Bezpieczeństwo ekologiczne i żywnościowe
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 0500-BEIZMU |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Bezpieczeństwo ekologiczne i żywnościowe |
Jednostka: | Wydział Prawa i Administracji |
Grupy: |
Wykłady/konwersatoria dla 1 roku administracji zaocznej uzupełniajace magisterskie sem. letni |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
4.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Wymagania wstępne: | Student ma podstawy z zakresu prawa administracyjnego i prawa ochrony środowiska i prawa rolnego |
Skrócony opis: |
Przedmiotem wykładu są prawne podstawy bezpieczeństwa ekologicznego i żywnościowego. W ramach wykładu studenci uzyskają informacje ukazujące systemowe podejście do problemu bezpieczeństwa ekologicznego i żywnościowego. Zostaną ukazane prawne aspekty oddziaływania naturalnego i antropogenicznego na środowisko oraz podstawowe problemy środowiskowe. Kolejny blok tematyczny dotyczy zagrożeń naturalnych i technicznych m.in. bezpieczeństwo i ryzyko ekologiczne w gospodarce wodnej, czy zagrożenia na skutek wielkich awarii przemysłowych. Ostatni blok tematyczny dotyczy bezpieczeństwa żywnościowego zarówno w aspekcie bezpieczeństwa jakości żywności (bezpieczeństwo żywności) oraz ilości żywności (bezpieczeństwo żywnościowe). M.in. 1. Programy ochrony środowiska jako instrument polityki zapewniający bezpieczeństwo ekologiczne (polityki ekologiczne) 2. Konstytucyjne podstawy bezpieczeństwa ekologicznego 3. Polityka ochrony klimatu międzynarodowa, europejska, krajowa |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Student: - zna pojęcia i instytucje związane z prawem ochrony środowiska i bezpieczeństwem ekologicznym: „bezpieczeństwo ekologiczne” oraz „ryzyko ekologiczne”, - potrafi zdefiniować problem prawny z zakresu prawa ochrony środowiska i bezpieczeństwa ekologicznego i żywnościowego. - posiada wiedzę na temat zagrożeń naturalnych oraz antropogenicznych; zna elementy środowiska przyrodniczego, zagrożone w wyniku czynników naturalnych oraz działań technicznych; -Zna znaczenie pojęcia „zrównoważony rozwój”; posiada wiedzę na temat prowadzenia proekologicznej działalności, zgodnej z zasadami zrównoważonego rozwoju W03, W07, W08, W09, W20 Umiejętności Student: - potrafi określić zagrożenia ekologiczne i żywnościowe. Potrafi zidentyfikować czynniki ryzyka ekologicznego projektów inwestycyjnych m.in. z zakresu gospodarki wodnej, przemysłu chemicznego, wybrać metodę i przeprowadzić ocenę prawdopodobieństwa wystąpienia zagrożeń oraz ich skutków dla wybranych elementów ekosystemu -potrafi zidentyfikować i wykorzystać źródła prawa związane z bezpieczeństwem ekologicznym i żywnościowym oraz dokonać ich wykładni U01, U09, U10, U11. Kompetencje społeczne Student: - ma świadomość uwarunkowań tworzenia i stosowania prawa związanego z ochroną środowiska i bezpieczeństwem ekologicznym w zmieniającym się społeczeństwie; - ze względu na dynamikę prawa ochrony środowiska, rozumie potrzebę ciągłego uczenia się przez całe życie. K02, K06, K07 |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO N K
|
Typ zajęć: |
Konwersatorium, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Tomasz Godlewski | |
Prowadzący grup: | Tomasz Godlewski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Ocena zgodna z regulaminem studiów | |
Metody dydaktyczne: | Metoda konwersatoryjna, wykład z elementami dyskusji |
|
Sposoby i kryteria oceniania: | Udział na zajęciach i praca pisemna zaliczeniowa (prezentacja, esej). Oceny: 5 (bardzo dobry) - wyróżniająca się praca, bez błędów merytorycznych i formalnych (dopuszczalne są sporadyczne drobne usterki formalne); 4+ (dobry plus) - praca powyżej średniego standardu, z pewnymi błędami; 4 (dobry) - solidna praca, ale z zauważalnymi błędami; 3+ (dostateczny plus) - praca na średnim poziomie, zadowalająca, ale ze znacznymi błędami; 3 (dostateczny) - praca spełnia minimalne kryteria; 2 (niedostateczny) - praca wykazuje podstawowe braki w opanowaniu materiału, nie spełnia minimalnych kryteriów. |
