UNIWERSYTET ŁÓDZKI - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Toksykologia z ekotoksykologią

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 0400-TI102D
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Toksykologia z ekotoksykologią
Jednostka: Wydział Biologii i Ochrony Środowiska
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 6.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Forma studiów:

stacjonarne

Wymagania wstępne:

Wiedza z zakresu chemii organicznej i nieorganicznej na poziomie podstawowym, umiejętność wykonywania prostych oznaczeń z zakresu analizy biochemiczno-biofizycznej.

Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z zagadnieniami z zakresu toksykologii ogólnej i ekotoksykologii. Omawiane są: podstawowe zagadnienia z zakresu toksykologii

(biomarkery wykorzystywane w toksykologii, metabolizm ksenobiotyków w roślinach i zwierzętach, podstawowe pojęcia dotyczące pestycydów, źródła, powstawanie i toksyczność wybranych związków organicznych oraz metali ciężkich); podstawowe pojęcia z zakresu toksykologii żywności – mutagenne i kancerogenne związki występujące w żywności (nitrozoaminy, mikotoksyny) oraz interakcje żywności z lekami (oddziaływania synergistyczne i antagonistyczne); systemy antyoksydacyjne w komórkach - enzymatyczne i nieenzymatyczne; zagadnienia związane ze skażeniem powietrza i ubytkiem ozonu w stratosferze oraz wpływem wybranych czynników fizycznych na organizm człowieka. Zakres tematyczny ćwiczeń obejmuje metody analityczne stosowane w toksykologii oraz analizę biomarkerów skażenia środowiska i zatrucia organizmu człowieka.

Efekty uczenia się:

Po zakończeniu kursu student:

e1. definiuje podstawowe pojęcia z zakresu toksykologii tzn. pojęcie trucizny, krzywej dawka-efekt, LD50, MRL itp.;

e2. charakteryzuje rodzaje odtrutek swoistych i nieswoistych, stosowanych w zatruciach oraz biomarkery wykorzystywane w toksykologii;

e3. porównuje metabolizm ksenobiotyków w organizmach zwierzęcych i roślinnych.

e4. porównuje mechanizmy działania wybranych toksyn środowiskowych;

e5. klasyfikuje interakcje pomiędzy spożywaną żywnością a przyjmowanymi lekami;

e6. objaśnia mechanizm działania mutagennych i kancerogennych związków mogących tworzyć się podczas przetwarzania żywności;

e7. opisuje podstawowe zagadnienia dotyczące skażenia atmosfery;

e8. analizuje rodzaje szkodliwych dla człowieka i środowiska czynników fizycznych;

e9. dokonuje pomiarów aktywności acetylocholinoesterazy we krwi oraz stężenia żelaza i azotynów w wodzie;

e10. rozpoznaje różne patologiczne formy hemoglobiny, tj. hemoglobinę tlenkowęglową, cyjanmethemoglobinę i methemoglobinę;

e11. posługuje się metodami chromatograficznymi, technikami miareczkowania oraz metodami spektrofotometrycznymi w zakresie światła widzialnego i nadfioletu;

e12. pracuje w grupie przyjmując w niej różne role i krytycznie ocenia efekty pracy własnej i innych.

Realizowane kierunkowe efekty kształcenia: 04Bt_2A_W01, 04Bt_2A_W02, 04Bt_2A_W04, 04Bt_2A_W06, 04Bt_2A_U01, 04Bt_2A_U03, 04Bt_2A_U08, 04Bt_2A_K02.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/2019" (zakończony)

Okres: 2018-10-01 - 2019-02-10
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 26 godzin więcej informacji
Wykład, 26 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Bożena Bukowska
Prowadzący grup: Bożena Bukowska, Monika Jarosiewicz, Kinga Malinowska, Katarzyna Mokra, Paulina Sicińska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Ćwiczenia laboratoryjne - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Czy ECTS?:

T

Metody dydaktyczne:

Wykład ilustrowany prezentacjami, ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby i kryteria oceniania:

Podstawą do zaliczenia przedmiotu stanowi zaangażowanie studenta na ćwiczeniach laboratoryjnych, wykazanie się umiejętnościami praktycznymi oraz pozytywne wyniki kolokwium końcowego i egzaminu pisemnego.

