UNIWERSYTET ŁÓDZKI - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Konkurencyjność w biznesie

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 0600-MSBA6B
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Konkurencyjność w biznesie
Jednostka: Wydział Ekonomiczno-Socjologiczny
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 1.00 (zmienne w czasie) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Forma studiów:

stacjonarne

Wymagania wstępne:

Podstawowa wiedza z zakresu ekonomii i zarządzania

Skrócony opis:

CEL ZAJĘĆ: Podstawowym celem zajęć jest ułatwienie zrozumienia różnorodnych koncepcji międzynarodowej konkurencyjności.

WYMAGANIA: Wiedza z zakresu ekonomii i zarządzania

SPOSÓB WERYFIKACJI EFEKTÓW KSZTAŁCENIA: Test pod koniec semestru

Efekty uczenia się:

Wiedza

W toku zajęć student powinien:

1) umieć definiować podstawowe zjawiska związane z koncepcją międzynarodowej konkurencyjności;

2) być w stanie przedstawić efekty różnych typów internacjonalizacji działalności firm;

3) scharakteryzować podstawowe rankingi konkurencyjności krajów.

Umiejętności

W toku zajęć student powinien:

1) być w stanie uzasadnić swoją opinię na temat rezultatów badań empirycznych dotyczących istnienia zjawiska uczenia się przez firmę;

2) wskazywać różnice między firmami w zakresie ich doświadczeń związanych z internacjonalizacją,

3) ocenić znaczenie różnych czynników sukcesu firmy

Postawy

W toku zajęć student powinien:

1) być świadomy złożoności procesu internacjonalizacji działalności przedsiębiorstw

2) stać się zdolnym do oceny różnych opinii odnoszących się do międzynarodowej konkurencyjności krajów

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2021-03-08 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Agnieszka Dorożyńska
Prowadzący grup: Agnieszka Dorożyńska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Czy ECTS?:

T

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/2020" (zakończony)

Okres: 2020-02-24 - 2020-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Agnieszka Dorożyńska
Prowadzący grup: Agnieszka Dorożyńska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Czy ECTS?:

T

Metody dydaktyczne:

Wykład, prezentacje, dyskusja

Sposoby i kryteria oceniania:

Zaliczenie pisemne. Student odpowiada na ok.8-10 pytań (otwartych).

Szczegółowe treści kształcenia:

• Podstawowe pojęcia związane z konkurencyjnością

• Otoczenie konkurencyjne

• Pięć sił konkurencyjnych w ujęciu Portera,

• Czynniki przewagi konkurencyjnej podmiotów gospodarczych w różnych ujęciach,

• Specyfika osiągania konkurencyjności w różnych typach sektorów,

• Rankingi konkurencyjności międzynarodowej krajów i przedsiębiorstw

Literatura:

1/ Podstawowa:

• M. Porter : Przewaga konkurencyjna”, Wydawnictwo Helion, 2006 rok

• M. Porter :” Strategia konkurencji. Metody analizy sektorów i konkurentów”, PWE, Warszawa 1992

• M. Gorynia, B. Jankowska: „Klastry a międzynarodowa konkurencyjność i internacjonalizacja przedsiębiorstw, Difin, Warszawa 2008

• W. Bieńkowski, M. Weresa, M. Radło: „ Konkurencyjność na tle zmian gospodarczych w krajach OECD, Szkoła Główna Handlowa, Warszawa 2010

2/ Uzupełniająca:

• J. Misala: „Międzynarodowa konkurencyjność gospodarki narodowej”, PWE, Warszawa 2011

• N. Daszkiewicz: „Konkurencyjność. Poziom makro, mezo i mikro”, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2008

• M. Porter :"Porter o konkurencyjności”, PWE, Warszawa 2001

• J. Magretta:" Zrozumieć Michaela Portera", MT Biznes, Warszawa 2014

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/2019" (zakończony)

Okres: 2019-02-18 - 2019-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Tomasz Serwach
Prowadzący grup: Tomasz Serwach
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Czy ECTS?:

T

Metody dydaktyczne:

Metody e-learningowe - prezentacje, quizy, kwestionariusz

Sposoby i kryteria oceniania:

test

Szczegółowe treści kształcenia:

1) Ekspansja zagraniczna firm

2) Źródła sukcesu firm na rynkach zagranicznych

3) Samoselekcja i efekty uczenia się na rynkach obcych

4) Międzynarodowa konkurencyjność sektora

5) Międzynarodowa konkurencyjność kraju

6) Rankingi konkurencyjności

Literatura:

1) Doryń W. (2011), "Wpływ internacjonalizacji na wyniki ekonomiczne polskich przedsiębiorstw przemysłowych", Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego

2) Mińska-Struzik E. (2014), "Od eksportu do innowacji Uczenie się przez eksport polskich przedsiębiorstw", Wydawnictwo Difin

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest UNIWERSYTET ŁÓDZKI.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-6