Wprowadzenie do działalności biznesowej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 0800-FDBZAZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Wprowadzenie do działalności biznesowej |
Jednostka: | Wydział Zarządzania |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
5.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Forma studiów: | niestacjonarne (zaoczne) |
Wymagania wstępne: | Zna i rozumie podstawowe mechanizmy funkcjonowania gospodarki, także w wymiarze globalnym. |
Skrócony opis: |
W trakcie zajęć z przedmiotu Wprowadzenie do działalności biznesowej studenci zdobywają elementarną wiedzę i umiejętności w zakresie przedsiębiorczości oraz zarządzania przedsiębiorstwem, które są później rozszerzane na innych przedmiotach w ramach grupy kierunków Zarządzanie. Celem zajęć jest przedstawienie studentom podstawowej wiedzy na temat istoty działalności biznesowej, zakładania biznesu, zachowań przedsiębiorczych, wizji, misji i strategii przedsiębiorstwa, a także tworzenia modeli biznesowych. |
Pełny opis: |
W trakcie zajęć z przedmiotu Wprowadzenie do działalności biznesowej studenci zdobywają elementarną wiedzę i umiejętności w zakresie przedsiębiorczości oraz zarządzania przedsiębiorstwem, które są później rozszerzane na innych przedmiotach w ramach grupy kierunków Zarządzanie. Celem zajęć jest przedstawienie studentom podstawowej wiedzy na temat istoty działalności biznesowej, zakładania biznesu, zachowań przedsiębiorczych, wizji, misji i strategii przedsiębiorstwa, a także tworzenia modeli biznesowych. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Wie, w jakim celu podejmowana jest działalność biznesowa oraz jakie są rodzaje decyzji podejmowanych przy prowadzeniu przedsięwzięcia biznesowego Zna elementy otoczenia bliższego i dalszego oraz wie, jaki jest ich wpływ na podejmowanie decyzji w przedsiębiorstwie Zna pojęcia wizji, misji i strategii przedsiębiorstwa, a także podstawowe elementy procesu zarządzania strategicznego Zna szczeble podejmowania decyzji w przedsiębiorstwie oraz odpowiadające im rodzaje strategii Zna pojęcia model biznesowy, przewaga strategiczna oraz zna ich składowe i relacje zachodzące pomiędzy nimi Zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości Umiejętności Potrafi sformułować cele na różnych poziomach przedsiębiorstwa Umie opisać składowe modeli biznesowych Posiada umiejętność praktycznego analizowania i diagnozowania uwarunkowań przedsiębiorczości Potrafi dostrzec i dokonać obserwacji i interpretacji zjawisk tworzących szanse na podjęcie własnej działalności gospodarczej Potrafi określić, jaki jest związek pomiędzy zmianami otoczenia a decyzjami podejmowanymi w przedsiębiorstwie Potrafi sformułować misję oraz opisać cechy strategii na różnych poziomach przedsiębiorstwa Kompetencje społeczne Potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role Jest gotów myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (zakończony)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-03-02 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO W
N C
C
C
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 7 godzin
Wykład, 18 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Leszek Bohdanowicz | |
Prowadzący grup: | Leszek Bohdanowicz, Iegor Chebotarov, Anna Lisowska, Jarosław Ropęga | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena zgodna z regulaminem studiów
Ćwiczenia - Ocena zgodna z regulaminem studiów Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów |
|
Informacje dodatkowe: | Orientacyjny czas pracy własnej studenta: Wykład kursowy: • Przygotowanie do egzaminu (30 godz.) • Bieżąca lektura literatury (28 godz.) Ćwiczenia: • Przygotowanie do zaliczenia (12godz.) • Przygotowanie prezentacji (12 godz.) • Bieżąca lektura literatury (23 godz.) |
|
Metody dydaktyczne: | Wykład kursowy Metody podające | Wykład informacyjny Metody podające | Wykład problemowy Ćwiczenia audytoryjne Metody poszukujące | Studium przypadku |
|
Sposoby i kryteria oceniania: | OCENA KOŃCOWA Z PRZEDMIOTU jest ustalana zgodnie z algorytmem: Ocena z formy: "Wykład kursowy" ocena * 70.00 % + Ocena z formy: "Ćwiczenia audytoryjne" ocena * 30.00 % Dodatkowe warunki zaliczenia przedmiotu: Ocena końcowa przedmiotu = 70% * ocena z testu + 15% * ocena prezentacji 1 (blok przedsiębiorczość) + 15% * ocena prezentacji 2 (pozostałe bloki) Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest otrzymanie co najmniej oceny dostatecznej ze wszystkich form sprawdzianu Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia: Test / quiz - 100.00% Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest na podstawie następującej skali: Poniżej 55.00% - ocena 2 55.00% i więcej - ocena 3 65.00% i więcej - ocena 3,5 75.00% i więcej - ocena 4 85.00% i więcej - ocena 4,5 95.00% i więcej - ocena 5 Dodatkowe warunki zaliczenia formy: Brak Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia: Projekt / Studium przypadku - 100.00% Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest na podstawie następującej skali: Poniżej 51.00% - ocena 2 51.00% i więcej - ocena 3 61.00% i więcej - ocena 3,5 71.00% i więcej - ocena 4 81.00% i więcej - ocena 4,5 91.00% i więcej - ocena 5 Dodatkowe warunki zaliczenia formy: Brak |
