej, żelaza całkowitego, azotynów, a także jonów chlorkowych i różnych form ditlenku węgla w wodzie. Część ćwiczeń poświęcona będzie analizie biomarkerów skażenia środowiska i zatrucia organizmu człowieka. |
Efekty uczenia się: |
Po zakończeniu kursu student: 1. definiuje podstawowe pojęcia z zakresu toksykologii tzn. pojęcie trucizny, krzywej dawka-efekt, LD50, MRL itp. 2. charakteryzuje rodzaje odtrutek swoistych i nieswoistych stosowanych w zatruciach oraz biomarkery wykorzystywane w toksykologii (aktywność AChE, stężenie met-Hb i HbCO). 3. porównuje metabolizm ksenobiotyków w organizmach zwierzęcych i roślinnych. 4. opisuje podstawowe pojęcia dotyczące pestycydów (podział ze względu na właściwości biologiczne, okresy karencji i prewencji, klasy toksyczności). 5. Porównuje mechanizmy działania wybranych toksyn środowiskowych (dioksyny, wielocykliczne węglowodory aromatyczne, chlorofenole) 6. objaśnia mechanizm działania wybranych metali ciężkich. 7. klasyfikuje interakcje pomiędzy spożywaną żywnością a przyjmowanymi lekami 8. objaśnia mechanizm działania mutagennych i kancerogennych związków mogących tworzyć się przy przetwarzaniu żywności (nitrozoamin, akrylamidu, chloroformu) 9. dokonuje pomiarów aktywności acetylocholinoesterazy we krwi oraz stężenia żelaza i azotynów w wodzie 10. rozpoznaje różne patologiczne formy hemoglobiny, tj.: hemoglobinę tlenkowęglową, cyjanmethemoglobinę i methemoglobinę 11. posługuje się metodami chromatograficznymi, technikami miareczkowania oraz metodami spektrofotometrycznymi w zakresie światła widzialnego i nadfioletu 12. świadomie aktualizuje i pogłębia wiedzę o środowisku i jego ochronie Realizowane kierunkowe efekty kształcenia: Realizowane kierunkowe efekty kształcenia: 04B-2A_W01, 04B-2A_W02, 04B-2A_W03, 04B-2A_W04, 04B-2A_W05, 04B-2A_W07, 04B-2A_W08, 04B-2A_W10, 04B-2A_U01, 04B-2A_U02, 04B-2A_U05, 04B-2A_U06, 04B-2A_U07, 04B-2A_U08 04B-2A_K07 |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/2019" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-02-10 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 26 godzin
Wykład, 18 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Bożena Bukowska | |
Prowadzący grup: | Anna Barańska, Bożena Bukowska, Monika Jarosiewicz, Kinga Malinowska, Paulina Sicińska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena zgodna z regulaminem studiów
Ćwiczenia laboratoryjne - Ocena zgodna z regulaminem studiów Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów |
|
Czy ECTS?: | T |
|
Metody dydaktyczne: | Wykład ilustrowany prezentacjami, ćwiczenia laboratoryjne |
|
Sposoby i kryteria oceniania: | Podstawą do zaliczenia przedmiotu jest w przypadku ćwiczeń zaangażowanie studenta na ćwiczeniach laboratoryjnych i wykazanie się umiejętnościami praktycznymi oraz wynik kolokwium końcowego natomiast w przypadku wykładu pozytywne zaliczenie ćwiczeń i wynik egzaminu pisemnego końcowego. Na ocenę końcową z przedmiotu składa się ocena z ćwiczeń (40%) i ocena z egzaminu (60%). |
|
Szczegółowe treści kształcenia: | 1. Pojęcie trucizny, dawki, krzywej dawka-efekt, charakterystyka odtrutek, metody alternatywne w toksykologii 2. Metabolizm ksenobiotyków w organizmach zwierzęcych i roślinnych, 3. Biomarkery wykorzystywane w toksykologii (aktywność AChE, stężenie met-Hb i HbCO), 4. Pojęcia dotyczące pestycydów (podział ze względu na właściwości biologiczne, okresy karencji i prewencji, klasy toksyczności). 5. Charakterystyka organicznych związków toksycznych: dioksyn, wielocyklicznych węglowodorów aromatycznych, polichlorowanych fenoli. 6. Występowanie i mechanizm działania wybranych metali ciężkich. 7. Podstawowe pojęcia z toksykologii żywności: interakcje żywności z lekami (oddziaływania synergistyczne i antagonistyczne) 8. Charakterystyka mutagennych i kancerogennych związków mogących tworzyć się przy przetwarzaniu żywności (nitrozoamin, akrylamidu, chloroformu), 9. Zastosowanie technik chromatograficznych, spektrofotometrycznych i techniki cytometrii przepływowej w toksykologii. 10. Zasady oznaczania stężeń azotynów i żelaza w wodzie 11. Analiza zawartości polifenoli w tkance roślinnej 12. Enzymy jako biomarkery - aktywność dehydrogenazy mleczanowej i aminotranseferaz. Aktywność dehydrogenazy alkoholowej jako wskaźnika zatrucia alkoholem 13. Pomiar aktywności acetylocholinoesterazy jako markera zatruć związkami fosforoorganicznymi. 14. Wykorzystanie cytometrii przepływowej w toksykologii 14. Analiza różnych form hemoglobiny jako markera zatruć tlenkiem węgla (hemoglobina tlenkowęglowa) i cyjankami (methemoglobina). |
