UNIWERSYTET ŁÓDZKI - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Bezpieczeństwo ekologiczne i żywnościowe

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 0500-BEIZMU
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Bezpieczeństwo ekologiczne i żywnościowe
Jednostka: Wydział Prawa i Administracji
Grupy: Wykłady/konwersatoria dla 1 roku administracji zaocznej uzupełniajace magisterskie sem. letni
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 4.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Wymagania wstępne:

Student ma podstawy z zakresu prawa administracyjnego i prawa ochrony środowiska i prawa rolnego

Skrócony opis:

Przedmiotem wykładu są prawne podstawy bezpieczeństwa ekologicznego i żywnościowego. W ramach wykładu studenci uzyskają informacje ukazujące systemowe podejście do problemu bezpieczeństwa ekologicznego i żywnościowego. Zostaną ukazane prawne aspekty oddziaływania naturalnego i antropogenicznego na środowisko oraz podstawowe problemy środowiskowe. Kolejny blok tematyczny dotyczy zagrożeń naturalnych i technicznych m.in. bezpieczeństwo i ryzyko ekologiczne w gospodarce wodnej, czy zagrożenia na skutek wielkich awarii przemysłowych. Ostatni blok tematyczny dotyczy bezpieczeństwa żywnościowego zarówno w aspekcie bezpieczeństwa jakości żywności (bezpieczeństwo żywności) oraz ilości żywności (bezpieczeństwo żywnościowe). M.in.

1. Programy ochrony środowiska jako instrument polityki zapewniający bezpieczeństwo ekologiczne (polityki ekologiczne)

2. Konstytucyjne podstawy bezpieczeństwa ekologicznego

3. Polityka ochrony klimatu międzynarodowa, europejska, krajowa

Efekty uczenia się:

Wiedza

Student: - zna pojęcia i instytucje związane z prawem ochrony środowiska i bezpieczeństwem ekologicznym: „bezpieczeństwo ekologiczne” oraz „ryzyko ekologiczne”,

- potrafi zdefiniować problem prawny z zakresu prawa ochrony środowiska i bezpieczeństwa ekologicznego i żywnościowego.

- posiada wiedzę na temat zagrożeń naturalnych oraz antropogenicznych; zna elementy środowiska przyrodniczego, zagrożone w wyniku czynników naturalnych oraz działań technicznych;

-Zna znaczenie pojęcia „zrównoważony rozwój”; posiada wiedzę na temat prowadzenia proekologicznej działalności, zgodnej z zasadami zrównoważonego rozwoju W03, W07, W08, W09, W20

Umiejętności

Student: - potrafi określić zagrożenia ekologiczne i żywnościowe. Potrafi zidentyfikować czynniki ryzyka ekologicznego projektów inwestycyjnych m.in. z zakresu gospodarki wodnej, przemysłu chemicznego, wybrać metodę i przeprowadzić ocenę prawdopodobieństwa wystąpienia zagrożeń oraz ich skutków dla wybranych elementów ekosystemu

-potrafi zidentyfikować i wykorzystać źródła prawa związane z bezpieczeństwem ekologicznym i żywnościowym oraz dokonać ich wykładni U01, U09, U10, U11.

Kompetencje społeczne

Student: - ma świadomość uwarunkowań tworzenia i stosowania prawa związanego z ochroną środowiska i bezpieczeństwem ekologicznym w zmieniającym się społeczeństwie;

- ze względu na dynamikę prawa ochrony środowiska, rozumie potrzebę ciągłego uczenia się przez całe życie. K02, K06, K07

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2024/2025" (w trakcie)

Okres: 2024-10-01 - 2025-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Konwersatorium, 20 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Tomasz Godlewski
Prowadzący grup: Tomasz Godlewski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Ocena zgodna z regulaminem studiów
Metody dydaktyczne:

Metoda konwersatoryjna, wykład z elementami dyskusji

Sposoby i kryteria oceniania:

Udział na zajęciach i praca pisemna zaliczeniowa (prezentacja, esej).

Oceny:

5 (bardzo dobry) - wyróżniająca się praca, bez błędów merytorycznych i formalnych (dopuszczalne są sporadyczne drobne usterki formalne);

4+ (dobry plus) - praca powyżej średniego standardu, z pewnymi błędami;

4 (dobry) - solidna praca, ale z zauważalnymi błędami;

3+ (dostateczny plus) - praca na średnim poziomie, zadowalająca, ale ze znacznymi błędami;

3 (dostateczny) - praca spełnia minimalne kryteria;

2 (niedostateczny) - praca wykazuje podstawowe braki w opanowaniu materiału, nie spełnia minimalnych kryteriów.