|
Szczegółowe treści kształcenia: | Wykład kursowy Wprowadzenie Istota i cele działalności biznesowej Obszary podejmowania decyzji w przedsiębiorstwie Otoczenie biznesu Globalizacja i współczesne trendy w gospodarce Podmioty otoczenia biznesu Podstawy przedsiębiorczości Podstawowe pojęcia z zakresu przedsiębiorczości Przedsiębiorca w ujęciu prawnym i ekonomicznym Charakterystyka przedsiębiorcy: podejście biograficzne, osobowościowe, behawioralne, relacyjne, integracyjne Analiza typów przedsiębiorczości Przedsiębiorczość w biznesie Zakładanie biznesu Wizja, misja, strategia przedsiębiorstwa Pojęcie wizji, misji i strategii przedsiębiorstwa Elementy procesu zarządzania strategicznego Rodzaje strategii na różnych poziomach Model biznesowy i przewaga konkurencyjna przedsiębiorstwa Pojęcie modelu biznesowego Składowe modelu biznesowego Istota i rodzaje przewagi konkurencyjnej Współczesne koncepcje zarządzania Podstawy przedsiębiorczości Podstawowe pojęcia z zakresu przedsiębiorczości Przedsiębiorca w ujęciu prawnym i ekonomicznym Charakterystyka przedsiębiorcy: podejście biograficzne, osobowościowe, behawioralne, relacyjne, integracyjne Analiza typów przedsiębiorczości Przedsiębiorczość w biznesie Zakładanie biznesu Wizja, misja, strategia przedsiębiorstwa Pojęcie wizji, misji i strategii przedsiębiorstwa Elementy procesu zarządzania strategicznego Rodzaje strategii na różnych poziomach Model biznesowy i przewaga konkurencyjna przedsiębiorstwa Pojęcie modelu biznesowego Składowe modelu biznesowego Istota i rodzaje przewagi konkurencyjnej Ćwiczenia audytoryjne Podstawy przedsiębiorczości Podstawowe pojęcia z zakresu przedsiębiorczości Przedsiębiorca w ujęciu prawnym i ekonomicznym Charakterystyka przedsiębiorcy: podejście biograficzne, osobowościowe, behawioralne, relacyjne, integracyjne Analiza typów przedsiębiorczości Przedsiębiorczość w biznesie Zakładanie biznesu Wizja, misja, strategia przedsiębiorstwa Pojęcie wizji, misji i strategii przedsiębiorstwa Elementy procesu zarządzania strategicznego Rodzaje strategii na różnych poziomach Model biznesowy i przewaga konkurencyjna przedsiębiorstwa Pojęcie modelu biznesowego Składowe modelu biznesowego Istota i rodzaje przewagi konkurencyjnej |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa B. Piasecki, Przedsiębiorczość i mała firma. Teoria i praktyka, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź. 1997 K. Obłój, Strategia organizacji, PWE, Warszawa 2014 (Rozdział 1 - Istota strategii organizacyjnej; Rozdział 8 Analiza środowiska firmy; Rozdział 9 - Modele analizy konkurencji w branży; Rozdział 14 – Misja firmy; Rozdział 15. Domena i przewaga konkurencyjna) A. Osterwalder, Y. Pigneur, Tworzenie modeli biznesowych. Podręcznik wizjonera, Onepress, Warszawa 2012 Jak zostać i pozostać przedsiębiorcą, http://www.parp.gov.pl/files/e-book/#/1/ Inne materiały dydaktyczne http://www.csrinfo.org/pl/wiedza/multimedia/2328-zrownowazony-rozwoj-a-co-to http://www.themeatrix.com/intl/poland Film: The Corporation (2003), reż. Jennifer Abbott, Mark Achbar (fragment) https://www.youtube.com/watch?v=fi5svZRmFP4 https://www.youtube.com/watch?v=DHtLIHgrxUE mBank, Questus https://www.youtube.com/watch?v=Nw8kRPu0i-o https://www.youtube.com/watch?v=iU89u0PXGIc https://www.youtube.com/watch?v=93zY0Ytynb4 http://www.mapei.com/pl-pl/mapei-global.asp |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO W
N C
C
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 7 godzin
Wykład, 18 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Żaklina Jabłońska | |
Prowadzący grup: | Żaklina Jabłońska, Anna Lisowska, Marek Matejun, Paweł Siemaszkiewicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena zgodna z regulaminem studiów
Ćwiczenia - Ocena zgodna z regulaminem studiów Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów |
|
Informacje dodatkowe: | Orientacyjny czas pracy własnej studenta: Wykład kursowy: • Przygotowanie do egzaminu (30 godz.) • Bieżąca lektura literatury (28 godz.) Ćwiczenia: • Przygotowanie do zaliczenia (12godz.) • Przygotowanie prezentacji (12 godz.) • Bieżąca lektura literatury (23 godz.) |
|
