UNIWERSYTET ŁÓDZKI - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Wprowadzenie do działalności biznesowej

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 0800-FDBZAZ
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Wprowadzenie do działalności biznesowej
Jednostka: Wydział Zarządzania
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 5.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Forma studiów:

niestacjonarne (zaoczne)

Wymagania wstępne:

Zna i rozumie podstawowe mechanizmy funkcjonowania gospodarki, także w wymiarze globalnym.


Skrócony opis:

W trakcie zajęć z przedmiotu Wprowadzenie do działalności biznesowej studenci zdobywają elementarną wiedzę i umiejętności w zakresie przedsiębiorczości oraz zarządzania przedsiębiorstwem, które są później rozszerzane na innych przedmiotach w ramach grupy kierunków Zarządzanie. Celem zajęć jest przedstawienie studentom podstawowej wiedzy na temat istoty działalności biznesowej, zakładania biznesu, zachowań przedsiębiorczych, wizji, misji i strategii przedsiębiorstwa, a także tworzenia modeli biznesowych.

Pełny opis:

W trakcie zajęć z przedmiotu Wprowadzenie do działalności biznesowej studenci zdobywają elementarną wiedzę i umiejętności w zakresie przedsiębiorczości oraz zarządzania przedsiębiorstwem, które są później rozszerzane na innych przedmiotach w ramach grupy kierunków Zarządzanie. Celem zajęć jest przedstawienie studentom podstawowej wiedzy na temat istoty działalności biznesowej, zakładania biznesu, zachowań przedsiębiorczych, wizji, misji i strategii przedsiębiorstwa, a także tworzenia modeli biznesowych.

Efekty uczenia się:

Wiedza

Wie, w jakim celu podejmowana jest działalność biznesowa oraz jakie są rodzaje decyzji podejmowanych przy prowadzeniu przedsięwzięcia biznesowego

Zna elementy otoczenia bliższego i dalszego oraz wie, jaki jest ich wpływ na podejmowanie decyzji w przedsiębiorstwie

Zna pojęcia wizji, misji i strategii przedsiębiorstwa, a także podstawowe elementy procesu zarządzania strategicznego

Zna szczeble podejmowania decyzji w przedsiębiorstwie oraz odpowiadające im rodzaje strategii

Zna pojęcia model biznesowy, przewaga strategiczna oraz zna ich składowe i relacje zachodzące pomiędzy nimi

Zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości

Umiejętności

Potrafi sformułować cele na różnych poziomach przedsiębiorstwa

Umie opisać składowe modeli biznesowych

Posiada umiejętność praktycznego analizowania i diagnozowania uwarunkowań przedsiębiorczości

Potrafi dostrzec i dokonać obserwacji i interpretacji zjawisk tworzących szanse na podjęcie własnej działalności gospodarczej

Potrafi określić, jaki jest związek pomiędzy zmianami otoczenia a decyzjami podejmowanymi w przedsiębiorstwie

Potrafi sformułować misję oraz opisać cechy strategii na różnych poziomach przedsiębiorstwa

Kompetencje społeczne

Potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role

Jest gotów myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (zakończony)

Okres: 2024-10-01 - 2025-03-02
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 7 godzin więcej informacji
Wykład, 18 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Leszek Bohdanowicz
Prowadzący grup: Leszek Bohdanowicz, Iegor Chebotarov, Anna Lisowska, Jarosław Ropęga
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Ćwiczenia - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Informacje dodatkowe:

Orientacyjny czas pracy własnej studenta:

Wykład kursowy:

• Przygotowanie do egzaminu (30 godz.)

• Bieżąca lektura literatury (28 godz.)


Ćwiczenia:

• Przygotowanie do zaliczenia (12godz.)

• Przygotowanie prezentacji (12 godz.)

• Bieżąca lektura literatury (23 godz.)


Metody dydaktyczne:

Wykład kursowy

Metody podające | Wykład informacyjny

Metody podające | Wykład problemowy


Ćwiczenia audytoryjne

Metody poszukujące | Studium przypadku



Sposoby i kryteria oceniania:

OCENA KOŃCOWA Z PRZEDMIOTU

jest ustalana zgodnie z algorytmem:

Ocena z formy: "Wykład kursowy" ocena * 70.00 %

+ Ocena z formy: "Ćwiczenia audytoryjne" ocena * 30.00 %

Dodatkowe warunki zaliczenia przedmiotu:

Ocena końcowa przedmiotu = 70% * ocena z testu + 15% * ocena prezentacji 1 (blok przedsiębiorczość) + 15% * ocena prezentacji 2 (pozostałe bloki)

Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest otrzymanie co najmniej oceny dostatecznej ze wszystkich form sprawdzianu


Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia:

Test / quiz - 100.00%



Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest na podstawie następującej skali:

Poniżej 55.00% - ocena 2

55.00% i więcej - ocena 3

65.00% i więcej - ocena 3,5

75.00% i więcej - ocena 4

85.00% i więcej - ocena 4,5

95.00% i więcej - ocena 5


Dodatkowe warunki zaliczenia formy:

Brak

Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia:

Projekt / Studium przypadku - 100.00%



Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest na podstawie następującej skali:

Poniżej 51.00% - ocena 2

51.00% i więcej - ocena 3

61.00% i więcej - ocena 3,5

71.00% i więcej - ocena 4

81.00% i więcej - ocena 4,5

91.00% i więcej - ocena 5


Dodatkowe warunki zaliczenia formy:

