UNIWERSYTET ŁÓDZKI - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Podstawy marketingu

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 0800-ZPMZAZ
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Podstawy marketingu
Jednostka: Wydział Zarządzania
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 3.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Forma studiów:

niestacjonarne (zaoczne)

Wymagania wstępne:

Studenci winni posiadać podstawową wiedzę z zakresu podstaw zarządzania i ekonomii.


Skrócony opis:

Podstawy teoretyczne i praktyczne marketingu sięgają przełomu XIX i XX wieku. Działania marketingowe są niezwykle istotne dla każdej orgazniacji, ponieważ umożliwiają obronę i umocnienie pozycji konkurencyjnej na rynku Głównym celem zajęć będzie analiza i ocena miejsca i roli marketingu w organizacji, zakresu i obszarów jego wykorzystania, współzależności z innymi obszarami funkcjonalnymi, a także specyfiki i znaczenia na różnych rynkach. Studenci w trakcie zajęć poznają więc nie tylko tradycyjne podejście do działań marketingowych opartych na formule 4P, ale także współczesne metody i narzędzia wykorzystywania marketingu w prowadzeniu gry rynkowej. Dzięki uczestnictwu w zajęcia studenci winni lepiej zrozumieć zadania stawiane marketingowi w organizacji oraz współzależność marketingu i innych funkcji firmy.

Pełny opis:

Podstawy teoretyczne i praktyczne marketingu sięgają przełomu XIX i XX wieku. Działania marketingowe są niezwykle istotne dla każdej orgazniacji, ponieważ umożliwiają obronę i umocnienie pozycji konkurencyjnej na rynku Głównym celem zajęć będzie analiza i ocena miejsca i roli marketingu w organizacji, zakresu i obszarów jego wykorzystania, współzależności z innymi obszarami funkcjonalnymi, a także specyfiki i znaczenia na różnych rynkach. Studenci w trakcie zajęć poznają więc nie tylko tradycyjne podejście do działań marketingowych opartych na formule 4P, ale także współczesne metody i narzędzia wykorzystywania marketingu w prowadzeniu gry rynkowej. Dzięki uczestnictwu w zajęcia studenci winni lepiej zrozumieć zadania stawiane marketingowi w organizacji oraz współzależność marketingu i innych funkcji firmy.

Efekty uczenia się:

Wiedza

Ma zaawansowaną wiedze o relacjach i zależnościach zachodzących między organizacją, jej klientami, dostawcami, pośrednikami handlowymi itp. oraz ich udziale w procesie budowania wartości dla klientów

Ma zaawansowaną wiedzę o głównych przyczynach, przebiegu, zakresie i konsekwencjach zmian zachodzących w środowisku biznesowym i w organizacjach oraz ich wpływie na działania marketingowe organizacji

Umiejętności

Posiada umiejętność budowania i zarządzania wartościami dla klientów w szczególności produktem, ceną, dystrybucją i ułożenia ich w systemie „value proposition”

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (w trakcie)

Okres: 2025-03-03 - 2025-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 5 godzin więcej informacji
Wykład, 9 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Wojciech Grzegorczyk
Prowadzący grup: Wojciech Grzegorczyk, Marlena Kowalczyk, Tomasz Noga
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Ćwiczenia - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Metody dydaktyczne:

Wykład kursowy

Metody podające | Wykład konwersatoryjny

Metody podające | Wykład problemowy


Ćwiczenia audytoryjne

Metody poszukujące | Dyskusja okrągłego stołu

Metody poszukujące | Metoda ćwiczeniowa



Sposoby i kryteria oceniania:

OCENA KOŃCOWA Z PRZEDMIOTU

jest ustalana zgodnie z algorytmem:

Ocena z formy: "Wykład kursowy" ocena * 60.00 %

+ Ocena z formy: "Ćwiczenia audytoryjne" ocena * 40.00 %

Dodatkowe warunki zaliczenia przedmiotu:

Brak


Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia:

Test / quiz - 100.00%



Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest na podstawie następującej skali:

Poniżej 60.00% - ocena 2

60.00% i więcej - ocena 3

68.00% i więcej - ocena 3,5

76.00% i więcej - ocena 4

84.00% i więcej - ocena 4,5

92.00% i więcej - ocena 5


Dodatkowe warunki zaliczenia formy:


UWAGA ! Egzamin w pierwszym terminie odbywa się w formie testu. Egzamin poprawkowy odbywa sie w formie odpowiedzi opisowej.

Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia:

Pytania opisowe - 50.00%

Aktywność na zajęciach - 50.00%



Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest na podstawie następującej skali:

Poniżej 50.00% - ocena 2

50.00% i więcej - ocena 3

60.00% i więcej - ocena 3,5

70.00% i więcej - ocena 4

80.00% i więcej - ocena 4,5

90.00% i więcej - ocena 5


Dodatkowe warunki zaliczenia formy:

Brak


Szczegółowe treści kształcenia:

Wykład kursowy

Rola i znaczenie marketingu w organizacji

Uwarunkowania stosowania marketingu

Ewolucja definicji i podejść do marketingu

Orientacje działania przedsiębiorstwa

Otoczenie przedsiębiorstwa jego elementy


Rynek- jako podstawa i miejsce działalności marketingowej przedsiębiorstwa

Pojęcie, funkcje i rodzaje rynku

Sektorowe uwarunkowania rynku


Konsument i jego zachowania na rynku

Modele zachowań konsumentów

Potrzeby i ich hierarchia

Uwarunkowania wewnętrzne i zewnętrzne zachowań konsumenta

Proces podejmowania decyzji zakupu


System Informacji marketingowej jako podstawa do podejmowania decyzji marketingowych

Struktura systemu informacji marketingowej(źródła informacji marketingowej, systemy przetwarzania danych, systemy wspomagania decyzji)

Proces badań marketingowych (etapy, narzędzia, metody).


Decyzje marketingowe przedsiębiorstwa

Segmentacja rynku i ocena atrakcyjności segmentów

Wybór rynku docelowego,

Pozycjonowanie produktu


Strategie marketingowe przedsiębiorstwa.

Etapy tworzenia strategii marketingowej

Koncepcja marketingu-mix i jej narzędzia (4p,5p,7p).


Kontrola i ocena działań marketingowych.


Ćwiczenia audytoryjne

Orientacja marketingowa firmy

Ewolucja marketingu i jego znaczenia w organizacji

Orientacja rynkowa, orientacja na klienta i marketingowa – podobieństwa
i odmienności

Warunki i kryteria „myślenia klientem” przez organizację


Narzędzia strartegii marketingowej

Produkt i jego znaczenie

Cena i metody jej różnicowania

Dystrybucja i komunikacja

Działania promocyjne przedsiębiorstwa


Organizacja działalności marketingowej w przedsiębiorstwie



Literatura:

Literatura podstawowa

L. Garbarski, I. Rutkowski, W. Wrzosek- Marketing. Punkt zwrotny nowoczesnej firmy, PWE, Warszawa 2008.

G. Amstrong, Ph. Kotler, Marketing-wprowadzenie, Wolters Kluwer, Kraków 2012.(fragmenty)

Literatura dodatkowa

R. Niestrój: Zarządzanie marketingiem – aspekty strategiczne; PWN; Warszawa 1998

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2024-02-26 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 5 godzin więcej informacji
Wykład, 9 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Wojciech Grzegorczyk
Prowadzący grup: Beata Gotwald, Wojciech Grzegorczyk, Marlena Kowalczyk, Aron Wadlewski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Ćwiczenia - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Metody dydaktyczne:

Wykład kursowy

Metody podające | Wykład konwersatoryjny

Metody podające | Wykład problemowy


Ćwiczenia audytoryjne

Metody poszukujące | Dyskusja okrągłego stołu

Metody poszukujące | Metoda ćwiczeniowa



Sposoby i kryteria oceniania:

OCENA KOŃCOWA Z PRZEDMIOTU

jest ustalana zgodnie z algorytmem:

Ocena z formy: "Wykład kursowy" ocena * 60.00 %

+ Ocena z formy: "Ćwiczenia audytoryjne" ocena * 40.00 %

Dodatkowe warunki zaliczenia przedmiotu:

Brak


Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia:

Test / quiz - 100.00%



Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest na podstawie następującej skali:

Poniżej 60.00% - ocena 2

60.00% i więcej - ocena 3

68.00% i więcej - ocena 3,5

76.00% i więcej - ocena 4

84.00% i więcej - ocena 4,5

92.00% i więcej - ocena 5


Dodatkowe warunki zaliczenia formy:


UWAGA ! Egzamin w pierwszym terminie odbywa się w formie testu. Egzamin poprawkowy odbywa sie w formie odpowiedzi opisowej.

Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia:

Pytania opisowe - 50.00%

Aktywność na zajęciach - 50.00%



Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest na podstawie następującej skali:

Poniżej 50.00% - ocena 2

50.00% i więcej - ocena 3

60.00% i więcej - ocena 3,5

70.00% i więcej - ocena 4

80.00% i więcej - ocena 4,5

90.00% i więcej - ocena 5


Dodatkowe warunki zaliczenia formy:

Brak


Szczegółowe treści kształcenia:

Wykład kursowy

Rola i znaczenie marketingu w organizacji

Uwarunkowania stosowania marketingu

Ewolucja definicji i podejść do marketingu

Orientacje działania przedsiębiorstwa

Otoczenie przedsiębiorstwa jego elementy


Rynek- jako podstawa i miejsce działalności marketingowej przedsiębiorstwa

Pojęcie, funkcje i rodzaje rynku

Sektorowe uwarunkowania rynku


Konsument i jego zachowania na rynku

Modele zachowań konsumentów

Potrzeby i ich hierarchia

Uwarunkowania wewnętrzne i zewnętrzne zachowań konsumenta

Proces podejmowania decyzji zakupu


System Informacji marketingowej jako podstawa do podejmowania decyzji marketingowych

Struktura systemu informacji marketingowej(źródła informacji marketingowej, systemy przetwarzania danych, systemy wspomagania decyzji)

Proces badań marketingowych (etapy, narzędzia, metody).


Decyzje marketingowe przedsiębiorstwa

Segmentacja rynku i ocena atrakcyjności segmentów

Wybór rynku docelowego,

Pozycjonowanie produktu


Strategie marketingowe przedsiębiorstwa.

Etapy tworzenia strategii marketingowej

Koncepcja marketingu-mix i jej narzędzia (4p,5p,7p).


Kontrola i ocena działań marketingowych.


Ćwiczenia audytoryjne

Orientacja marketingowa firmy

Ewolucja marketingu i jego znaczenia w organizacji

Orientacja rynkowa, orientacja na klienta i marketingowa – podobieństwa
i odmienności

Warunki i kryteria „myślenia klientem” przez organizację


Narzędzia strartegii marketingowej

Produkt i jego znaczenie

Cena i metody jej różnicowania

Dystrybucja i komunikacja

Działania promocyjne przedsiębiorstwa


Organizacja działalności marketingowej w przedsiębiorstwie



Literatura:

Literatura podstawowa

L. Garbarski, I. Rutkowski, W. Wrzosek- Marketing. Punkt zwrotny nowoczesnej firmy, PWE, Warszawa 2008.

G. Amstrong, Ph. Kotler, Marketing-wprowadzenie, Wolters Kluwer, Kraków 2012.(fragmenty)

Literatura dodatkowa

R. Niestrój: Zarządzanie marketingiem – aspekty strategiczne; PWN; Warszawa 1998

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2023-02-20 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 5 godzin więcej informacji
Wykład, 9 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Wojciech Grzegorczyk
Prowadzący grup: Wojciech Grzegorczyk, Milena Le Viet-Błaszczyk, Ilona Lipka-Matusiak, Tomasz Noga, Jagoda Ochocka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Ćwiczenia - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Metody dydaktyczne:

Wykład kursowy

Metody podające | Wykład konwersatoryjny

Metody podające | Wykład problemowy


Ćwiczenia audytoryjne

Metody poszukujące | Dyskusja okrągłego stołu

Metody poszukujące | Metoda ćwiczeniowa



Sposoby i kryteria oceniania:

OCENA KOŃCOWA Z PRZEDMIOTU

jest ustalana zgodnie z algorytmem:

Ocena z formy: "Wykład kursowy" ocena * 60.00 %

+ Ocena z formy: "Ćwiczenia audytoryjne" ocena * 40.00 %

Dodatkowe warunki zaliczenia przedmiotu:

Brak


Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia:

Test / quiz - 100.00%



Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest na podstawie następującej skali:

Poniżej 50.00% - ocena 2

50.00% i więcej - ocena 3

60.00% i więcej - ocena 3,5

70.00% i więcej - ocena 4

80.00% i więcej - ocena 4,5

90.00% i więcej - ocena 5


Dodatkowe warunki zaliczenia formy:

Brak

Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia:

Pytania opisowe - 50.00%

Aktywność na zajęciach - 50.00%



Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest na podstawie następującej skali:

Poniżej 50.00% - ocena 2

50.00% i więcej - ocena 3

60.00% i więcej - ocena 3,5

70.00% i więcej - ocena 4

80.00% i więcej - ocena 4,5

90.00% i więcej - ocena 5


Dodatkowe warunki zaliczenia formy:

Brak


Szczegółowe treści kształcenia:

Wykład kursowy

Rola i znaczenie marketingu w organizacji

Uwarunkowania stosowania marketingu

Ewolucja definicji i podejść do marketingu

Orientacje działania przedsiębiorstwa

Otoczenie przedsiębiorstwa jego elementy


Rynek- jako podstawa i miejsce działalności marketingowej przedsiębiorstwa

Pojęcie, funkcje i rodzaje rynku

Sektorowe uwarunkowania rynku


Konsument i jego zachowania na rynku

Modele zachowań konsumentów

Potrzeby i ich hierarchia

Uwarunkowania wewnętrzne i zewnętrzne zachowań konsumenta

Proces podejmowania decyzji zakupu


System Informacji marketingowej jako podstawa do podejmowania decyzji marketingowych

Struktura systemu informacji marketingowej(źródła informacji marketingowej, systemy przetwarzania danych, systemy wspomagania decyzji)

Proces badań marketingowych (etapy, narzędzia, metody).


Decyzje marketingowe przedsiębiorstwa

Segmentacja rynku i ocena atrakcyjności segmentów

Wybór rynku docelowego,

Pozycjonowanie produktu


Strategie marketingowe przedsiębiorstwa.

Etapy tworzenia strategii marketingowej

Koncepcja marketingu-mix i jej narzędzia (4p,5p,7p).


Kontrola i ocena działań marketingowych.


Ćwiczenia audytoryjne

Orientacja marketingowa firmy

Ewolucja marketingu i jego znaczenia w organizacji

Orientacja rynkowa, orientacja na klienta i marketingowa – podobieństwa
i odmienności

Warunki i kryteria „myślenia klientem” przez organizację


Narzędzia strartegii marketingowej

Produkt i jego znaczenie

Cena i metody jej różnicowania

Dystrybucja i komunikacja

Działania promocyjne przedsiębiorstwa


Organizacja działalności marketingowej w przedsiębiorstwie



Literatura:

Literatura podstawowa

L. Garbarski, I. Rutkowski, W. Wrzosek- Marketing. Punkt zwrotny nowoczesnej firmy, PWE, Warszawa 2008.

G. Amstrong, Ph. Kotler, Marketing-wprowadzenie, Wolters Kluwer, Kraków 2012.(fragmenty)

Literatura dodatkowa

R. Niestrój: Zarządzanie marketingiem – aspekty strategiczne; PWN; Warszawa 1998

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2022-02-21 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 5 godzin więcej informacji
Wykład, 9 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Wojciech Grzegorczyk
Prowadzący grup: Wojciech Grzegorczyk, Wioletta Krawiec, Juliusz Lerman, Jagoda Ochocka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Ćwiczenia - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Metody dydaktyczne:

Wykład kursowy

Metody podające | Wykład konwersatoryjny

Metody podające | Wykład problemowy


Ćwiczenia audytoryjne

Metody poszukujące | Dyskusja okrągłego stołu

Metody poszukujące | Metoda ćwiczeniowa



Sposoby i kryteria oceniania:

OCENA KOŃCOWA Z PRZEDMIOTU

jest ustalana zgodnie z algorytmem:

Ocena z formy: "Wykład kursowy" ocena * 60.00 %

+ Ocena z formy: "Ćwiczenia audytoryjne" ocena * 40.00 %

Dodatkowe warunki zaliczenia przedmiotu:

Brak


Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia:

Test / quiz - 100.00%



Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest na podstawie następującej skali:

Poniżej 50.00% - ocena 2

50.00% i więcej - ocena 3

60.00% i więcej - ocena 3,5

70.00% i więcej - ocena 4

80.00% i więcej - ocena 4,5

90.00% i więcej - ocena 5


Dodatkowe warunki zaliczenia formy:

Brak

Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia:

Pytania opisowe - 50.00%

Aktywność na zajęciach - 50.00%



Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest na podstawie następującej skali:

Poniżej 50.00% - ocena 2

50.00% i więcej - ocena 3

60.00% i więcej - ocena 3,5

70.00% i więcej - ocena 4

80.00% i więcej - ocena 4,5

90.00% i więcej - ocena 5


Dodatkowe warunki zaliczenia formy:

Brak


Szczegółowe treści kształcenia:

Wykład kursowy

Rola i znaczenie marketingu w organizacji

Uwarunkowania stosowania marketingu

Ewolucja definicji i podejść do marketingu

Orientacje działania przedsiębiorstwa

Otoczenie przedsiębiorstwa jego elementy


Rynek- jako podstawa i miejsce działalności marketingowej przedsiębiorstwa

Pojęcie, funkcje i rodzaje rynku

Sektorowe uwarunkowania rynku


Konsument i jego zachowania na rynku

Modele zachowań konsumentów

Potrzeby i ich hierarchia

Uwarunkowania wewnętrzne i zewnętrzne zachowań konsumenta

Proces podejmowania decyzji zakupu


System Informacji marketingowej jako podstawa do podejmowania decyzji marketingowych

Struktura systemu informacji marketingowej(źródła informacji marketingowej, systemy przetwarzania danych, systemy wspomagania decyzji)

Proces badań marketingowych (etapy, narzędzia, metody).