Metody dydaktyczne: | Wykład kursowy Metody podające | Wykład informacyjny Metody podające | Wykład problemowy Ćwiczenia audytoryjne Metody poszukujące | Studium przypadku |
|
Sposoby i kryteria oceniania: | OCENA KOŃCOWA Z PRZEDMIOTU jest ustalana zgodnie z algorytmem: Ocena z formy: "Wykład kursowy" ocena * 70.00 % + Ocena z formy: "Ćwiczenia audytoryjne" ocena * 30.00 % Dodatkowe warunki zaliczenia przedmiotu: Ocena końcowa przedmiotu = 70% * ocena z testu + 15% * ocena prezentacji 1 (blok przedsiębiorczość) + 15% * ocena prezentacji 2 (pozostałe bloki) Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest otrzymanie co najmniej oceny dostatecznej ze wszystkich form sprawdzianu Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia: Test / quiz - 100.00% Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest na podstawie następującej skali: Poniżej 55.00% - ocena 2 55.00% i więcej - ocena 3 65.00% i więcej - ocena 3,5 75.00% i więcej - ocena 4 85.00% i więcej - ocena 4,5 95.00% i więcej - ocena 5 Dodatkowe warunki zaliczenia formy: Brak Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia: Projekt / Studium przypadku - 100.00% Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest na podstawie następującej skali: Poniżej 51.00% - ocena 2 51.00% i więcej - ocena 3 61.00% i więcej - ocena 3,5 71.00% i więcej - ocena 4 81.00% i więcej - ocena 4,5 91.00% i więcej - ocena 5 Dodatkowe warunki zaliczenia formy: Brak |
|
Szczegółowe treści kształcenia: | Wykład kursowy Wprowadzenie Istota i cele działalności biznesowej Obszary podejmowania decyzji w przedsiębiorstwie Otoczenie biznesu Globalizacja i współczesne trendy w gospodarce Podmioty otoczenia biznesu Podstawy przedsiębiorczości Podstawowe pojęcia z zakresu przedsiębiorczości Przedsiębiorca w ujęciu prawnym i ekonomicznym Charakterystyka przedsiębiorcy: podejście biograficzne, osobowościowe, behawioralne, relacyjne, integracyjne Analiza typów przedsiębiorczości Przedsiębiorczość w biznesie Zakładanie biznesu Wizja, misja, strategia przedsiębiorstwa Pojęcie wizji, misji i strategii przedsiębiorstwa Elementy procesu zarządzania strategicznego Rodzaje strategii na różnych poziomach Model biznesowy i przewaga konkurencyjna przedsiębiorstwa Pojęcie modelu biznesowego Składowe modelu biznesowego Istota i rodzaje przewagi konkurencyjnej Współczesne koncepcje zarządzania Podstawy przedsiębiorczości Podstawowe pojęcia z zakresu przedsiębiorczości Przedsiębiorca w ujęciu prawnym i ekonomicznym Charakterystyka przedsiębiorcy: podejście biograficzne, osobowościowe, behawioralne, relacyjne, integracyjne Analiza typów przedsiębiorczości Przedsiębiorczość w biznesie Zakładanie biznesu Wizja, misja, strategia przedsiębiorstwa Pojęcie wizji, misji i strategii przedsiębiorstwa Elementy procesu zarządzania strategicznego Rodzaje strategii na różnych poziomach Model biznesowy i przewaga konkurencyjna przedsiębiorstwa Pojęcie modelu biznesowego Składowe modelu biznesowego Istota i rodzaje przewagi konkurencyjnej Ćwiczenia audytoryjne Podstawy przedsiębiorczości Podstawowe pojęcia z zakresu przedsiębiorczości Przedsiębiorca w ujęciu prawnym i ekonomicznym Charakterystyka przedsiębiorcy: podejście biograficzne, osobowościowe, behawioralne, relacyjne, integracyjne Analiza typów przedsiębiorczości Przedsiębiorczość w biznesie Zakładanie biznesu Wizja, misja, strategia przedsiębiorstwa Pojęcie wizji, misji i strategii przedsiębiorstwa Elementy procesu zarządzania strategicznego Rodzaje strategii na różnych poziomach Model biznesowy i przewaga konkurencyjna przedsiębiorstwa Pojęcie modelu biznesowego Składowe modelu biznesowego Istota i rodzaje przewagi konkurencyjnej |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa B. Piasecki, Przedsiębiorczość i mała firma. Teoria i praktyka, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź. 1997 K. Obłój, Strategia organizacji, PWE, Warszawa 2014 (Rozdział 1 - Istota strategii organizacyjnej; Rozdział 8 Analiza środowiska firmy; Rozdział 9 - Modele analizy konkurencji w branży; Rozdział 14 – Misja firmy; Rozdział 15. Domena i przewaga konkurencyjna) A. Osterwalder, Y. Pigneur, Tworzenie modeli biznesowych. Podręcznik wizjonera, Onepress, Warszawa 2012 Jak zostać i pozostać przedsiębiorcą, http://www.parp.gov.pl/files/e-book/#/1/ Inne materiały dydaktyczne http://www.csrinfo.org/pl/wiedza/multimedia/2328-zrownowazony-rozwoj-a-co-to http://www.themeatrix.com/intl/poland Film: The Corporation (2003), reż. Jennifer Abbott, Mark Achbar (fragment) https://www.youtube.com/watch?v=fi5svZRmFP4 https://www.youtube.com/watch?v=DHtLIHgrxUE mBank, Questus https://www.youtube.com/watch?v=Nw8kRPu0i-o https://www.youtube.com/watch?v=iU89u0PXGIc https://www.youtube.com/watch?v=93zY0Ytynb4 http://www.mapei.com/pl-pl/mapei-global.asp |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-19 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO C