Brak


Szczegółowe treści kształcenia:

Wykład kursowy

Wprowadzenie

Istota i cele działalności biznesowej

Obszary podejmowania decyzji w przedsiębiorstwie


Otoczenie biznesu

Globalizacja i współczesne trendy w gospodarce

Podmioty otoczenia biznesu


Podstawy przedsiębiorczości

Podstawowe pojęcia z zakresu przedsiębiorczości

Przedsiębiorca w ujęciu prawnym i ekonomicznym

Charakterystyka przedsiębiorcy: podejście biograficzne, osobowościowe, behawioralne, relacyjne, integracyjne

Analiza typów przedsiębiorczości

Przedsiębiorczość w biznesie

Zakładanie biznesu


Wizja, misja, strategia przedsiębiorstwa

Pojęcie wizji, misji i strategii przedsiębiorstwa

Elementy procesu zarządzania strategicznego

Rodzaje strategii na różnych poziomach


Model biznesowy i przewaga konkurencyjna przedsiębiorstwa

Pojęcie modelu biznesowego

Składowe modelu biznesowego

Istota i rodzaje przewagi konkurencyjnej


Współczesne koncepcje zarządzania

Podstawy przedsiębiorczości

Podstawowe pojęcia z zakresu przedsiębiorczości

Przedsiębiorca w ujęciu prawnym i ekonomicznym

Charakterystyka przedsiębiorcy: podejście biograficzne, osobowościowe, behawioralne, relacyjne, integracyjne

Analiza typów przedsiębiorczości

Przedsiębiorczość w biznesie

Zakładanie biznesu


Wizja, misja, strategia przedsiębiorstwa

Pojęcie wizji, misji i strategii przedsiębiorstwa

Elementy procesu zarządzania strategicznego

Rodzaje strategii na różnych poziomach


Model biznesowy i przewaga konkurencyjna przedsiębiorstwa

Pojęcie modelu biznesowego

Składowe modelu biznesowego

Istota i rodzaje przewagi konkurencyjnej



Ćwiczenia audytoryjne

Podstawy przedsiębiorczości

Podstawowe pojęcia z zakresu przedsiębiorczości

Przedsiębiorca w ujęciu prawnym i ekonomicznym

Charakterystyka przedsiębiorcy: podejście biograficzne, osobowościowe, behawioralne, relacyjne, integracyjne

Analiza typów przedsiębiorczości

Przedsiębiorczość w biznesie

Zakładanie biznesu


Wizja, misja, strategia przedsiębiorstwa

Pojęcie wizji, misji i strategii przedsiębiorstwa

Elementy procesu zarządzania strategicznego

Rodzaje strategii na różnych poziomach


Model biznesowy i przewaga konkurencyjna przedsiębiorstwa

Pojęcie modelu biznesowego

Składowe modelu biznesowego

Istota i rodzaje przewagi konkurencyjnej




Literatura:

Literatura podstawowa

B. Piasecki, Przedsiębiorczość i mała firma. Teoria i praktyka, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź. 1997

K. Obłój, Strategia organizacji, PWE, Warszawa 2014 (Rozdział 1 - Istota strategii organizacyjnej; Rozdział 8 Analiza środowiska firmy; Rozdział 9 - Modele analizy konkurencji w branży; Rozdział 14 – Misja firmy; Rozdział 15. Domena i przewaga konkurencyjna)

A. Osterwalder, Y. Pigneur, Tworzenie modeli biznesowych. Podręcznik wizjonera, Onepress, Warszawa 2012

Jak zostać i pozostać przedsiębiorcą, http://www.parp.gov.pl/files/e-book/#/1/

Inne materiały dydaktyczne

http://www.csrinfo.org/pl/wiedza/multimedia/2328-zrownowazony-rozwoj-a-co-to

http://www.themeatrix.com/intl/poland

Film: The Corporation (2003), reż. Jennifer Abbott, Mark Achbar (fragment)

https://www.youtube.com/watch?v=fi5svZRmFP4

https://www.youtube.com/watch?v=DHtLIHgrxUE

mBank, Questus

https://www.youtube.com/watch?v=Nw8kRPu0i-o

https://www.youtube.com/watch?v=iU89u0PXGIc

https://www.youtube.com/watch?v=93zY0Ytynb4

http://www.mapei.com/pl-pl/mapei-global.asp

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 7 godzin więcej informacji
Wykład, 18 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Żaklina Jabłońska
Prowadzący grup: Żaklina Jabłońska, Anna Lisowska, Marek Matejun, Paweł Siemaszkiewicz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Ćwiczenia - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Informacje dodatkowe:

Orientacyjny czas pracy własnej studenta:

Wykład kursowy:

• Przygotowanie do egzaminu (30 godz.)

• Bieżąca lektura literatury (28 godz.)


Ćwiczenia:

• Przygotowanie do zaliczenia (12godz.)

• Przygotowanie prezentacji (12 godz.)

• Bieżąca lektura literatury (23 godz.)