Metody weryfikacji i oceny stopnia osiągnięcia założonych efektów uczenia się:

Weryfikacja wiedzy studenta dokonana w trakcie zajęć oraz ocena przygotowanej pracy zaliczeniowej i jej prezentacji na zajęciach konwersatoryjnych

Szczegółowe treści kształcenia:

Przedmiotem wykładu są prawne podstawy bezpieczeństwa ekologicznego i żywnościowego. W ramach wykładu studenci uzyskają informacje ukazujące systemowe podejście do problemu bezpieczeństwa ekologicznego i żywnościowego. Zostaną ukazane prawne aspekty oddziaływania naturalnego i antropogenicznego na środowisko oraz podstawowe problemy środowiskowe. Kolejny blok tematyczny dotyczy zagrożeń naturalnych i technicznych m.in. bezpieczeństwo i ryzyko ekologiczne w gospodarce wodnej, czy zagrożenia na skutek wielkich awarii przemysłowych. Ostatni blok tematyczny dotyczy bezpieczeństwa żywnościowego zarówno w aspekcie bezpieczeństwa jakości żywności (bezpieczeństwo żywności) oraz ilości żywności (bezpieczeństwo żywnościowe).

Literatura:

1. M. Górski, Prawo ochrony środowiska, Warszawa 2021

2. P. Czechowski, Prawo rolne, Warszawa 2022

3. D. Trzcińska, J.S. Kierzkowska, Bezpieczeństwo ekologiczne w realizacji zadań publicznych, Warszawa 2020

4.K. Leśkiewicz, Wydawnictwo C.H. Beck, Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Komentarz, Warszawa 2022

5. A. Szymecka (red.), Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz, Warszawa 2013

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Konwersatorium, 20 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Monika Król
Prowadzący grup: Monika Król
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Ocena zgodna z regulaminem studiów
Metody dydaktyczne:

Metoda konwersatoryjna, wykład z elementami dyskusji

Sposoby i kryteria oceniania:

Udział na zajęciach i praca pisemna zaliczeniowa (prezentacja, esej).

Oceny:

5 (bardzo dobry) - wyróżniająca się praca, bez błędów merytorycznych i formalnych (dopuszczalne są sporadyczne drobne usterki formalne);

4+ (dobry plus) - praca powyżej średniego standardu, z pewnymi błędami;

4 (dobry) - solidna praca, ale z zauważalnymi błędami;

3+ (dostateczny plus) - praca na średnim poziomie, zadowalająca, ale ze znacznymi błędami;

3 (dostateczny) - praca spełnia minimalne kryteria;

2 (niedostateczny) - praca wykazuje podstawowe braki w opanowaniu materiału, nie spełnia minimalnych kryteriów.

Metody weryfikacji i oceny stopnia osiągnięcia założonych efektów uczenia się:

Weryfikacja wiedzy studenta dokonana w trakcie zajęć oraz ocena przygotowanej pracy zaliczeniowej i jej prezentacji na zajęciach konwersatoryjnych

Szczegółowe treści kształcenia:

Przedmiotem wykładu są prawne podstawy bezpieczeństwa ekologicznego i żywnościowego. W ramach wykładu studenci uzyskają informacje ukazujące systemowe podejście do problemu bezpieczeństwa ekologicznego i żywnościowego. Zostaną ukazane prawne aspekty oddziaływania naturalnego i antropogenicznego na środowisko oraz podstawowe problemy środowiskowe. Kolejny blok tematyczny dotyczy zagrożeń naturalnych i technicznych m.in. bezpieczeństwo i ryzyko ekologiczne w gospodarce wodnej, czy zagrożenia na skutek wielkich awarii przemysłowych. Ostatni blok tematyczny dotyczy bezpieczeństwa żywnościowego zarówno w aspekcie bezpieczeństwa jakości żywności (bezpieczeństwo żywności) oraz ilości żywności (bezpieczeństwo żywnościowe).

