UNIWERSYTET ŁÓDZKI - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Toksykologia

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 0400-BF705D
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Toksykologia
Jednostka: Wydział Biologii i Ochrony Środowiska
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 3.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Wymagania wstępne:

Posiada wiedzę z zakresu chemii organicznej i nieorganicznej na poziomie podstawowym, potrafi wykonywać proste oznaczenia z zakresu analizy biochemiczno-biofizycznej.

Skrócony opis:

Omówione zostaną; podstawowe pojęcia z toksykologii, metabolizm ksenobiotyków, źródła powstawania i toksyczność wybranych związków organicznych; występowanie i mechanizm działania wybranych metali ciężkich. Wykład będzie także dotyczył podstawowych pojęć z toksykologii żywności, interakcje żywności z lekami oraz będzie zawierał opis mutagennych i kancerogennych związków mogących tworzyć się przy przetwarzaniu żywności. Studenci zapoznawani zostaną z metodami badawczymi stosowanymi w analizie środowiskowej, a analizy będą dotyczyły oceny zawartości chlorofenoli, całkowitej zawartości materii chloroorganicznej, żelaza całkowitego, azotynów, a także jonów chlorkowych i różnych form ditlenku węgla w wodzie. Część ćwiczeń poświęcona będzie analizie biomarkerów skażenia środowiska i zatrucia organizmu człowieka.

Efekty uczenia się:

Po zakończeniu kursu student:

1. definiuje podstawowe pojęcia z zakresu toksykologii tzn. pojęcie trucizny, krzywej dawka-efekt, LD50, MRL itp.

2. charakteryzuje rodzaje odtrutek swoistych i nieswoistych stosowanych w zatruciach oraz biomarkery wykorzystywane w toksykologii (aktywność AChE, stężenie met-Hb i HbCO).

3. porównuje metabolizm ksenobiotyków w organizmach zwierzęcych i roślinnych.

4. opisuje podstawowe pojęcia dotyczące pestycydów (podział ze względu na właściwości biologiczne, okresy karencji i prewencji, klasy toksyczności).

5. Porównuje mechanizmy działania wybranych toksyn środowiskowych (dioksyny, wielocykliczne węglowodory aromatyczne, chlorofenole)

6. objaśnia mechanizm działania wybranych metali ciężkich.

7. klasyfikuje interakcje pomiędzy spożywaną żywnością a przyjmowanymi lekami

8. objaśnia mechanizm działania mutagennych i kancerogennych związków mogących tworzyć się przy przetwarzaniu żywności (nitrozoamin, akrylamidu, chloroformu)

9. dokonuje pomiarów aktywności acetylocholinoesterazy we krwi oraz stężenia żelaza i azotynów w wodzie

10. rozpoznaje różne patologiczne formy hemoglobiny, tj.: hemoglobinę tlenkowęglową, cyjanmethemoglobinę i methemoglobinę

11. posługuje się metodami chromatograficznymi, technikami miareczkowania oraz metodami spektrofotometrycznymi w zakresie światła widzialnego i nadfioletu

12. świadomie aktualizuje i pogłębia wiedzę o środowisku i jego ochronie

Realizowane kierunkowe efekty kształcenia: Realizowane kierunkowe efekty kształcenia: 04B-2A_W01, 04B-2A_W02, 04B-2A_W03, 04B-2A_W04, 04B-2A_W05, 04B-2A_W07, 04B-2A_W08, 04B-2A_W10, 04B-2A_U01, 04B-2A_U02, 04B-2A_U05, 04B-2A_U06, 04B-2A_U07, 04B-2A_U08 04B-2A_K07

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/2019" (zakończony)

Okres: 2018-10-01 - 2019-02-10
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 26 godzin więcej informacji
Wykład, 18 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Bożena Bukowska
Prowadzący grup: Anna Barańska, Bożena Bukowska, Monika Jarosiewicz, Kinga Malinowska, Paulina Sicińska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Ćwiczenia laboratoryjne - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Czy ECTS?:

T

Metody dydaktyczne:

Wykład ilustrowany prezentacjami, ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby i kryteria oceniania:

Podstawą do zaliczenia przedmiotu jest w przypadku ćwiczeń zaangażowanie studenta na ćwiczeniach laboratoryjnych i wykazanie się umiejętnościami praktycznymi oraz wynik kolokwium końcowego natomiast w przypadku wykładu pozytywne zaliczenie ćwiczeń i wynik egzaminu pisemnego końcowego.