Metody dydaktyczne:

Wykład kursowy

Metody podające | Wykład informacyjny

Metody podające | Wykład problemowy


Ćwiczenia audytoryjne

Metody poszukujące | Studium przypadku



Sposoby i kryteria oceniania:

OCENA KOŃCOWA Z PRZEDMIOTU

jest ustalana zgodnie z algorytmem:

Ocena z formy: "Wykład kursowy" ocena * 70.00 %

+ Ocena z formy: "Ćwiczenia audytoryjne" ocena * 30.00 %

Dodatkowe warunki zaliczenia przedmiotu:

Ocena końcowa przedmiotu = 70% * ocena z testu + 15% * ocena prezentacji 1 (blok przedsiębiorczość) + 15% * ocena prezentacji 2 (pozostałe bloki)

Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest otrzymanie co najmniej oceny dostatecznej ze wszystkich form sprawdzianu


Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia:

Test / quiz - 100.00%



Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest na podstawie następującej skali:

Poniżej 55.00% - ocena 2

55.00% i więcej - ocena 3

65.00% i więcej - ocena 3,5

75.00% i więcej - ocena 4

85.00% i więcej - ocena 4,5

95.00% i więcej - ocena 5


Dodatkowe warunki zaliczenia formy:

Brak

Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia:

Projekt / Studium przypadku - 100.00%



Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest na podstawie następującej skali:

Poniżej 51.00% - ocena 2

51.00% i więcej - ocena 3

61.00% i więcej - ocena 3,5

71.00% i więcej - ocena 4

81.00% i więcej - ocena 4,5

91.00% i więcej - ocena 5


Dodatkowe warunki zaliczenia formy:

Brak


Szczegółowe treści kształcenia:

Wykład kursowy

Wprowadzenie

Istota i cele działalności biznesowej

Obszary podejmowania decyzji w przedsiębiorstwie


Otoczenie biznesu

Globalizacja i współczesne trendy w gospodarce

Podmioty otoczenia biznesu


Podstawy przedsiębiorczości

Podstawowe pojęcia z zakresu przedsiębiorczości

Przedsiębiorca w ujęciu prawnym i ekonomicznym

Charakterystyka przedsiębiorcy: podejście biograficzne, osobowościowe, behawioralne, relacyjne, integracyjne

Analiza typów przedsiębiorczości

Przedsiębiorczość w biznesie

Zakładanie biznesu


Wizja, misja, strategia przedsiębiorstwa

Pojęcie wizji, misji i strategii przedsiębiorstwa

Elementy procesu zarządzania strategicznego

Rodzaje strategii na różnych poziomach


Model biznesowy i przewaga konkurencyjna przedsiębiorstwa

Pojęcie modelu biznesowego

Składowe modelu biznesowego

Istota i rodzaje przewagi konkurencyjnej


Współczesne koncepcje zarządzania

Podstawy przedsiębiorczości

Podstawowe pojęcia z zakresu przedsiębiorczości

Przedsiębiorca w ujęciu prawnym i ekonomicznym

Charakterystyka przedsiębiorcy: podejście biograficzne, osobowościowe, behawioralne, relacyjne, integracyjne

Analiza typów przedsiębiorczości

Przedsiębiorczość w biznesie

Zakładanie biznesu


Wizja, misja, strategia przedsiębiorstwa

Pojęcie wizji, misji i strategii przedsiębiorstwa

Elementy procesu zarządzania strategicznego

Rodzaje strategii na różnych poziomach


Model biznesowy i przewaga konkurencyjna przedsiębiorstwa

Pojęcie modelu biznesowego

Składowe modelu biznesowego

Istota i rodzaje przewagi konkurencyjnej



Ćwiczenia audytoryjne

Podstawy przedsiębiorczości

Podstawowe pojęcia z zakresu przedsiębiorczości

Przedsiębiorca w ujęciu prawnym i ekonomicznym

Charakterystyka przedsiębiorcy: podejście biograficzne, osobowościowe, behawioralne, relacyjne, integracyjne

Analiza typów przedsiębiorczości

Przedsiębiorczość w biznesie

Zakładanie biznesu


Wizja, misja, strategia przedsiębiorstwa

Pojęcie wizji, misji i strategii przedsiębiorstwa

Elementy procesu zarządzania strategicznego

Rodzaje strategii na różnych poziomach


Model biznesowy i przewaga konkurencyjna przedsiębiorstwa

Pojęcie modelu biznesowego

Składowe modelu biznesowego

Istota i rodzaje przewagi konkurencyjnej




Literatura:

Literatura podstawowa

B. Piasecki, Przedsiębiorczość i mała firma. Teoria i praktyka, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź. 1997

K. Obłój, Strategia organizacji, PWE, Warszawa 2014 (Rozdział 1 - Istota strategii organizacyjnej; Rozdział 8 Analiza środowiska firmy; Rozdział 9 - Modele analizy konkurencji w branży; Rozdział 14 – Misja firmy; Rozdział 15. Domena i przewaga konkurencyjna)

A. Osterwalder, Y. Pigneur, Tworzenie modeli biznesowych. Podręcznik wizjonera, Onepress, Warszawa 2012

Jak zostać i pozostać przedsiębiorcą, http://www.parp.gov.pl/files/e-book/#/1/

Inne materiały dydaktyczne

http://www.csrinfo.org/pl/wiedza/multimedia/2328-zrownowazony-rozwoj-a-co-to

http://www.themeatrix.com/intl/poland

Film: The Corporation (2003), reż. Jennifer Abbott, Mark Achbar (fragment)

https://www.youtube.com/watch?v=fi5svZRmFP4

https://www.youtube.com/watch?v=DHtLIHgrxUE

mBank, Questus

https://www.youtube.com/watch?v=Nw8kRPu0i-o

https://www.youtube.com/watch?v=iU89u0PXGIc

https://www.youtube.com/watch?v=93zY0Ytynb4

http://www.mapei.com/pl-pl/mapei-global.asp

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-19
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 7 godzin więcej informacji
Wykład, 18 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Żaklina Jabłońska
Prowadzący grup: Żaklina Jabłońska, Anna Lisowska, Marek Matejun, Wojciech Popczyk, Paweł Siemaszkiewicz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Ćwiczenia - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-01-23
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 7 godzin więcej informacji
Wykład, 18 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Żaklina Jabłońska
Prowadzący grup: Żaklina Jabłońska, Marek Matejun, Paweł Siemaszkiewicz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Ćwiczenia - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-07
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 7 godzin więcej informacji
Wykład, 18 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Sara Gheribi
Prowadzący grup: Bożena Czerkawska, Sara Gheribi, Renata Lisowska, Paweł Siemaszkiewicz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Ćwiczenia - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Czy ECTS?:

T

Informacje dodatkowe:

Orientacyjny czas pracy własnej studenta:

Wykład kursowy:

• Przygotowanie do egzaminu (30 godz.)

• Bieżąca lektura literatury (28 godz.)


Ćwiczenia:

• Przygotowanie do zaliczenia (12godz.)

• Przygotowanie prezentacji (12 godz.)

• Bieżąca lektura literatury (23 godz.)


Metody dydaktyczne:

Wykład kursowy

Metody podające | Wykład informacyjny

Metody podające | Wykład problemowy


Ćwiczenia audytoryjne

Metody poszukujące | Studium przypadku



Sposoby i kryteria oceniania:

OCENA KOŃCOWA Z PRZEDMIOTU

jest ustalana zgodnie z algorytmem:

Ocena z formy: "Wykład kursowy" ocena * 70.00 %

+ Ocena z formy: "Ćwiczenia audytoryjne" ocena * 30.00 %

Dodatkowe warunki zaliczenia przedmiotu:

Ocena końcowa przedmiotu = 70% * ocena z testu + 15% * ocena prezentacji 1 (blok przedsiębiorczość) + 15% * ocena prezentacji 2 (pozostałe bloki)

Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest otrzymanie co najmniej oceny dostatecznej ze wszystkich form sprawdzianu


Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia:

Test / quiz - 100.00%



Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest na podstawie następującej skali:

Poniżej 55.00% - ocena 2

55.00% i więcej - ocena 3

65.00% i więcej - ocena 3,5

75.00% i więcej - ocena 4

85.00% i więcej - ocena 4,5

95.00% i więcej - ocena 5


Dodatkowe warunki zaliczenia formy:

Brak

Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia:

Projekt / Studium przypadku - 100.00%



Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest na podstawie następującej skali:

Poniżej 51.00% - ocena 2

51.00% i więcej - ocena 3

61.00% i więcej - ocena 3,5

71.00% i więcej - ocena 4

81.00% i więcej - ocena 4,5

91.00% i więcej - ocena 5


Dodatkowe warunki zaliczenia formy:

Brak


Szczegółowe treści kształcenia:

Wykład kursowy

Wprowadzenie

Istota i cele działalności biznesowej

Obszary podejmowania decyzji w przedsiębiorstwie


Otoczenie biznesu

Globalizacja i współczesne trendy w gospodarce

Podmioty otoczenia biznesu


Podstawy przedsiębiorczości

Podstawowe pojęcia z zakresu przedsiębiorczości

Przedsiębiorca w ujęciu prawnym i ekonomicznym

Charakterystyka przedsiębiorcy: podejście biograficzne, osobowościowe, behawioralne, relacyjne, integracyjne

Analiza typów przedsiębiorczości

Przedsiębiorczość w biznesie

Zakładanie biznesu


Wizja, misja, strategia przedsiębiorstwa

Pojęcie wizji, misji i strategii przedsiębiorstwa

Elementy procesu zarządzania strategicznego

Rodzaje strategii na różnych poziomach


Model biznesowy i przewaga konkurencyjna przedsiębiorstwa

Pojęcie modelu biznesowego

Składowe modelu biznesowego

Istota i rodzaje przewagi konkurencyjnej


Współczesne koncepcje zarządzania

Podstawy przedsiębiorczości

Podstawowe pojęcia z zakresu przedsiębiorczości

Przedsiębiorca w ujęciu prawnym i ekonomicznym

Charakterystyka przedsiębiorcy: podejście biograficzne, osobowościowe, behawioralne, relacyjne, integracyjne

Analiza typów przedsiębiorczości

Przedsiębiorczość w biznesie

Zakładanie biznesu


Wizja, misja, strategia przedsiębiorstwa

Pojęcie wizji, misji i strategii przedsiębiorstwa

Elementy procesu zarządzania strategicznego

Rodzaje strategii na różnych poziomach


Model biznesowy i przewaga konkurencyjna przedsiębiorstwa

Pojęcie modelu biznesowego

Składowe modelu biznesowego

Istota i rodzaje przewagi konkurencyjnej



Ćwiczenia audytoryjne

Podstawy przedsiębiorczości

Podstawowe pojęcia z zakresu przedsiębiorczości

Przedsiębiorca w ujęciu prawnym i ekonomicznym

Charakterystyka przedsiębiorcy: podejście biograficzne, osobowościowe, behawioralne, relacyjne, integracyjne