Na ocenę końcową z przedmiotu składa się ocena z ćwiczeń (30%) i ocena z egzaminu (70%).

Szczegółowe treści kształcenia:

Treści kształcenia


1. Pojęcie trucizny, dawki, krzywej dawka-efekt, charakterystyka odtrutek.

2. Metabolizm ksenobiotyków w organizmach zwierzęcych i roślinnych.

3. Biomarkery wykorzystywane w toksykologii (aktywność AChE, stężenie met-Hb i HbCO).

4. Pojęcia dotyczące pestycydów (podział ze względu na właściwości biologiczne, okresy karencji i prewencji, klasy toksyczności).

5. Charakterystyka organicznych związków toksycznych: dioksyn, wielocyklicznych węglowodorów aromatycznych, polichlorowanych fenoli.

6. Występowanie i mechanizm działania wybranych metali ciężkich.

7. Podstawowe pojęcia z toksykologii żywności: interakcje żywności z lekami (oddziaływania synergistyczne i antagonistyczne).

8. Charakterystyka mutagennych i kancerogennych związków mogących tworzyć się przy przetwarzaniu żywności (nitrozoamin, akrylamidu, chloroformu).

9. Skażenie powietrza (smog, kwaśne deszcze, dziura ozonowa, reakcje wolnorodnikowe w atmosferze).

10. Zastosowanie technik chromatograficznych, spektroskopii elektronowego rezonansu paramagnetycznego, oraz spektrofotometrycznych i techniki cytometrii przepływowej w toksykologii.

11. Zasady oznaczania stężeń azotynów i żelaza w wodzie.

12. Analiza zawartości polifenoli w tkance roślinnej.

13. Zasada oznaczania aktywności enzymów antyoksydacyjnych: katalazy, peroksydazy glutationowej i dysmutazy ponadtlenkowej.

14. Pomiar aktywności acetylocholinoesterazy jako markera zatruć związkami fosforoorganicznymi.

15. Analiza różnych form hemoglobiny jako markera zatruć tlenkiem węgla (hemoglobina tlenkowęglowa), cyjankami (cyjanmethemoglobina) i substancjami utleniającymi np. azotynami (methemoglobina).

Enzymy jako biomarkery aktywności dehydrogenazy mleczanowej, ALAD i aminotranseferazy. Aktywność dehydrogenazy alkoholowej jako wskaźnika zatrucia alkoholem. N6522-1G - 895.39




Literatura:

1. Manahan S.E. Toxicological Chemistry and Biochemistry. 3. edycja, przekład w języku polskim Koroniak i Boczoń pt. Toksykologia środowiskowa, PWN, Warszawa 2006.

2. Siemiński M. Środowiskowe zagrożenia zdrowia. PWN, Warszawa 2001.

3. Gawęcki J. Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu. PWN, Warszawa 2008.

4. Sikorski Z. E. Chemia żywności – odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne. Warszawa 2007.

Publikacje online:

1. Bukowska B., Pieniążek D., Hutnik K., Duda W., [2007]. Acetylo-

i butyrylocholinoesteraza – budowa, funkcje i ich inhibitory. Current Topics in Biophysics 30, 11–23

2. Słowińska M., Koter-Michalak M., Bukowska B., [2011]. Wpływ dioksyn na organizm człowieka – badania epidemiologiczne. Medycyna Pracy 62, 643–652

3. Kwiatkowska M., Jarosiewicz P., Bukowska B. [2013]. Glifosat i jego preparaty – toksyczność, narażenie zawodowe i środowiskowe. Medycyna Pracy 64(5), 717–729

4. Pingot D., Pyrzanowski K., Michałowicz J., Bukowska B., [2013]. Toksyczność akrylamidu i jego metabolitu glicydamidu. Medycyna Pracy 64(2):259–271

5. Pyrzanowski K., Pringot D., Michałowicz J., Bukowska B., [2013]. Charakterystyka metod biologicznych, chemicznych i fizycznych ograniczających obecność akrylamidu w żywności. Bromatologia i chemia toksykologiaczna XLVI, 2013, 2, str. 216 – 224

6. Bukowska, B., Addukty hemoglobiny jako biomarkery narażenia człowieka na wybrane ksenobiotyki. Postepy Hig Med Dosw (online), 2015; 69: 668-680.