|
Metody weryfikacji i oceny stopnia osiągnięcia założonych efektów uczenia się: | Weryfikacja wiedzy studenta dokonana w trakcie zajęć oraz ocena przygotowanej pracy zaliczeniowej i jej prezentacji na zajęciach konwersatoryjnych |
|
Szczegółowe treści kształcenia: | Przedmiotem wykładu są prawne podstawy bezpieczeństwa ekologicznego i żywnościowego. W ramach wykładu studenci uzyskają informacje ukazujące systemowe podejście do problemu bezpieczeństwa ekologicznego i żywnościowego. Zostaną ukazane prawne aspekty oddziaływania naturalnego i antropogenicznego na środowisko oraz podstawowe problemy środowiskowe. Kolejny blok tematyczny dotyczy zagrożeń naturalnych i technicznych m.in. bezpieczeństwo i ryzyko ekologiczne w gospodarce wodnej, czy zagrożenia na skutek wielkich awarii przemysłowych. Ostatni blok tematyczny dotyczy bezpieczeństwa żywnościowego zarówno w aspekcie bezpieczeństwa jakości żywności (bezpieczeństwo żywności) oraz ilości żywności (bezpieczeństwo żywnościowe). |
|
Literatura: |
1. M. Górski, Prawo ochrony środowiska, Warszawa 2021 2. P. Czechowski, Prawo rolne, Warszawa 2022 3. D. Trzcińska, J.S. Kierzkowska, Bezpieczeństwo ekologiczne w realizacji zadań publicznych, Warszawa 2020 4.K. Leśkiewicz, Wydawnictwo C.H. Beck, Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Komentarz, Warszawa 2022 5. A. Szymecka (red.), Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz, Warszawa 2013 |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO N K
|
Typ zajęć: |
Konwersatorium, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Monika Król | |
Prowadzący grup: | Monika Król | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Ocena zgodna z regulaminem studiów | |
Metody dydaktyczne: | Metoda konwersatoryjna, wykład z elementami dyskusji |
|
Sposoby i kryteria oceniania: | Udział na zajęciach i praca pisemna zaliczeniowa (prezentacja, esej). Oceny: 5 (bardzo dobry) - wyróżniająca się praca, bez błędów merytorycznych i formalnych (dopuszczalne są sporadyczne drobne usterki formalne); 4+ (dobry plus) - praca powyżej średniego standardu, z pewnymi błędami; 4 (dobry) - solidna praca, ale z zauważalnymi błędami; 3+ (dostateczny plus) - praca na średnim poziomie, zadowalająca, ale ze znacznymi błędami; 3 (dostateczny) - praca spełnia minimalne kryteria; 2 (niedostateczny) - praca wykazuje podstawowe braki w opanowaniu materiału, nie spełnia minimalnych kryteriów. |
|
Metody weryfikacji i oceny stopnia osiągnięcia założonych efektów uczenia się: | Weryfikacja wiedzy studenta dokonana w trakcie zajęć oraz ocena przygotowanej pracy zaliczeniowej i jej prezentacji na zajęciach konwersatoryjnych |
|
Szczegółowe treści kształcenia: | Przedmiotem wykładu są prawne podstawy bezpieczeństwa ekologicznego i żywnościowego. W ramach wykładu studenci uzyskają informacje ukazujące systemowe podejście do problemu bezpieczeństwa ekologicznego i żywnościowego. Zostaną ukazane prawne aspekty oddziaływania naturalnego i antropogenicznego na środowisko oraz podstawowe problemy środowiskowe. Kolejny blok tematyczny dotyczy zagrożeń naturalnych i technicznych m.in. bezpieczeństwo i ryzyko ekologiczne w gospodarce wodnej, czy zagrożenia na skutek wielkich awarii przemysłowych. Ostatni blok tematyczny dotyczy bezpieczeństwa żywnościowego zarówno w aspekcie bezpieczeństwa jakości żywności (bezpieczeństwo żywności) oraz ilości żywności (bezpieczeństwo żywnościowe). |
|
Literatura: |
1. M. Górski, Prawo ochrony środowiska, Warszawa 2021 2. P. Czechowski, Prawo rolne, Warszawa 2022 3. D. Trzcińska, J.S. Kierzkowska, Bezpieczeństwo ekologiczne w realizacji zadań publicznych, Warszawa 2020 4.K. Leśkiewicz, Wydawnictwo C.H. Beck, Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Komentarz, Warszawa 2022 5. A. Szymecka (red.), Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz, Warszawa 2013 |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO N K