|
Literatura: |
1. Manahan S.E. „Toxicological Chemistry and Biochemistry” 3 edycja, przekład w języku polskim Koroniak i Boczoń „Toksykologia środowiskowa” PWN Warszawa 2006. 2. Siemiński M. „Środowiskowe zagrożenia zdrowia” Wydawnictwo Naukowe PWN Warszawa 2001. 3. Piotrowski. J.K. Podstawy toksykologii - PWN, Warszawa 2009 wydanie 2. Artykuły online: 1. Bukowska B., Pieniążek D., Hutnik K., Duda W., [2007]. Acetylo- i butyrylocholinoesteraza – budowa, funkcje i ich inhibitory. Current Topics in Biophysics 30, 11–23 2. Słowińska M., Koter-Michalak M., Bukowska B., [2011]. Wpływ dioksyn na organizm człowieka – badania epidemiologiczne. Medycyna Pracy 62, 643–652 3. Kwiatkowska M., Jarosiewicz P., Bukowska B. [2013]. Glifosat i jego preparaty – toksyczność, narażenie zawodowe i środowiskowe. Medycyna Pracy 64(5), 717–729 4. Pingot D., Pyrzanowski K., Michałowicz J., Bukowska B., [2013]. Toksyczność akrylamidu i jego metabolitu glicydamidu. Medycyna Pracy 64(2):259–271 5. Bukowska, B., Addukty hemoglobiny jako biomarkery narażenia człowieka na wybrane ksenobiotyki. Postepy Hig Med Dosw (online), 2015; 69: 668-680. 7. Jarosiewicz, M., Bukowska B., [2017]. Tetrabromobisfenol A – toksyczność, narażenie środowiskowe i zawodowe Med Pr 2017;68(1):121 |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/2018" (zakończony)
Okres: | 2017-10-01 - 2018-02-09 |
Przejdź do planu
PN W
WT ŚR CZ CLE
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 26 godzin, 14 miejsc
Wykład, 18 godzin, 14 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Bożena Bukowska | |
Prowadzący grup: | Anna Barańska, Bożena Bukowska, Jaromir Michałowicz, Katarzyna Mokra, Paulina Sicińska, Aneta Wolska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena zgodna z regulaminem studiów
Ćwiczenia laboratoryjne - Ocena zgodna z regulaminem studiów Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów |
|
Czy ECTS?: | T |
|
Metody dydaktyczne: | Wykład ilustrowany prezentacjami, ćwiczenia laboratoryjne |
|
Sposoby i kryteria oceniania: | Podstawą do zaliczenia przedmiotu jest w przypadku ćwiczeń zaangażowanie studenta na ćwiczeniach laboratoryjnych i wykazanie się umiejętnościami praktycznymi oraz wynik kolokwium końcowego natomiast w przypadku wykładu pozytywne zaliczenie ćwiczeń i wynik egzaminu pisemnego końcowego. Na ocenę końcową z przedmiotu składa się ocena z ćwiczeń (40%) i ocena z egzaminu (60%). |
|
Szczegółowe treści kształcenia: | 1. Pojęcie trucizny, dawki, krzywej dawka-efekt, charakterystyka odtrutek, metody alternatywne w toksykologii 2. Metabolizm ksenobiotyków w organizmach zwierzęcych i roślinnych, 3. Biomarkery wykorzystywane w toksykologii (aktywność AChE, stężenie met-Hb i HbCO), 4. Pojęcia dotyczące pestycydów (podział ze względu na właściwości biologiczne, okresy karencji i prewencji, klasy toksyczności). 5. Charakterystyka organicznych związków toksycznych: dioksyn, wielocyklicznych węglowodorów aromatycznych, polichlorowanych fenoli. 6. Występowanie i mechanizm działania wybranych metali ciężkich. 7. Podstawowe pojęcia z toksykologii żywności: interakcje żywności z lekami (oddziaływania synergistyczne i antagonistyczne) 8. Charakterystyka mutagennych i kancerogennych związków mogących tworzyć się przy przetwarzaniu żywności (nitrozoamin, akrylamidu, chloroformu), 9. Zastosowanie technik chromatograficznych, spektrofotometrycznych i techniki cytometrii przepływowej w toksykologii. 10. Zasady oznaczania stężeń azotynów i żelaza w wodzie 11. Analiza zawartości polifenoli w tkance roślinnej 12. Enzymy jako biomarkery - aktywność dehydrogenazy mleczanowej i aminotranseferaz. Aktywność dehydrogenazy alkoholowej jako wskaźnika zatrucia alkoholem 13. Pomiar aktywności acetylocholinoesterazy jako markera zatruć związkami fosforoorganicznymi. 14. Wykorzystanie cytometrii przepływowej w toksykologii 14. Analiza różnych form hemoglobiny jako markera zatruć tlenkiem węgla (hemoglobina tlenkowęglowa) i cyjankami (methemoglobina). |
|
Literatura: |
1. Manahan S.E. Toxicological Chemistry and Biochemistry. 3. edycja, przekład w języku polskim Koroniak i Boczoń pt. Toksykologia środowiskowa, PWN, Warszawa 2006. 2. Siemiński M. Środowiskowe zagrożenia zdrowia. PWN, Warszawa 2001. 3. Gawęcki J. Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu. PWN, Warszawa 2008. 4. Ball S. Toksykologia żywności – bez tajemnic. MEDYK Sp. z o.o. Warszawa 1998. 5. Sikorski Z. E. Chemia żywności – odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne. Warszawa 2007. |
Właścicielem praw autorskich jest UNIWERSYTET ŁÓDZKI.