Decyzje marketingowe przedsiębiorstwa

Segmentacja rynku i ocena atrakcyjności segmentów

Wybór rynku docelowego,

Pozycjonowanie produktu


Strategie marketingowe przedsiębiorstwa.

Etapy tworzenia strategii marketingowej

Koncepcja marketingu-mix i jej narzędzia (4p,5p,7p).


Kontrola i ocena działań marketingowych.


Ćwiczenia audytoryjne

Orientacja marketingowa firmy

Ewolucja marketingu i jego znaczenia w organizacji

Orientacja rynkowa, orientacja na klienta i marketingowa – podobieństwa
i odmienności

Warunki i kryteria „myślenia klientem” przez organizację


Narzędzia strartegii marketingowej

Produkt i jego znaczenie

Cena i metody jej różnicowania

Dystrybucja i komunikacja

Działania promocyjne przedsiębiorstwa


Organizacja działalności marketingowej w przedsiębiorstwie



Literatura:

Literatura podstawowa

L. Garbarski, I. Rutkowski, W. Wrzosek- Marketing. Punkt zwrotny nowoczesnej firmy, PWE, Warszawa 2008.

G. Amstrong, Ph. Kotler, Marketing-wprowadzenie, Wolters Kluwer, Kraków 2012.(fragmenty)

Literatura dodatkowa

R. Niestrój: Zarządzanie marketingiem – aspekty strategiczne; PWN; Warszawa 1998

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2021-03-08 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 5 godzin więcej informacji
Wykład, 9 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Wojciech Grzegorczyk
Prowadzący grup: Wojciech Grzegorczyk, Gabriela Jędraszczyk, Juliusz Lerman, Jagoda Ochocka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Ćwiczenia - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Metody dydaktyczne:

Wykład kursowy

Metody podające | Wykład konwersatoryjny

Metody podające | Wykład problemowy


Ćwiczenia audytoryjne

Metody poszukujące | Dyskusja okrągłego stołu

Metody poszukujące | Metoda ćwiczeniowa



Sposoby i kryteria oceniania:

OCENA KOŃCOWA Z PRZEDMIOTU

jest ustalana zgodnie z algorytmem:

Ocena z formy: "Wykład kursowy" ocena * 60.00 %

+ Ocena z formy: "Ćwiczenia audytoryjne" ocena * 40.00 %

Dodatkowe warunki zaliczenia przedmiotu:

Brak


Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia:

Test / quiz - 100.00%



Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest na podstawie następującej skali:

Poniżej 50.00% - ocena 2

50.00% i więcej - ocena 3

60.00% i więcej - ocena 3,5

70.00% i więcej - ocena 4

80.00% i więcej - ocena 4,5

90.00% i więcej - ocena 5


Dodatkowe warunki zaliczenia formy:

Brak

Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia:

Pytania opisowe - 50.00%

Aktywność na zajęciach - 50.00%



Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest na podstawie następującej skali:

Poniżej 50.00% - ocena 2

50.00% i więcej - ocena 3

60.00% i więcej - ocena 3,5

70.00% i więcej - ocena 4

80.00% i więcej - ocena 4,5

90.00% i więcej - ocena 5


Dodatkowe warunki zaliczenia formy:

Brak


Szczegółowe treści kształcenia:

Wykład kursowy

Rola i znaczenie marketingu w organizacji

Uwarunkowania stosowania marketingu

Ewolucja definicji i podejść do marketingu

Orientacje działania przedsiębiorstwa

Otoczenie przedsiębiorstwa jego elementy


Rynek- jako podstawa i miejsce działalności marketingowej przedsiębiorstwa

Pojęcie, funkcje i rodzaje rynku

Sektorowe uwarunkowania rynku


Konsument i jego zachowania na rynku

Modele zachowań konsumentów

Potrzeby i ich hierarchia

Uwarunkowania wewnętrzne i zewnętrzne zachowań konsumenta

Proces podejmowania decyzji zakupu


System Informacji marketingowej jako podstawa do podejmowania decyzji marketingowych

Struktura systemu informacji marketingowej(źródła informacji marketingowej, systemy przetwarzania danych, systemy wspomagania decyzji)

Proces badań marketingowych (etapy, narzędzia, metody).