Literatura:

1. M. Górski, Prawo ochrony środowiska, Warszawa 2021

2. P. Czechowski, Prawo rolne, Warszawa 2022

3. D. Trzcińska, J.S. Kierzkowska, Bezpieczeństwo ekologiczne w realizacji zadań publicznych, Warszawa 2020

4.K. Leśkiewicz, Wydawnictwo C.H. Beck, Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Komentarz, Warszawa 2022

5. A. Szymecka (red.), Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz, Warszawa 2013

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Konwersatorium, 20 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Ocena zgodna z regulaminem studiów

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Konwersatorium, 20 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Ocena zgodna z regulaminem studiów

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Konwersatorium, 20 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Monika Król
Prowadzący grup: Monika Król
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Ocena zgodna z regulaminem studiów
Metody dydaktyczne:

Metoda konwersatoryjna, wykład z elementami dyskusji

Sposoby i kryteria oceniania:

Udział na zajęciach i praca pisemna zaliczeniowa (prezentacja, esej).

Metody weryfikacji i oceny stopnia osiągnięcia założonych efektów uczenia się:

Weryfikacja wiedzy studenta dokonana w trakcie zajęć oraz ocena przygotowanej pracy zaliczeniowej i jej prezentacji na zajęciach konwersatoryjnych

Szczegółowe treści kształcenia:

Przedmiotem wykładu są prawne podstawy bezpieczeństwa ekologicznego i żywnościowego. W ramach wykładu studenci uzyskają informacje ukazujące systemowe podejście do problemu bezpieczeństwa ekologicznego i żywnościowego. Zostaną ukazane prawne aspekty oddziaływania naturalnego i antropogenicznego na środowisko oraz podstawowe problemy środowiskowe. Kolejny blok tematyczny dotyczy zagrożeń naturalnych i technicznych m.in. bezpieczeństwo i ryzyko ekologiczne w gospodarce wodnej, czy zagrożenia na skutek wielkich awarii przemysłowych. Ostatni blok tematyczny dotyczy bezpieczeństwa żywnościowego zarówno w aspekcie bezpieczeństwa jakości żywności (bezpieczeństwo żywności) oraz ilości żywności (bezpieczeństwo żywnościowe).

Literatura:

1. M. Górski, Prawo ochrony środowiska, Warszawa 2018

2. P. Czechowski, Prawo rolne, Warszawa 2019

3. D. Trzcińska, J.S. Kierzkowska, Bezpieczeństwo ekologiczne w realizacji zadań publicznych, Warszawa 2020

4. A. Szymecka (red.), Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz, Warszawa 2013

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2019/2020" (zakończony)

Okres: 2019-10-01 - 2020-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Konwersatorium, 20 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Monika Król
Prowadzący grup: Monika Król
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Ocena zgodna z regulaminem studiów
Metody dydaktyczne:

Metoda konwersatoryjna, wykład z elementami dyskusji

Sposoby i kryteria oceniania:

Udział na zajęciach i praca pisemna zaliczeniowa (prezentacja, esej).

Metody weryfikacji i oceny stopnia osiągnięcia założonych efektów uczenia się:

Weryfikacja wiedzy studenta dokonana w trakcie zajęć oraz ocena przygotowanej pracy zaliczeniowej i jej prezentacji na zajęciach konwersatoryjnych

Szczegółowe treści kształcenia:

Przedmiotem wykładu są prawne podstawy bezpieczeństwa ekologicznego i żywnościowego. W ramach wykładu studenci uzyskają informacje ukazujące systemowe podejście do problemu bezpieczeństwa ekologicznego i żywnościowego. Zostaną ukazane prawne aspekty oddziaływania naturalnego i antropogenicznego na środowisko oraz podstawowe problemy środowiskowe. Kolejny blok tematyczny dotyczy zagrożeń naturalnych i technicznych m.in. bezpieczeństwo i ryzyko ekologiczne w gospodarce wodnej, czy zagrożenia na skutek wielkich awarii przemysłowych. Ostatni blok tematyczny dotyczy bezpieczeństwa żywnościowego zarówno w aspekcie bezpieczeństwa jakości żywności (bezpieczeństwo żywności) oraz ilości żywności (bezpieczeństwo żywnościowe).

Literatura:

1. M. Górski, Prawo ochrony środowiska, Warszawa 2018

2. P. Czechowski, Prawo rolne, Warszawa 2019

3. D. Trzcińska, J.S. Kierzkowska, Bezpieczeństwo ekologiczne w realizacji zadań publicznych, Warszawa 2020

4. A. Szymecka (red.), Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz, Warszawa 2013

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest UNIWERSYTET ŁÓDZKI.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-6