W
N C
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 7 godzin
Wykład, 18 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Żaklina Jabłońska | |
Prowadzący grup: | Żaklina Jabłońska, Anna Lisowska, Marek Matejun, Wojciech Popczyk, Paweł Siemaszkiewicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena zgodna z regulaminem studiów
Ćwiczenia - Ocena zgodna z regulaminem studiów Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-01-23 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO W
N C
C
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 7 godzin
Wykład, 18 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Żaklina Jabłońska | |
Prowadzący grup: | Żaklina Jabłońska, Marek Matejun, Paweł Siemaszkiewicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena zgodna z regulaminem studiów
Ćwiczenia - Ocena zgodna z regulaminem studiów Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-07 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO C
C
W
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 7 godzin
Wykład, 18 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Sara Gheribi | |
Prowadzący grup: | Bożena Czerkawska, Sara Gheribi, Renata Lisowska, Paweł Siemaszkiewicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena zgodna z regulaminem studiów
Ćwiczenia - Ocena zgodna z regulaminem studiów Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów |
|
Czy ECTS?: | T |
|
Informacje dodatkowe: | Orientacyjny czas pracy własnej studenta: Wykład kursowy: • Przygotowanie do egzaminu (30 godz.) • Bieżąca lektura literatury (28 godz.) Ćwiczenia: • Przygotowanie do zaliczenia (12godz.) • Przygotowanie prezentacji (12 godz.) • Bieżąca lektura literatury (23 godz.) |
|
Metody dydaktyczne: | Wykład kursowy Metody podające | Wykład informacyjny Metody podające | Wykład problemowy Ćwiczenia audytoryjne Metody poszukujące | Studium przypadku |
|
Sposoby i kryteria oceniania: | OCENA KOŃCOWA Z PRZEDMIOTU jest ustalana zgodnie z algorytmem: Ocena z formy: "Wykład kursowy" ocena * 70.00 % + Ocena z formy: "Ćwiczenia audytoryjne" ocena * 30.00 % Dodatkowe warunki zaliczenia przedmiotu: Ocena końcowa przedmiotu = 70% * ocena z testu + 15% * ocena prezentacji 1 (blok przedsiębiorczość) + 15% * ocena prezentacji 2 (pozostałe bloki) Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest otrzymanie co najmniej oceny dostatecznej ze wszystkich form sprawdzianu Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia: Test / quiz - 100.00% Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest na podstawie następującej skali: Poniżej 55.00% - ocena 2 55.00% i więcej - ocena 3 65.00% i więcej - ocena 3,5 75.00% i więcej - ocena 4 85.00% i więcej - ocena 4,5 95.00% i więcej - ocena 5 Dodatkowe warunki zaliczenia formy: Brak Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia: Projekt / Studium przypadku - 100.00% Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest na podstawie następującej skali: Poniżej 51.00% - ocena 2 51.00% i więcej - ocena 3 61.00% i więcej - ocena 3,5 71.00% i więcej - ocena 4 81.00% i więcej - ocena 4,5 91.00% i więcej - ocena 5 Dodatkowe warunki zaliczenia formy: Brak |
|
Szczegółowe treści kształcenia: | Wykład kursowy Wprowadzenie Istota i cele działalności biznesowej Obszary podejmowania decyzji w przedsiębiorstwie Otoczenie biznesu Globalizacja i współczesne trendy w gospodarce Podmioty otoczenia biznesu Podstawy przedsiębiorczości Podstawowe pojęcia z zakresu przedsiębiorczości Przedsiębiorca w ujęciu prawnym i ekonomicznym Charakterystyka przedsiębiorcy: podejście biograficzne, osobowościowe, behawioralne, relacyjne, integracyjne Analiza typów przedsiębiorczości Przedsiębiorczość w biznesie Zakładanie biznesu Wizja, misja, strategia przedsiębiorstwa Pojęcie wizji, misji i strategii przedsiębiorstwa Elementy procesu zarządzania strategicznego Rodzaje strategii na różnych poziomach Model biznesowy i przewaga konkurencyjna przedsiębiorstwa Pojęcie modelu biznesowego Składowe modelu biznesowego Istota i rodzaje przewagi konkurencyjnej Współczesne koncepcje zarządzania Podstawy przedsiębiorczości Podstawowe pojęcia z zakresu przedsiębiorczości Przedsiębiorca w ujęciu prawnym i ekonomicznym Charakterystyka przedsiębiorcy: podejście biograficzne, osobowościowe, behawioralne, relacyjne, integracyjne Analiza typów przedsiębiorczości Przedsiębiorczość w biznesie Zakładanie biznesu Wizja, misja, strategia przedsiębiorstwa Pojęcie wizji, misji i strategii przedsiębiorstwa Elementy procesu zarządzania strategicznego Rodzaje strategii