Analiza typów przedsiębiorczości

Przedsiębiorczość w biznesie

Zakładanie biznesu


Wizja, misja, strategia przedsiębiorstwa

Pojęcie wizji, misji i strategii przedsiębiorstwa

Elementy procesu zarządzania strategicznego

Rodzaje strategii na różnych poziomach


Model biznesowy i przewaga konkurencyjna przedsiębiorstwa

Pojęcie modelu biznesowego

Składowe modelu biznesowego

Istota i rodzaje przewagi konkurencyjnej




Literatura:

Literatura podstawowa

B. Piasecki, Przedsiębiorczość i mała firma. Teoria i praktyka, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź. 1997

K. Obłój, Strategia organizacji, PWE, Warszawa 2014 (Rozdział 1 - Istota strategii organizacyjnej; Rozdział 8 Analiza środowiska firmy; Rozdział 9 - Modele analizy konkurencji w branży; Rozdział 14 – Misja firmy; Rozdział 15. Domena i przewaga konkurencyjna)

A. Osterwalder, Y. Pigneur, Tworzenie modeli biznesowych. Podręcznik wizjonera, Onepress, Warszawa 2012

Jak zostać i pozostać przedsiębiorcą, http://www.parp.gov.pl/files/e-book/#/1/

Inne materiały dydaktyczne

http://www.csrinfo.org/pl/wiedza/multimedia/2328-zrownowazony-rozwoj-a-co-to

http://www.themeatrix.com/intl/poland

Film: The Corporation (2003), reż. Jennifer Abbott, Mark Achbar (fragment)

https://www.youtube.com/watch?v=fi5svZRmFP4

https://www.youtube.com/watch?v=DHtLIHgrxUE

mBank, Questus

https://www.youtube.com/watch?v=Nw8kRPu0i-o

https://www.youtube.com/watch?v=iU89u0PXGIc

https://www.youtube.com/watch?v=93zY0Ytynb4

http://www.mapei.com/pl-pl/mapei-global.asp

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/2020" (zakończony)

Okres: 2019-10-01 - 2020-02-23
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 7 godzin więcej informacji
Wykład, 18 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Leszek Bohdanowicz
Prowadzący grup: Anna Lisowska, Jarosław Ropęga, Paweł Siemaszkiewicz, Alicja Winnicka-Popczyk
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Ćwiczenia - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Czy ECTS?:

T

Informacje dodatkowe:

Orientacyjny czas pracy własnej studenta:

Wykład kursowy:

• Przygotowanie do egzaminu (30 godz.)

• Bieżąca lektura literatury (28 godz.)


Ćwiczenia:

• Przygotowanie do zaliczenia (12godz.)

• Przygotowanie prezentacji (12 godz.)

• Bieżąca lektura literatury (23 godz.)


Metody dydaktyczne:

Wykład kursowy

Metody podające | Wykład informacyjny

Metody podające | Wykład problemowy


Ćwiczenia audytoryjne

Metody poszukujące | Studium przypadku



Sposoby i kryteria oceniania:

OCENA KOŃCOWA Z PRZEDMIOTU

jest ustalana zgodnie z algorytmem:

Ocena z formy: "Wykład kursowy" ocena * 70.00 %

+ Ocena z formy: "Ćwiczenia audytoryjne" ocena * 30.00 %

Dodatkowe warunki zaliczenia przedmiotu:

Ocena końcowa przedmiotu = 70% * ocena z testu + 15% * ocena prezentacji 1 (blok przedsiębiorczość) + 15% * ocena prezentacji 2 (pozostałe bloki)

Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest otrzymanie co najmniej oceny dostatecznej ze wszystkich form sprawdzianu


Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia:

Test / quiz - 100.00%



Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest na podstawie następującej skali:

Poniżej 55.00% - ocena 2

55.00% i więcej - ocena 3

65.00% i więcej - ocena 3,5

75.00% i więcej - ocena 4

85.00% i więcej - ocena 4,5

95.00% i więcej - ocena 5


Dodatkowe warunki zaliczenia formy:

Brak

Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia:

Projekt / Studium przypadku - 100.00%



Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest na podstawie następującej skali:

Poniżej 51.00% - ocena 2

51.00% i więcej - ocena 3

61.00% i więcej - ocena 3,5

71.00% i więcej - ocena 4

81.00% i więcej - ocena 4,5

91.00% i więcej - ocena 5


Dodatkowe warunki zaliczenia formy:

Brak


Szczegółowe treści kształcenia:

Wykład kursowy

Wprowadzenie

Istota i cele działalności biznesowej

Obszary podejmowania decyzji w przedsiębiorstwie


Otoczenie biznesu

Globalizacja i współczesne trendy w gospodarce

Podmioty otoczenia biznesu


Podstawy przedsiębiorczości

Podstawowe pojęcia z zakresu przedsiębiorczości

Przedsiębiorca w ujęciu prawnym i ekonomicznym

Charakterystyka przedsiębiorcy: podejście biograficzne, osobowościowe, behawioralne, relacyjne, integracyjne

Analiza typów przedsiębiorczości

Przedsiębiorczość w biznesie

Zakładanie biznesu


Wizja, misja, strategia przedsiębiorstwa

Pojęcie wizji, misji i strategii przedsiębiorstwa

Elementy procesu zarządzania strategicznego

Rodzaje strategii na różnych poziomach


Model biznesowy i przewaga konkurencyjna przedsiębiorstwa

Pojęcie modelu biznesowego

Składowe modelu biznesowego

Istota i rodzaje przewagi konkurencyjnej


Współczesne koncepcje zarządzania

Podstawy przedsiębiorczości

Podstawowe pojęcia z zakresu przedsiębiorczości

Przedsiębiorca w ujęciu prawnym i ekonomicznym

Charakterystyka przedsiębiorcy: podejście biograficzne, osobowościowe, behawioralne, relacyjne, integracyjne