Decyzje marketingowe przedsiębiorstwa

Segmentacja rynku i ocena atrakcyjności segmentów

Wybór rynku docelowego,

Pozycjonowanie produktu


Strategie marketingowe przedsiębiorstwa.

Etapy tworzenia strategii marketingowej

Koncepcja marketingu-mix i jej narzędzia (4p,5p,7p).


Kontrola i ocena działań marketingowych.


Ćwiczenia audytoryjne

Orientacja marketingowa firmy

Ewolucja marketingu i jego znaczenia w organizacji

Orientacja rynkowa, orientacja na klienta i marketingowa – podobieństwa
i odmienności

Warunki i kryteria „myślenia klientem” przez organizację


Narzędzia strartegii marketingowej

Produkt i jego znaczenie

Cena i metody jej różnicowania

Dystrybucja i komunikacja

Działania promocyjne przedsiębiorstwa


Organizacja działalności marketingowej w przedsiębiorstwie



Literatura:

Literatura podstawowa

L. Garbarski, I. Rutkowski, W. Wrzosek- Marketing. Punkt zwrotny nowoczesnej firmy, PWE, Warszawa 2008.

G. Amstrong, Ph. Kotler, Marketing-wprowadzenie, Wolters Kluwer, Kraków 2012.(fragmenty)

Literatura dodatkowa

R. Niestrój: Zarządzanie marketingiem – aspekty strategiczne; PWN; Warszawa 1998

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/2020" (zakończony)

Okres: 2020-02-24 - 2020-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 5 godzin więcej informacji
Wykład, 9 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jarosław Sosnowski
Prowadzący grup: Emilian Gwiaździński, Gabriela Jędraszczyk, Milena Le Viet-Błaszczyk, Jarosław Sosnowski, Anna Szymczak-Ronikier
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Ćwiczenia - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Czy ECTS?:

T

Metody dydaktyczne:

Wykład kursowy

Metody podające | Wykład konwersatoryjny

Metody podające | Wykład problemowy


Ćwiczenia audytoryjne

Metody poszukujące | Dyskusja okrągłego stołu

Metody poszukujące | Metoda ćwiczeniowa



Sposoby i kryteria oceniania:

OCENA KOŃCOWA Z PRZEDMIOTU

jest ustalana zgodnie z algorytmem:

Ocena z formy: "Wykład kursowy" ocena * 60.00 %

+ Ocena z formy: "Ćwiczenia audytoryjne" ocena * 40.00 %

Dodatkowe warunki zaliczenia przedmiotu:

Brak


Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia:

Test / quiz - 100.00%



Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest na podstawie następującej skali:

Poniżej 50.00% - ocena 2

50.00% i więcej - ocena 3

60.00% i więcej - ocena 3,5

70.00% i więcej - ocena 4

80.00% i więcej - ocena 4,5

90.00% i więcej - ocena 5


Dodatkowe warunki zaliczenia formy:

Brak

Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia:

Test / quiz - 50.00%

Aktywność na zajęciach - 50.00%



Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest na podstawie następującej skali:

Poniżej 50.00% - ocena 2

50.00% i więcej - ocena 3

60.00% i więcej - ocena 3,5

70.00% i więcej - ocena 4

80.00% i więcej - ocena 4,5

90.00% i więcej - ocena 5


Dodatkowe warunki zaliczenia formy:

Brak


Szczegółowe treści kształcenia:

Wykład kursowy

Rola i znaczenie marketingu w organizacji

Przyczyny powstania marketingu

Uwarunkowania stosowania marketingu

Ewolucja definicji i podejść do marketingu

Orientacje działania przedsiębiorstwa

Otoczenie przedsiębiorstwa jego elementy


Rynek- jako podstawa i miejsce działalności marketingowej przedsiębiorstwa

Pojęcie, funkcje i rodzaje rynku

Sektorowe uwarunkowania rynku


Konsument i jego zachowania na rynku

Modele zachowań konsumentów

Potrzeby i ich hierarchia

Uwarunkowania wewnętrzne i zewnętrzne zachowań konsumenta

Proces podejmowania decyzji zakupu


System Informacji marketingowej jako podstawa do podejmowania decyzji marketingowych

Struktura systemu informacji marketingowej(źródła informacji marketingowej, systemy przetwarzania danych, systemy wspomagania decyzji)

Proces badań marketingowych (etapy, narzędzia, metody).