na różnych poziomach Model biznesowy i przewaga konkurencyjna przedsiębiorstwa Pojęcie modelu biznesowego Składowe modelu biznesowego Istota i rodzaje przewagi konkurencyjnej Ćwiczenia audytoryjne Podstawy przedsiębiorczości Podstawowe pojęcia z zakresu przedsiębiorczości Przedsiębiorca w ujęciu prawnym i ekonomicznym Charakterystyka przedsiębiorcy: podejście biograficzne, osobowościowe, behawioralne, relacyjne, integracyjne Analiza typów przedsiębiorczości Przedsiębiorczość w biznesie Zakładanie biznesu Wizja, misja, strategia przedsiębiorstwa Pojęcie wizji, misji i strategii przedsiębiorstwa Elementy procesu zarządzania strategicznego Rodzaje strategii na różnych poziomach Model biznesowy i przewaga konkurencyjna przedsiębiorstwa Pojęcie modelu biznesowego Składowe modelu biznesowego Istota i rodzaje przewagi konkurencyjnej |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa B. Piasecki, Przedsiębiorczość i mała firma. Teoria i praktyka, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź. 1997 K. Obłój, Strategia organizacji, PWE, Warszawa 2014 (Rozdział 1 - Istota strategii organizacyjnej; Rozdział 8 Analiza środowiska firmy; Rozdział 9 - Modele analizy konkurencji w branży; Rozdział 14 – Misja firmy; Rozdział 15. Domena i przewaga konkurencyjna) A. Osterwalder, Y. Pigneur, Tworzenie modeli biznesowych. Podręcznik wizjonera, Onepress, Warszawa 2012 Jak zostać i pozostać przedsiębiorcą, http://www.parp.gov.pl/files/e-book/#/1/ Inne materiały dydaktyczne http://www.csrinfo.org/pl/wiedza/multimedia/2328-zrownowazony-rozwoj-a-co-to http://www.themeatrix.com/intl/poland Film: The Corporation (2003), reż. Jennifer Abbott, Mark Achbar (fragment) https://www.youtube.com/watch?v=fi5svZRmFP4 https://www.youtube.com/watch?v=DHtLIHgrxUE mBank, Questus https://www.youtube.com/watch?v=Nw8kRPu0i-o https://www.youtube.com/watch?v=iU89u0PXGIc https://www.youtube.com/watch?v=93zY0Ytynb4 http://www.mapei.com/pl-pl/mapei-global.asp |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-23 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO W
N C
C
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 7 godzin
Wykład, 18 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Leszek Bohdanowicz | |
Prowadzący grup: | Anna Lisowska, Jarosław Ropęga, Paweł Siemaszkiewicz, Alicja Winnicka-Popczyk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena zgodna z regulaminem studiów
Ćwiczenia - Ocena zgodna z regulaminem studiów Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów |
|
Czy ECTS?: | T |
|
Informacje dodatkowe: | Orientacyjny czas pracy własnej studenta: Wykład kursowy: • Przygotowanie do egzaminu (30 godz.) • Bieżąca lektura literatury (28 godz.) Ćwiczenia: • Przygotowanie do zaliczenia (12godz.) • Przygotowanie prezentacji (12 godz.) • Bieżąca lektura literatury (23 godz.) |
|
Metody dydaktyczne: | Wykład kursowy Metody podające | Wykład informacyjny Metody podające | Wykład problemowy Ćwiczenia audytoryjne Metody poszukujące | Studium przypadku |
|
Sposoby i kryteria oceniania: | OCENA KOŃCOWA Z PRZEDMIOTU jest ustalana zgodnie z algorytmem: Ocena z formy: "Wykład kursowy" ocena * 70.00 % + Ocena z formy: "Ćwiczenia audytoryjne" ocena * 30.00 % Dodatkowe warunki zaliczenia przedmiotu: Ocena końcowa przedmiotu = 70% * ocena z testu + 15% * ocena prezentacji 1 (blok przedsiębiorczość) + 15% * ocena prezentacji 2 (pozostałe bloki) Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest otrzymanie co najmniej oceny dostatecznej ze wszystkich form sprawdzianu Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia: Test / quiz - 100.00% Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest na podstawie następującej skali: Poniżej 55.00% - ocena 2 55.00% i więcej - ocena 3 65.00% i więcej - ocena 3,5 75.00% i więcej - ocena 4 85.00% i więcej - ocena 4,5 95.00% i więcej - ocena 5 Dodatkowe warunki zaliczenia formy: Brak Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia: Projekt / Studium przypadku - 100.00% Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest na podstawie następującej skali: Poniżej 51.00% - ocena 2 51.00% i więcej - ocena 3 61.00% i więcej - ocena 3,5 71.00% i więcej - ocena 4 81.00% i więcej - ocena 4,5 91.00% i więcej - ocena 5 Dodatkowe warunki zaliczenia formy: Brak |
|