Analiza typów przedsiębiorczości

Przedsiębiorczość w biznesie

Zakładanie biznesu


Wizja, misja, strategia przedsiębiorstwa

Pojęcie wizji, misji i strategii przedsiębiorstwa

Elementy procesu zarządzania strategicznego

Rodzaje strategii na różnych poziomach


Model biznesowy i przewaga konkurencyjna przedsiębiorstwa

Pojęcie modelu biznesowego

Składowe modelu biznesowego

Istota i rodzaje przewagi konkurencyjnej



Ćwiczenia audytoryjne

Podstawy przedsiębiorczości

Podstawowe pojęcia z zakresu przedsiębiorczości

Przedsiębiorca w ujęciu prawnym i ekonomicznym

Charakterystyka przedsiębiorcy: podejście biograficzne, osobowościowe, behawioralne, relacyjne, integracyjne

Analiza typów przedsiębiorczości

Przedsiębiorczość w biznesie

Zakładanie biznesu


Wizja, misja, strategia przedsiębiorstwa

Pojęcie wizji, misji i strategii przedsiębiorstwa

Elementy procesu zarządzania strategicznego

Rodzaje strategii na różnych poziomach


Model biznesowy i przewaga konkurencyjna przedsiębiorstwa

Pojęcie modelu biznesowego

Składowe modelu biznesowego

Istota i rodzaje przewagi konkurencyjnej




Literatura:

Literatura podstawowa

B. Piasecki, Przedsiębiorczość i mała firma. Teoria i praktyka, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź. 1997

K. Obłój, Strategia organizacji, PWE, Warszawa 2014 (Rozdział 1 - Istota strategii organizacyjnej; Rozdział 8 Analiza środowiska firmy; Rozdział 9 - Modele analizy konkurencji w branży; Rozdział 14 – Misja firmy; Rozdział 15. Domena i przewaga konkurencyjna)

A. Osterwalder, Y. Pigneur, Tworzenie modeli biznesowych. Podręcznik wizjonera, Onepress, Warszawa 2012

Jak zostać i pozostać przedsiębiorcą, http://www.parp.gov.pl/files/e-book/#/1/

Inne materiały dydaktyczne

http://www.csrinfo.org/pl/wiedza/multimedia/2328-zrownowazony-rozwoj-a-co-to

http://www.themeatrix.com/intl/poland

Film: The Corporation (2003), reż. Jennifer Abbott, Mark Achbar (fragment)

https://www.youtube.com/watch?v=fi5svZRmFP4

https://www.youtube.com/watch?v=DHtLIHgrxUE

mBank, Questus

https://www.youtube.com/watch?v=Nw8kRPu0i-o

https://www.youtube.com/watch?v=iU89u0PXGIc

https://www.youtube.com/watch?v=93zY0Ytynb4

http://www.mapei.com/pl-pl/mapei-global.asp

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/2019" (zakończony)

Okres: 2018-10-01 - 2019-02-10
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 7 godzin więcej informacji
Wykład, 18 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Leszek Bohdanowicz
Prowadzący grup: Justyna Domanowska, Jarosław Ropęga, Karina Skrabulska, Alicja Winnicka-Popczyk
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Ocena zgodna z regulaminem studiów
Informacje dodatkowe:

Orientacyjny czas pracy własnej studenta:

Wykład kursowy:

• Przygotowanie do egzaminu (30 godz.)

• Bieżąca lektura literatury (28 godz.)


Ćwiczenia:

• Przygotowanie do zaliczenia (12godz.)

• Przygotowanie prezentacji (12 godz.)

• Bieżąca lektura literatury (23 godz.)


Metody dydaktyczne:

Wykład kursowy

Metody podające | Wykład informacyjny

Metody podające | Wykład problemowy


Ćwiczenia audytoryjne

Metody poszukujące | Studium przypadku



Sposoby i kryteria oceniania:

OCENA KOŃCOWA Z PRZEDMIOTU

jest ustalana zgodnie z algorytmem:

Ocena z formy: "Wykład kursowy" ocena * 70.00 %

+ Ocena z formy: "Ćwiczenia audytoryjne" ocena * 30.00 %

Dodatkowe warunki zaliczenia przedmiotu:

Ocena końcowa przedmiotu = 70% * ocena z testu + 15% * ocena prezentacji 1 (blok przedsiębiorczość) + 15% * ocena prezentacji 2 (pozostałe bloki)

Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest otrzymanie co najmniej oceny dostatecznej ze wszystkich form sprawdzianu


Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia:

Test / quiz - 100.00%



Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest na podstawie następującej skali:

Poniżej 55.00% - ocena 2

55.00% i więcej - ocena 3

65.00% i więcej - ocena 3,5

75.00% i więcej - ocena 4

85.00% i więcej - ocena 4,5

95.00% i więcej - ocena 5


Dodatkowe warunki zaliczenia formy:

Brak

Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia:

Projekt / Studium przypadku - 100.00%



Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest na podstawie następującej skali:

Poniżej 51.00% - ocena 2

51.00% i więcej - ocena 3

61.00% i więcej - ocena 3,5

71.00% i więcej - ocena 4

81.00% i więcej - ocena 4,5

91.00% i więcej - ocena 5


Dodatkowe warunki zaliczenia formy:

Brak


Szczegółowe treści kształcenia:

Wykład kursowy

Wprowadzenie

Istota i cele działalności biznesowej

Obszary podejmowania decyzji w przedsiębiorstwie


Otoczenie biznesu

Globalizacja i współczesne trendy w gospodarce

Podmioty otoczenia biznesu


Podstawy przedsiębiorczości

Podstawowe pojęcia z zakresu przedsiębiorczości

Przedsiębiorca w ujęciu prawnym i ekonomicznym

Charakterystyka przedsiębiorcy: podejście biograficzne, osobowościowe, behawioralne, relacyjne, integracyjne

Analiza typów przedsiębiorczości

Przedsiębiorczość w biznesie

Zakładanie biznesu


Wizja, misja, strategia przedsiębiorstwa

Pojęcie wizji, misji i strategii przedsiębiorstwa

Elementy procesu zarządzania strategicznego

Rodzaje strategii na różnych poziomach


Model biznesowy i przewaga konkurencyjna przedsiębiorstwa

Pojęcie modelu biznesowego

Składowe modelu biznesowego

Istota i rodzaje przewagi konkurencyjnej


Współczesne koncepcje zarządzania

Podstawy przedsiębiorczości

Podstawowe pojęcia z zakresu przedsiębiorczości

Przedsiębiorca w ujęciu prawnym i ekonomicznym

Charakterystyka przedsiębiorcy: podejście biograficzne, osobowościowe, behawioralne, relacyjne, integracyjne

Analiza typów przedsiębiorczości

Przedsiębiorczość w biznesie

Zakładanie biznesu


Wizja, misja, strategia przedsiębiorstwa

Pojęcie wizji, misji i strategii przedsiębiorstwa

Elementy procesu zarządzania strategicznego

Rodzaje strategii na różnych poziomach


Model biznesowy i przewaga konkurencyjna przedsiębiorstwa

Pojęcie modelu biznesowego

Składowe modelu biznesowego

Istota i rodzaje przewagi konkurencyjnej



Ćwiczenia audytoryjne

Podstawy przedsiębiorczości

Podstawowe pojęcia z zakresu przedsiębiorczości

Przedsiębiorca w ujęciu prawnym i ekonomicznym

Charakterystyka przedsiębiorcy: podejście biograficzne, osobowościowe, behawioralne, relacyjne, integracyjne

Analiza typów przedsiębiorczości

Przedsiębiorczość w biznesie

Zakładanie biznesu


Wizja, misja, strategia przedsiębiorstwa

Pojęcie wizji, misji i strategii przedsiębiorstwa

Elementy procesu zarządzania strategicznego

Rodzaje strategii na różnych poziomach


Model biznesowy i przewaga konkurencyjna przedsiębiorstwa

Pojęcie modelu biznesowego

Składowe modelu biznesowego

Istota i rodzaje przewagi konkurencyjnej




Literatura:

Literatura podstawowa

B. Piasecki, Przedsiębiorczość i mała firma. Teoria i praktyka, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź. 1997

K. Obłój, Strategia organizacji, PWE, Warszawa 2014 (Rozdział 1 - Istota strategii organizacyjnej; Rozdział 8 Analiza środowiska firmy; Rozdział 9 - Modele analizy konkurencji w branży; Rozdział 14 – Misja firmy; Rozdział 15. Domena i przewaga konkurencyjna)

A. Osterwalder, Y. Pigneur, Tworzenie modeli biznesowych. Podręcznik wizjonera, Onepress, Warszawa 2012

Jak zostać i pozostać przedsiębiorcą, http://www.parp.gov.pl/files/e-book/#/1/

Inne materiały dydaktyczne

http://www.csrinfo.org/pl/wiedza/multimedia/2328-zrownowazony-rozwoj-a-co-to

http://www.themeatrix.com/intl/poland

Film: The Corporation (2003), reż. Jennifer Abbott, Mark Achbar (fragment)

https://www.youtube.com/watch?v=fi5svZRmFP4

https://www.youtube.com/watch?v=DHtLIHgrxUE

mBank, Questus

https://www.youtube.com/watch?v=Nw8kRPu0i-o

https://www.youtube.com/watch?v=iU89u0PXGIc

https://www.youtube.com/watch?v=93zY0Ytynb4

http://www.mapei.com/pl-pl/mapei-global.asp

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/2018" (zakończony)

Okres: 2017-10-01 - 2018-02-09
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 7 godzin więcej informacji
Wykład, 18 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Leszek Bohdanowicz
Prowadzący grup: Leszek Bohdanowicz, Anna Lisowska, Jarosław Ropęga, Paweł Siemaszkiewicz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Ćwiczenia - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Czy ECTS?:

T

Informacje dodatkowe:

Orientacyjny czas pracy własnej studenta:

Wykład kursowy:

• Przygotowanie do egzaminu (30 godz.)

• Bieżąca lektura literatury (28 godz.)


Ćwiczenia:

• Przygotowanie do zaliczenia (12godz.)

• Przygotowanie prezentacji (12 godz.)

• Bieżąca lektura literatury (23 godz.)