7. Jarosiewicz, M., Bukowska B., [2017]. Tetrabromobisfenol A – toksyczność, narażenie środowiskowe i zawodowe Med Pr 2017;68(1):121–134

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/2018" (zakończony)

Okres: 2017-10-01 - 2018-02-09
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 26 godzin więcej informacji
Wykład, 26 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Bożena Bukowska
Prowadzący grup: Anna Barańska, Bożena Bukowska, Anita Krokosz, Jaromir Michałowicz, Katarzyna Mokra, Paulina Sicińska, Aneta Wolska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Ćwiczenia laboratoryjne - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Czy ECTS?:

T

Metody dydaktyczne:

Wykład ilustrowany prezentacjami, ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby i kryteria oceniania:

Podstawą do zaliczenia przedmiotu stanowi zaangażowanie studenta na ćwiczeniach laboratoryjnych, wykazanie się umiejętnościami praktycznymi oraz pozytywne wyniki kolokwium końcowego i egzaminu pisemnego.

Na ocenę końcową z przedmiotu składa się ocena z ćwiczeń (30%) i ocena z egzaminu (70%).

Szczegółowe treści kształcenia:

Treści kształcenia


1. Pojęcie trucizny, dawki, krzywej dawka-efekt, charakterystyka odtrutek.

2. Metabolizm ksenobiotyków w organizmach zwierzęcych i roślinnych.

3. Biomarkery wykorzystywane w toksykologii (aktywność AChE, stężenie met-Hb i HbCO).

4. Pojęcia dotyczące pestycydów (podział ze względu na właściwości biologiczne, okresy karencji i prewencji, klasy toksyczności).

5. Charakterystyka organicznych związków toksycznych: dioksyn, wielocyklicznych węglowodorów aromatycznych, polichlorowanych fenoli.

6. Występowanie i mechanizm działania wybranych metali ciężkich.

7. Podstawowe pojęcia z toksykologii żywności: interakcje żywności z lekami (oddziaływania synergistyczne i antagonistyczne).

8. Charakterystyka mutagennych i kancerogennych związków mogących tworzyć się przy przetwarzaniu żywności (nitrozoamin, akrylamidu, chloroformu).

9. Skażenie powietrza (smog, kwaśne deszcze, dziura ozonowa, reakcje wolnorodnikowe w atmosferze).

10. Zastosowanie technik chromatograficznych, spektroskopii elektronowego rezonansu paramagnetycznego, oraz spektrofotometrycznych i techniki cytometrii przepływowej w toksykologii.

11. Zasady oznaczania stężeń azotynów i żelaza w wodzie.

12. Analiza zawartości polifenoli w tkance roślinnej.

13. Zasada oznaczania aktywności enzymów antyoksydacyjnych: katalazy, peroksydazy glutationowej i dysmutazy ponadtlenkowej.

14. Pomiar aktywności acetylocholinoesterazy jako markera zatruć związkami fosforoorganicznymi.

15. Analiza różnych form hemoglobiny jako markera zatruć tlenkiem węgla (hemoglobina tlenkowęglowa), cyjankami (cyjanmethemoglobina) i substancjami utleniającymi np. azotynami (methemoglobina).

Enzymy jako biomarkery aktywności dehydrogenazy mleczanowej, ALAD i aminotranseferazy. Aktywność dehydrogenazy alkoholowej jako wskaźnika zatrucia alkoholem. N6522-1G - 895.39




Literatura:

1. Manahan S.E. Toxicological Chemistry and Biochemistry. 3. edycja, przekład w języku polskim Koroniak i Boczoń pt. Toksykologia środowiskowa, PWN, Warszawa 2006.

2. Siemiński M. Środowiskowe zagrożenia zdrowia. PWN, Warszawa 2001.

3. Gawęcki J. Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu. PWN, Warszawa 2008.

4. Ball S. Toksykologia żywności – bez tajemnic. MEDYK Sp. z o.o. Warszawa 1998.

5. Sikorski Z. E. Chemia żywności – odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne. Warszawa 2007.

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest UNIWERSYTET ŁÓDZKI.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-6