Szczegółowe treści kształcenia: | Wykład kursowy Wprowadzenie Istota i cele działalności biznesowej Obszary podejmowania decyzji w przedsiębiorstwie Otoczenie biznesu Globalizacja i współczesne trendy w gospodarce Podmioty otoczenia biznesu Podstawy przedsiębiorczości Podstawowe pojęcia z zakresu przedsiębiorczości Przedsiębiorca w ujęciu prawnym i ekonomicznym Charakterystyka przedsiębiorcy: podejście biograficzne, osobowościowe, behawioralne, relacyjne, integracyjne Analiza typów przedsiębiorczości Przedsiębiorczość w biznesie Zakładanie biznesu Wizja, misja, strategia przedsiębiorstwa Pojęcie wizji, misji i strategii przedsiębiorstwa Elementy procesu zarządzania strategicznego Rodzaje strategii na różnych poziomach Model biznesowy i przewaga konkurencyjna przedsiębiorstwa Pojęcie modelu biznesowego Składowe modelu biznesowego Istota i rodzaje przewagi konkurencyjnej Współczesne koncepcje zarządzania Podstawy przedsiębiorczości Podstawowe pojęcia z zakresu przedsiębiorczości Przedsiębiorca w ujęciu prawnym i ekonomicznym Charakterystyka przedsiębiorcy: podejście biograficzne, osobowościowe, behawioralne, relacyjne, integracyjne Analiza typów przedsiębiorczości Przedsiębiorczość w biznesie Zakładanie biznesu Wizja, misja, strategia przedsiębiorstwa Pojęcie wizji, misji i strategii przedsiębiorstwa Elementy procesu zarządzania strategicznego Rodzaje strategii na różnych poziomach Model biznesowy i przewaga konkurencyjna przedsiębiorstwa Pojęcie modelu biznesowego Składowe modelu biznesowego Istota i rodzaje przewagi konkurencyjnej Ćwiczenia audytoryjne Podstawy przedsiębiorczości Podstawowe pojęcia z zakresu przedsiębiorczości Przedsiębiorca w ujęciu prawnym i ekonomicznym Charakterystyka przedsiębiorcy: podejście biograficzne, osobowościowe, behawioralne, relacyjne, integracyjne Analiza typów przedsiębiorczości Przedsiębiorczość w biznesie Zakładanie biznesu Wizja, misja, strategia przedsiębiorstwa Pojęcie wizji, misji i strategii przedsiębiorstwa Elementy procesu zarządzania strategicznego Rodzaje strategii na różnych poziomach Model biznesowy i przewaga konkurencyjna przedsiębiorstwa Pojęcie modelu biznesowego Składowe modelu biznesowego Istota i rodzaje przewagi konkurencyjnej |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa B. Piasecki, Przedsiębiorczość i mała firma. Teoria i praktyka, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź. 1997 K. Obłój, Strategia organizacji, PWE, Warszawa 2014 (Rozdział 1 - Istota strategii organizacyjnej; Rozdział 8 Analiza środowiska firmy; Rozdział 9 - Modele analizy konkurencji w branży; Rozdział 14 – Misja firmy; Rozdział 15. Domena i przewaga konkurencyjna) A. Osterwalder, Y. Pigneur, Tworzenie modeli biznesowych. Podręcznik wizjonera, Onepress, Warszawa 2012 Jak zostać i pozostać przedsiębiorcą, http://www.parp.gov.pl/files/e-book/#/1/ Inne materiały dydaktyczne http://www.csrinfo.org/pl/wiedza/multimedia/2328-zrownowazony-rozwoj-a-co-to http://www.themeatrix.com/intl/poland Film: The Corporation (2003), reż. Jennifer Abbott, Mark Achbar (fragment) https://www.youtube.com/watch?v=fi5svZRmFP4 https://www.youtube.com/watch?v=DHtLIHgrxUE mBank, Questus https://www.youtube.com/watch?v=Nw8kRPu0i-o https://www.youtube.com/watch?v=iU89u0PXGIc https://www.youtube.com/watch?v=93zY0Ytynb4 http://www.mapei.com/pl-pl/mapei-global.asp |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/2019" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-02-10 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO W
N C
C
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 7 godzin
Wykład, 18 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Leszek Bohdanowicz | |
Prowadzący grup: | Justyna Domanowska, Jarosław Ropęga, Karina Skrabulska, Alicja Winnicka-Popczyk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Ocena zgodna z regulaminem studiów | |
Informacje dodatkowe: | Orientacyjny czas pracy własnej studenta: Wykład kursowy: • Przygotowanie do egzaminu (30 godz.) • Bieżąca lektura literatury (28 godz.) Ćwiczenia: • Przygotowanie do zaliczenia (12godz.) • Przygotowanie prezentacji (12 godz.) • Bieżąca lektura literatury (23 godz.) |
|
Metody dydaktyczne: | Wykład kursowy Metody podające | Wykład informacyjny Metody podające | Wykład problemowy Ćwiczenia audytoryjne Metody poszukujące | Studium przypadku |
|
Sposoby i kryteria oceniania: | OCENA KOŃCOWA Z PRZEDMIOTU jest ustalana zgodnie z algorytmem: Ocena z formy: "Wykład kursowy" ocena * 70.00 % + Ocena z formy: "Ćwiczenia audytoryjne" ocena * 30.00 % Dodatkowe warunki zaliczenia przedmiotu: Ocena końcowa przedmiotu = 70% * ocena z testu + 15% * ocena prezentacji 1 (blok przedsiębiorczość) + 15% * ocena prezentacji 2 (pozostałe bloki) Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest otrzymanie co najmniej oceny dostatecznej ze wszystkich form sprawdzianu Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia: Test / quiz - 100.00% Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest na podstawie następującej skali: Poniżej 55.00% - ocena 2 55.00% i więcej - ocena 3 65.00% i więcej - ocena 3,5 75.00% i więcej - ocena 4 85.00% i więcej - ocena 4,5 95.00% i więcej - ocena 5 Dodatkowe warunki zaliczenia formy: Brak Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia: Projekt / Studium przypadku - 100.00% Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest na podstawie następującej skali: Poniżej 51.00% - ocena 2 51.00% i więcej - ocena 3 61.00% i więcej - ocena 3,5 71.00% i więcej - ocena 4 81.00% i więcej - ocena 4,5 91.00% i więcej - ocena 5 Dodatkowe warunki zaliczenia formy: Brak |