Na ocenę końcową z przedmiotu składa się ocena z ćwiczeń (40%) i ocena z egzaminu (60%).


Szczegółowe treści kształcenia:

1. Pojęcie trucizny, dawki, krzywej dawka-efekt, charakterystyka odtrutek, metody alternatywne w toksykologii

2. Metabolizm ksenobiotyków w organizmach zwierzęcych i roślinnych,

3. Biomarkery wykorzystywane w toksykologii (aktywność AChE, stężenie met-Hb i HbCO),

4. Pojęcia dotyczące pestycydów (podział ze względu na właściwości biologiczne, okresy karencji i prewencji, klasy toksyczności).

5. Charakterystyka organicznych związków toksycznych: dioksyn, wielocyklicznych węglowodorów aromatycznych, polichlorowanych fenoli.

6. Występowanie i mechanizm działania wybranych metali ciężkich.

7. Podstawowe pojęcia z toksykologii żywności: interakcje żywności z lekami (oddziaływania synergistyczne i antagonistyczne)

8. Charakterystyka mutagennych i kancerogennych związków mogących tworzyć się przy przetwarzaniu żywności (nitrozoamin, akrylamidu, chloroformu),

9. Zastosowanie technik chromatograficznych, spektrofotometrycznych i techniki cytometrii przepływowej w toksykologii.

10. Zasady oznaczania stężeń azotynów i żelaza w wodzie

11. Analiza zawartości polifenoli w tkance roślinnej

12. Enzymy jako biomarkery - aktywność dehydrogenazy mleczanowej i aminotranseferaz. Aktywność dehydrogenazy alkoholowej jako wskaźnika zatrucia alkoholem

13. Pomiar aktywności acetylocholinoesterazy jako markera zatruć związkami fosforoorganicznymi.

14. Wykorzystanie cytometrii przepływowej w toksykologii

14. Analiza różnych form hemoglobiny jako markera zatruć tlenkiem węgla (hemoglobina tlenkowęglowa) i cyjankami (methemoglobina).

Literatura:

1. Manahan S.E. „Toxicological Chemistry and Biochemistry” 3 edycja, przekład w języku polskim Koroniak i Boczoń „Toksykologia środowiskowa” PWN Warszawa 2006.

2. Siemiński M. „Środowiskowe zagrożenia zdrowia” Wydawnictwo Naukowe PWN Warszawa 2001.

3. Piotrowski. J.K. Podstawy toksykologii - PWN, Warszawa 2009 wydanie 2.

Artykuły online:

1. Bukowska B., Pieniążek D., Hutnik K., Duda W., [2007]. Acetylo-

i butyrylocholinoesteraza – budowa, funkcje i ich inhibitory. Current Topics in Biophysics 30, 11–23

2. Słowińska M., Koter-Michalak M., Bukowska B., [2011]. Wpływ dioksyn na organizm człowieka – badania epidemiologiczne. Medycyna Pracy 62, 643–652

3. Kwiatkowska M., Jarosiewicz P., Bukowska B. [2013]. Glifosat i jego preparaty – toksyczność, narażenie zawodowe i środowiskowe. Medycyna Pracy 64(5), 717–729

4. Pingot D., Pyrzanowski K., Michałowicz J., Bukowska B., [2013]. Toksyczność akrylamidu i jego metabolitu glicydamidu. Medycyna Pracy 64(2):259–271

5. Bukowska, B., Addukty hemoglobiny jako biomarkery narażenia człowieka na wybrane ksenobiotyki. Postepy Hig Med Dosw (online), 2015; 69: 668-680.