Metody dydaktyczne:

Wykład kursowy

Metody podające | Wykład informacyjny

Metody podające | Wykład problemowy


Ćwiczenia audytoryjne

Metody poszukujące | Studium przypadku



Sposoby i kryteria oceniania:

OCENA KOŃCOWA Z PRZEDMIOTU

jest ustalana zgodnie z algorytmem:

Ocena z formy: "Wykład kursowy" ocena * 60.00 %

+ Ocena z formy: "Ćwiczenia audytoryjne" ocena * 40.00 %

Dodatkowe warunki zaliczenia przedmiotu:

Ocena końcowa przedmiotu = 60% * ocena z testu + 20% * ocena prezentacji 1 (blok przedsiębiorczość) + 20% * ocena prezentacji 2 (pozostałe bloki)

Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest otrzymanie co najmniej oceny dostatecznej ze wszystkich form sprawdzianu


Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia:

Test / quiz - 100.00%



Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest na podstawie następującej skali:

Poniżej 51.00% - ocena 2

51.00% i więcej - ocena 3

61.00% i więcej - ocena 3,5

71.00% i więcej - ocena 4

81.00% i więcej - ocena 4,5

91.00% i więcej - ocena 5


Dodatkowe warunki zaliczenia formy:

Brak

Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia:

Projekt / Studium przypadku - 100.00%



Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest na podstawie następującej skali:

Poniżej 51.00% - ocena 2

51.00% i więcej - ocena 3

61.00% i więcej - ocena 3,5

71.00% i więcej - ocena 4

81.00% i więcej - ocena 4,5

91.00% i więcej - ocena 5


Dodatkowe warunki zaliczenia formy:

Brak


Szczegółowe treści kształcenia:

Wykład kursowy

Wprowadzenie

Istota i cele działalności biznesowej

Obszary podejmowania decyzji w przedsiębiorstwie


Otoczenie biznesu

Globalizacja i współczesne trendy w gospodarce

Podmioty otoczenia biznesu


Podstawy przedsiębiorczości

Podstawowe pojęcia z zakresu przedsiębiorczości

Przedsiębiorca w ujęciu prawnym i ekonomicznym

Charakterystyka przedsiębiorcy: podejście biograficzne, osobowościowe, behawioralne, relacyjne, integracyjne

Analiza typów przedsiębiorczości

Przedsiębiorczość w biznesie

Zakładanie biznesu


Wizja, misja, strategia przedsiębiorstwa

Pojęcie wizji, misji i strategii przedsiębiorstwa

Elementy procesu zarządzania strategicznego

Rodzaje strategii na różnych poziomach


Model biznesowy i przewaga konkurencyjna przedsiębiorstwa

Pojęcie modelu biznesowego

Składowe modelu biznesowego

Istota i rodzaje przewagi konkurencyjnej


Współczesne koncepcje zarządzania

Podstawy przedsiębiorczości

Podstawowe pojęcia z zakresu przedsiębiorczości

Przedsiębiorca w ujęciu prawnym i ekonomicznym

Charakterystyka przedsiębiorcy: podejście biograficzne, osobowościowe, behawioralne, relacyjne, integracyjne

Analiza typów przedsiębiorczości

Przedsiębiorczość w biznesie

Zakładanie biznesu


Wizja, misja, strategia przedsiębiorstwa

Pojęcie wizji, misji i strategii przedsiębiorstwa

Elementy procesu zarządzania strategicznego

Rodzaje strategii na różnych poziomach


Model biznesowy i przewaga konkurencyjna przedsiębiorstwa

Pojęcie modelu biznesowego

Składowe modelu biznesowego

Istota i rodzaje przewagi konkurencyjnej



Ćwiczenia audytoryjne

Podstawy przedsiębiorczości

Podstawowe pojęcia z zakresu przedsiębiorczości

Przedsiębiorca w ujęciu prawnym i ekonomicznym

Charakterystyka przedsiębiorcy: podejście biograficzne, osobowościowe, behawioralne, relacyjne, integracyjne

Analiza typów przedsiębiorczości

Przedsiębiorczość w biznesie

Zakładanie biznesu


Wizja, misja, strategia przedsiębiorstwa

Pojęcie wizji, misji i strategii przedsiębiorstwa

Elementy procesu zarządzania strategicznego

Rodzaje strategii na różnych poziomach


Model biznesowy i przewaga konkurencyjna przedsiębiorstwa

Pojęcie modelu biznesowego

Składowe modelu biznesowego

Istota i rodzaje przewagi konkurencyjnej




Literatura:

Literatura podstawowa

B. Piasecki, Przedsiębiorczość i mała firma. Teoria i praktyka, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź. 1997

K. Obłój, Strategia organizacji, PWE, Warszawa 2007, ss. 15-59 (I rozdział), 204-262, 387-398 i 399-425

A. Osterwalder, Y. Pigneur, Tworzenie modeli biznesowych. Podręcznik wizjonera, Onepress, Warszawa 2012

Jak zostać i pozostać przedsiębiorcą, http://www.parp.gov.pl/files/e-book/#/1/

Inne materiały dydaktyczne

http://www.csrinfo.org/pl/wiedza/multimedia/2328-zrownowazony-rozwoj-a-co-to

http://www.themeatrix.com/intl/poland

Film: The Corporation (2003), reż. Jennifer Abbott, Mark Achbar (fragment)

https://www.youtube.com/watch?v=fi5svZRmFP4

https://www.youtube.com/watch?v=DHtLIHgrxUE

mBank, Questus

https://www.youtube.com/watch?v=Nw8kRPu0i-o

https://www.youtube.com/watch?v=iU89u0PXGIc

https://www.youtube.com/watch?v=93zY0Ytynb4

http://www.mapei.com/pl-pl/mapei-global.asp

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest UNIWERSYTET ŁÓDZKI.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-6