Decyzje marketingowe przedsiębiorstwa

Segmentacja rynku.

Ocena atrakcyjności segmentów

Wybór rynku docelowego,

Pozycjonowanie produktu


Strategie marketingowe przedsiębiorstwa.

Pojęcie i rodzaje strategii marketingowych

Etapy tworzenia strategii marketingowej

Koncepcja marketingu-mix i jej narzędzia (4p,5p,7p).


Kontrola i ocena działań marketingowych.


Ćwiczenia audytoryjne

Orientacja marketingowa firmy

Ewolucja marketingu i jego znaczenia w organizacji

Orientacja rynkowa, orientacja na klienta i marketingowa – podobieństwa
i odmienności

Warunki i kryteria „myślenia klientem” przez organizację


Narzędzia strartegii marketingowej

Produkt i jego znaczenie

Cena i metody jej różnicowania

Dystrybucja i komunikacja

Działania promocyjne przedsiębiorstwa

Organizacja działalności marketingowej w przedsiębiorstwie




Literatura:

Literatura podstawowa

L. Garbarski, I. Rutkowski, W. Wrzosek- Marketing. Punkt zwrotny nowoczesnej firmy, PWE, Warszawa 2008.

G. Amstrong, Ph. Kotler, Marketing-wprowadzenie, Wolters Kluwer, Kraków 2012.(fragmenty)

Literatura dodatkowa

R. Niestrój: Zarządzanie marketingiem – aspekty strategiczne; PWN; Warszawa 1998

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/2019" (zakończony)

Okres: 2019-02-18 - 2019-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 5 godzin więcej informacji
Wykład, 9 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Wojciech Grzegorczyk
Prowadzący grup: Grażyna Golik-Górecka, Magdalena Skoneczna, Anna Szymczak-Ronikier
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Ćwiczenia - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Czy ECTS?:

T

Metody dydaktyczne:

Wykład kursowy

Metody podające | Wykład konwersatoryjny

Metody podające | Wykład problemowy


Ćwiczenia audytoryjne

Metody poszukujące | Dyskusja okrągłego stołu

Metody poszukujące | Metoda ćwiczeniowa



Sposoby i kryteria oceniania:

OCENA KOŃCOWA Z PRZEDMIOTU

jest ustalana zgodnie z algorytmem:

Ocena z formy: "Wykład kursowy" ocena * 60.00 %

+ Ocena z formy: "Ćwiczenia audytoryjne" ocena * 40.00 %

Dodatkowe warunki zaliczenia przedmiotu:

Brak


Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia:

Test / quiz - 100.00%



Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest na podstawie następującej skali:

Poniżej 50.00% - ocena 2

50.00% i więcej - ocena 3

60.00% i więcej - ocena 3,5

70.00% i więcej - ocena 4

80.00% i więcej - ocena 4,5

90.00% i więcej - ocena 5


Dodatkowe warunki zaliczenia formy:

Brak

Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia:

Test / quiz - 50.00%

Aktywność na zajęciach - 50.00%



Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest na podstawie następującej skali:

Poniżej 50.00% - ocena 2

50.00% i więcej - ocena 3

60.00% i więcej - ocena 3,5

70.00% i więcej - ocena 4

80.00% i więcej - ocena 4,5

90.00% i więcej - ocena 5


Dodatkowe warunki zaliczenia formy:

Brak


Szczegółowe treści kształcenia:

Wykład kursowy

Rola i znaczenie marketingu w organizacji

Przyczyny powstania marketingu

Uwarunkowania stosowania marketingu

Ewolucja definicji i podejść do marketingu

Orientacje działania przedsiębiorstwa

Otoczenie przedsiębiorstwa jego elementy


Rynek- jako podstawa i miejsce działalności marketingowej przedsiębiorstwa

Pojęcie, funkcje i rodzaje rynku

Sektorowe uwarunkowania rynku


Konsument i jego zachowania na rynku

Modele zachowań konsumentów

Potrzeby i ich hierarchia

Uwarunkowania wewnętrzne i zewnętrzne zachowań konsumenta

Proces podejmowania decyzji zakupu


System Informacji marketingowej jako podstawa do podejmowania decyzji marketingowych

Struktura systemu informacji marketingowej(źródła informacji marketingowej, systemy przetwarzania danych, systemy wspomagania decyzji)

Proces badań marketingowych (etapy, narzędzia, metody).