7. Jarosiewicz, M., Bukowska B., [2017]. Tetrabromobisfenol A – toksyczność, narażenie środowiskowe i zawodowe Med Pr 2017;68(1):121

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/2018" (zakończony)

Okres: 2017-10-01 - 2018-02-09
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 26 godzin, 14 miejsc więcej informacji
Wykład, 18 godzin, 14 miejsc więcej informacji
Koordynatorzy: Bożena Bukowska
Prowadzący grup: Anna Barańska, Bożena Bukowska, Jaromir Michałowicz, Katarzyna Mokra, Paulina Sicińska, Aneta Wolska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Ćwiczenia laboratoryjne - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Czy ECTS?:

T

Metody dydaktyczne:

Wykład ilustrowany prezentacjami, ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby i kryteria oceniania:

Podstawą do zaliczenia przedmiotu jest w przypadku ćwiczeń zaangażowanie studenta na ćwiczeniach laboratoryjnych i wykazanie się umiejętnościami praktycznymi oraz wynik kolokwium końcowego natomiast w przypadku wykładu pozytywne zaliczenie ćwiczeń i wynik egzaminu pisemnego końcowego.

Na ocenę końcową z przedmiotu składa się ocena z ćwiczeń (40%) i ocena z egzaminu (60%).


Szczegółowe treści kształcenia:

1. Pojęcie trucizny, dawki, krzywej dawka-efekt, charakterystyka odtrutek, metody alternatywne w toksykologii

2. Metabolizm ksenobiotyków w organizmach zwierzęcych i roślinnych,

3. Biomarkery wykorzystywane w toksykologii (aktywność AChE, stężenie met-Hb i HbCO),

4. Pojęcia dotyczące pestycydów (podział ze względu na właściwości biologiczne, okresy karencji i prewencji, klasy toksyczności).

5. Charakterystyka organicznych związków toksycznych: dioksyn, wielocyklicznych węglowodorów aromatycznych, polichlorowanych fenoli.

6. Występowanie i mechanizm działania wybranych metali ciężkich.

7. Podstawowe pojęcia z toksykologii żywności: interakcje żywności z lekami (oddziaływania synergistyczne i antagonistyczne)

8. Charakterystyka mutagennych i kancerogennych związków mogących tworzyć się przy przetwarzaniu żywności (nitrozoamin, akrylamidu, chloroformu),

9. Zastosowanie technik chromatograficznych, spektrofotometrycznych i techniki cytometrii przepływowej w toksykologii.

10. Zasady oznaczania stężeń azotynów i żelaza w wodzie

11. Analiza zawartości polifenoli w tkance roślinnej

12. Enzymy jako biomarkery - aktywność dehydrogenazy mleczanowej i aminotranseferaz. Aktywność dehydrogenazy alkoholowej jako wskaźnika zatrucia alkoholem

13. Pomiar aktywności acetylocholinoesterazy jako markera zatruć związkami fosforoorganicznymi.

14. Wykorzystanie cytometrii przepływowej w toksykologii

14. Analiza różnych form hemoglobiny jako markera zatruć tlenkiem węgla (hemoglobina tlenkowęglowa) i cyjankami (methemoglobina).

Literatura:

1. Manahan S.E. Toxicological Chemistry and Biochemistry. 3. edycja, przekład w języku polskim Koroniak i Boczoń pt. Toksykologia środowiskowa, PWN, Warszawa 2006.

2. Siemiński M. Środowiskowe zagrożenia zdrowia. PWN, Warszawa 2001.

3. Gawęcki J. Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu. PWN, Warszawa 2008.

4. Ball S. Toksykologia żywności – bez tajemnic. MEDYK Sp. z o.o. Warszawa 1998.

5. Sikorski Z. E. Chemia żywności – odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne. Warszawa 2007.

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest UNIWERSYTET ŁÓDZKI.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-6