|
Szczegółowe treści kształcenia: | Wykład kursowy Wprowadzenie Istota i cele działalności biznesowej Obszary podejmowania decyzji w przedsiębiorstwie Otoczenie biznesu Globalizacja i współczesne trendy w gospodarce Podmioty otoczenia biznesu Podstawy przedsiębiorczości Podstawowe pojęcia z zakresu przedsiębiorczości Przedsiębiorca w ujęciu prawnym i ekonomicznym Charakterystyka przedsiębiorcy: podejście biograficzne, osobowościowe, behawioralne, relacyjne, integracyjne Analiza typów przedsiębiorczości Przedsiębiorczość w biznesie Zakładanie biznesu Wizja, misja, strategia przedsiębiorstwa Pojęcie wizji, misji i strategii przedsiębiorstwa Elementy procesu zarządzania strategicznego Rodzaje strategii na różnych poziomach Model biznesowy i przewaga konkurencyjna przedsiębiorstwa Pojęcie modelu biznesowego Składowe modelu biznesowego Istota i rodzaje przewagi konkurencyjnej Współczesne koncepcje zarządzania Podstawy przedsiębiorczości Podstawowe pojęcia z zakresu przedsiębiorczości Przedsiębiorca w ujęciu prawnym i ekonomicznym Charakterystyka przedsiębiorcy: podejście biograficzne, osobowościowe, behawioralne, relacyjne, integracyjne Analiza typów przedsiębiorczości Przedsiębiorczość w biznesie Zakładanie biznesu Wizja, misja, strategia przedsiębiorstwa Pojęcie wizji, misji i strategii przedsiębiorstwa Elementy procesu zarządzania strategicznego Rodzaje strategii na różnych poziomach Model biznesowy i przewaga konkurencyjna przedsiębiorstwa Pojęcie modelu biznesowego Składowe modelu biznesowego Istota i rodzaje przewagi konkurencyjnej Ćwiczenia audytoryjne Podstawy przedsiębiorczości Podstawowe pojęcia z zakresu przedsiębiorczości Przedsiębiorca w ujęciu prawnym i ekonomicznym Charakterystyka przedsiębiorcy: podejście biograficzne, osobowościowe, behawioralne, relacyjne, integracyjne Analiza typów przedsiębiorczości Przedsiębiorczość w biznesie Zakładanie biznesu Wizja, misja, strategia przedsiębiorstwa Pojęcie wizji, misji i strategii przedsiębiorstwa Elementy procesu zarządzania strategicznego Rodzaje strategii na różnych poziomach Model biznesowy i przewaga konkurencyjna przedsiębiorstwa Pojęcie modelu biznesowego Składowe modelu biznesowego Istota i rodzaje przewagi konkurencyjnej |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa B. Piasecki, Przedsiębiorczość i mała firma. Teoria i praktyka, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź. 1997 K. Obłój, Strategia organizacji, PWE, Warszawa 2014 (Rozdział 1 - Istota strategii organizacyjnej; Rozdział 8 Analiza środowiska firmy; Rozdział 9 - Modele analizy konkurencji w branży; Rozdział 14 – Misja firmy; Rozdział 15. Domena i przewaga konkurencyjna) A. Osterwalder, Y. Pigneur, Tworzenie modeli biznesowych. Podręcznik wizjonera, Onepress, Warszawa 2012 Jak zostać i pozostać przedsiębiorcą, http://www.parp.gov.pl/files/e-book/#/1/ Inne materiały dydaktyczne http://www.csrinfo.org/pl/wiedza/multimedia/2328-zrownowazony-rozwoj-a-co-to http://www.themeatrix.com/intl/poland Film: The Corporation (2003), reż. Jennifer Abbott, Mark Achbar (fragment) https://www.youtube.com/watch?v=fi5svZRmFP4 https://www.youtube.com/watch?v=DHtLIHgrxUE mBank, Questus https://www.youtube.com/watch?v=Nw8kRPu0i-o https://www.youtube.com/watch?v=iU89u0PXGIc https://www.youtube.com/watch?v=93zY0Ytynb4 http://www.mapei.com/pl-pl/mapei-global.asp |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/2018" (zakończony)
Okres: | 2017-10-01 - 2018-02-09 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO N C
W
C
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 7 godzin
Wykład, 18 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Leszek Bohdanowicz | |
Prowadzący grup: | Leszek Bohdanowicz, Anna Lisowska, Jarosław Ropęga, Paweł Siemaszkiewicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena zgodna z regulaminem studiów
Ćwiczenia - Ocena zgodna z regulaminem studiów Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów |
|
Czy ECTS?: | T |
|
Informacje dodatkowe: | Orientacyjny czas pracy własnej studenta: Wykład kursowy: • Przygotowanie do egzaminu (30 godz.) • Bieżąca lektura literatury (28 godz.) Ćwiczenia: • Przygotowanie do zaliczenia (12godz.) • Przygotowanie prezentacji (12 godz.) • Bieżąca lektura literatury (23 godz.) |