|
Typ zajęć: |
Konwersatorium, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Ocena zgodna z regulaminem studiów |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO K
|
Typ zajęć: |
Konwersatorium, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Ocena zgodna z regulaminem studiów |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO N K
|
Typ zajęć: |
Konwersatorium, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Monika Król | |
Prowadzący grup: | Monika Król | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Ocena zgodna z regulaminem studiów | |
Metody dydaktyczne: | Metoda konwersatoryjna, wykład z elementami dyskusji |
|
Sposoby i kryteria oceniania: | Udział na zajęciach i praca pisemna zaliczeniowa (prezentacja, esej). |
|
Metody weryfikacji i oceny stopnia osiągnięcia założonych efektów uczenia się: | Weryfikacja wiedzy studenta dokonana w trakcie zajęć oraz ocena przygotowanej pracy zaliczeniowej i jej prezentacji na zajęciach konwersatoryjnych |
|
Szczegółowe treści kształcenia: | Przedmiotem wykładu są prawne podstawy bezpieczeństwa ekologicznego i żywnościowego. W ramach wykładu studenci uzyskają informacje ukazujące systemowe podejście do problemu bezpieczeństwa ekologicznego i żywnościowego. Zostaną ukazane prawne aspekty oddziaływania naturalnego i antropogenicznego na środowisko oraz podstawowe problemy środowiskowe. Kolejny blok tematyczny dotyczy zagrożeń naturalnych i technicznych m.in. bezpieczeństwo i ryzyko ekologiczne w gospodarce wodnej, czy zagrożenia na skutek wielkich awarii przemysłowych. Ostatni blok tematyczny dotyczy bezpieczeństwa żywnościowego zarówno w aspekcie bezpieczeństwa jakości żywności (bezpieczeństwo żywności) oraz ilości żywności (bezpieczeństwo żywnościowe). |
|
Literatura: |
1. M. Górski, Prawo ochrony środowiska, Warszawa 2018 2. P. Czechowski, Prawo rolne, Warszawa 2019 3. D. Trzcińska, J.S. Kierzkowska, Bezpieczeństwo ekologiczne w realizacji zadań publicznych, Warszawa 2020 4. A. Szymecka (red.), Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz, Warszawa 2013 |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO N K
|
Typ zajęć: |
Konwersatorium, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Monika Król | |
Prowadzący grup: | Monika Król | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Ocena zgodna z regulaminem studiów | |
Metody dydaktyczne: | Metoda konwersatoryjna, wykład z elementami dyskusji |
|
Sposoby i kryteria oceniania: | Udział na zajęciach i praca pisemna zaliczeniowa (prezentacja, esej). |
|
Metody weryfikacji i oceny stopnia osiągnięcia założonych efektów uczenia się: | Weryfikacja wiedzy studenta dokonana w trakcie zajęć oraz ocena przygotowanej pracy zaliczeniowej i jej prezentacji na zajęciach konwersatoryjnych |
|
Szczegółowe treści kształcenia: | Przedmiotem wykładu są prawne podstawy bezpieczeństwa ekologicznego i żywnościowego. W ramach wykładu studenci uzyskają informacje ukazujące systemowe podejście do problemu bezpieczeństwa ekologicznego i żywnościowego. Zostaną ukazane prawne aspekty oddziaływania naturalnego i antropogenicznego na środowisko oraz podstawowe problemy środowiskowe. Kolejny blok tematyczny dotyczy zagrożeń naturalnych i technicznych m.in. bezpieczeństwo i ryzyko ekologiczne w gospodarce wodnej, czy zagrożenia na skutek wielkich awarii przemysłowych. Ostatni blok tematyczny dotyczy bezpieczeństwa żywnościowego zarówno w aspekcie bezpieczeństwa jakości żywności (bezpieczeństwo żywności) oraz ilości żywności (bezpieczeństwo żywnościowe). |
|
Literatura: |
1. M. Górski, Prawo ochrony środowiska, Warszawa 2018 2. P. Czechowski, Prawo rolne, Warszawa 2019 3. D. Trzcińska, J.S. Kierzkowska, Bezpieczeństwo ekologiczne w realizacji zadań publicznych, Warszawa 2020 4. A. Szymecka (red.), Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz, Warszawa 2013 |
Właścicielem praw autorskich jest UNIWERSYTET ŁÓDZKI.