|
Metody dydaktyczne: | Wykład kursowy Metody podające | Wykład informacyjny Metody podające | Wykład problemowy Ćwiczenia audytoryjne Metody poszukujące | Studium przypadku |
|
Sposoby i kryteria oceniania: | OCENA KOŃCOWA Z PRZEDMIOTU jest ustalana zgodnie z algorytmem: Ocena z formy: "Wykład kursowy" ocena * 60.00 % + Ocena z formy: "Ćwiczenia audytoryjne" ocena * 40.00 % Dodatkowe warunki zaliczenia przedmiotu: Ocena końcowa przedmiotu = 60% * ocena z testu + 20% * ocena prezentacji 1 (blok przedsiębiorczość) + 20% * ocena prezentacji 2 (pozostałe bloki) Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest otrzymanie co najmniej oceny dostatecznej ze wszystkich form sprawdzianu Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia: Test / quiz - 100.00% Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest na podstawie następującej skali: Poniżej 51.00% - ocena 2 51.00% i więcej - ocena 3 61.00% i więcej - ocena 3,5 71.00% i więcej - ocena 4 81.00% i więcej - ocena 4,5 91.00% i więcej - ocena 5 Dodatkowe warunki zaliczenia formy: Brak Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia: Projekt / Studium przypadku - 100.00% Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest na podstawie następującej skali: Poniżej 51.00% - ocena 2 51.00% i więcej - ocena 3 61.00% i więcej - ocena 3,5 71.00% i więcej - ocena 4 81.00% i więcej - ocena 4,5 91.00% i więcej - ocena 5 Dodatkowe warunki zaliczenia formy: Brak |
|
Szczegółowe treści kształcenia: | Wykład kursowy Wprowadzenie Istota i cele działalności biznesowej Obszary podejmowania decyzji w przedsiębiorstwie Otoczenie biznesu Globalizacja i współczesne trendy w gospodarce Podmioty otoczenia biznesu Podstawy przedsiębiorczości Podstawowe pojęcia z zakresu przedsiębiorczości Przedsiębiorca w ujęciu prawnym i ekonomicznym Charakterystyka przedsiębiorcy: podejście biograficzne, osobowościowe, behawioralne, relacyjne, integracyjne Analiza typów przedsiębiorczości Przedsiębiorczość w biznesie Zakładanie biznesu Wizja, misja, strategia przedsiębiorstwa Pojęcie wizji, misji i strategii przedsiębiorstwa Elementy procesu zarządzania strategicznego Rodzaje strategii na różnych poziomach Model biznesowy i przewaga konkurencyjna przedsiębiorstwa Pojęcie modelu biznesowego Składowe modelu biznesowego Istota i rodzaje przewagi konkurencyjnej Współczesne koncepcje zarządzania Podstawy przedsiębiorczości Podstawowe pojęcia z zakresu przedsiębiorczości Przedsiębiorca w ujęciu prawnym i ekonomicznym Charakterystyka przedsiębiorcy: podejście biograficzne, osobowościowe, behawioralne, relacyjne, integracyjne Analiza typów przedsiębiorczości Przedsiębiorczość w biznesie Zakładanie biznesu Wizja, misja, strategia przedsiębiorstwa Pojęcie wizji, misji i strategii przedsiębiorstwa Elementy procesu zarządzania strategicznego Rodzaje strategii na różnych poziomach Model biznesowy i przewaga konkurencyjna przedsiębiorstwa Pojęcie modelu biznesowego Składowe modelu biznesowego Istota i rodzaje przewagi konkurencyjnej Ćwiczenia audytoryjne Podstawy przedsiębiorczości Podstawowe pojęcia z zakresu przedsiębiorczości Przedsiębiorca w ujęciu prawnym i ekonomicznym Charakterystyka przedsiębiorcy: podejście biograficzne, osobowościowe, behawioralne, relacyjne, integracyjne Analiza typów przedsiębiorczości Przedsiębiorczość w biznesie Zakładanie biznesu Wizja, misja, strategia przedsiębiorstwa Pojęcie wizji, misji i strategii przedsiębiorstwa Elementy procesu zarządzania strategicznego Rodzaje strategii na różnych poziomach Model biznesowy i przewaga konkurencyjna przedsiębiorstwa Pojęcie modelu biznesowego Składowe modelu biznesowego Istota i rodzaje przewagi konkurencyjnej |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa B. Piasecki, Przedsiębiorczość i mała firma. Teoria i praktyka, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź. 1997 K. Obłój, Strategia organizacji, PWE, Warszawa 2007, ss. 15-59 (I rozdział), 204-262, 387-398 i 399-425 A. Osterwalder, Y. Pigneur, Tworzenie modeli biznesowych. Podręcznik wizjonera, Onepress, Warszawa 2012 Jak zostać i pozostać przedsiębiorcą, http://www.parp.gov.pl/files/e-book/#/1/ Inne materiały dydaktyczne http://www.csrinfo.org/pl/wiedza/multimedia/2328-zrownowazony-rozwoj-a-co-to http://www.themeatrix.com/intl/poland Film: The Corporation (2003), reż. Jennifer Abbott, Mark Achbar (fragment) https://www.youtube.com/watch?v=fi5svZRmFP4 https://www.youtube.com/watch?v=DHtLIHgrxUE mBank, Questus https://www.youtube.com/watch?v=Nw8kRPu0i-o https://www.youtube.com/watch?v=iU89u0PXGIc https://www.youtube.com/watch?v=93zY0Ytynb4 http://www.mapei.com/pl-pl/mapei-global.asp |
Właścicielem praw autorskich jest UNIWERSYTET ŁÓDZKI.