Decyzje marketingowe przedsiębiorstwa

Segmentacja rynku.

Ocena atrakcyjności segmentów

Wybór rynku docelowego,

Pozycjonowanie produktu


Strategie marketingowe przedsiębiorstwa.

Pojęcie i rodzaje strategii marketingowych

Etapy tworzenia strategii marketingowej

Koncepcja marketingu-mix i jej narzędzia (4p,5p,7p).


Kontrola i ocena działań marketingowych.


Ćwiczenia audytoryjne

Orientacja marketingowa firmy

Ewolucja marketingu i jego znaczenia w organizacji

Orientacja rynkowa, orientacja na klienta i marketingowa – podobieństwa
i odmienności

Warunki i kryteria „myślenia klientem” przez organizację


Narzędzia strartegii marketingowej

Produkt i jego znaczenie

Cena i metody jej różnicowania

Dystrybucja i komunikacja

Działania promocyjne przedsiębiorstwa

Organizacja działalności marketingowej w przedsiębiorstwie




Literatura:

Literatura podstawowa

L. Garbarski, I. Rutkowski, W. Wrzosek- Marketing. Punkt zwrotny nowoczesnej firmy, PWE, Warszawa 2008.

G. Amstrong, Ph. Kotler, Marketing-wprowadzenie, Wolters Kluwer, Kraków 2012.(fragmenty)

Literatura dodatkowa

R. Niestrój: Zarządzanie marketingiem – aspekty strategiczne; PWN; Warszawa 1998

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/2018" (zakończony)

Okres: 2018-02-19 - 2018-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 5 godzin więcej informacji
Wykład, 9 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Wojciech Grzegorczyk
Prowadzący grup: Grażyna Golik-Górecka, Magdalena Skoneczna, Aron Wadlewski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Ćwiczenia - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Czy ECTS?:

T

Metody dydaktyczne:

Wykład kursowy

Metody podające | Wykład konwersatoryjny

Metody podające | Wykład problemowy


Ćwiczenia audytoryjne

Metody poszukujące | Dyskusja okrągłego stołu

Metody poszukujące | Metoda ćwiczeniowa



Sposoby i kryteria oceniania:

OCENA KOŃCOWA Z PRZEDMIOTU

jest ustalana zgodnie z algorytmem:

Ocena z formy: "Wykład kursowy" ocena * 60.00 %

+ Ocena z formy: "Ćwiczenia audytoryjne" ocena * 40.00 %

Dodatkowe warunki zaliczenia przedmiotu:

Brak


Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia:

Test / quiz - 100.00


Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest na podstawie następującej skali:

Poniżej 50.00% - ocena 2

50.00% i więcej - ocena 3

60.00% i więcej - ocena 3,5

70.00% i więcej - ocena 4

80.00% i więcej - ocena 4,5

90.00% i więcej - ocena 5


Dodatkowe warunki zaliczenia formy:

Brak

Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia:

Aktywność na zajęciach - 50.00


Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest na podstawie następującej skali:

Poniżej 50.00% - ocena 2

50.00% i więcej - ocena 3

60.00% i więcej - ocena 3,5

70.00% i więcej - ocena 4

80.00% i więcej - ocena 4,5

90.00% i więcej - ocena 5


Dodatkowe warunki zaliczenia formy:

Brak


Szczegółowe treści kształcenia:

Wykład kursowy

Rola i znaczenie marketingu w organizacji

Przyczyny powstania marketingu

Uwarunkowania stosowania marketingu

Ewolucja definicji i podejść do marketingu

Orientacje działania przedsiębiorstwa

Otoczenie przedsiębiorstwa jego elementy


Rynek- jako podstawa i miejsce działalności marketingowej przedsiębiorstwa

Pojęcie, funkcje i rodzaje rynku

Sektorowe uwarunkowania rynku


Konsument i jego zachowania na rynku

Modele zachowań konsumentów

Potrzeby i ich hierarchia

Uwarunkowania wewnętrzne i zewnętrzne zachowań konsumenta

Proces podejmowania decyzji zakupu


System Informacji marketingowej jako podstawa do podejmowania decyzji marketingowych

Struktura systemu informacji marketingowej(źródła informacji marketingowej, systemy przetwarzania danych, systemy wspomagania decyzji)

Proces badań marketingowych (etapy, narzędzia, metody).


Decyzje marketingowe przedsiębiorstwa

Segmentacja rynku.

Ocena atrakcyjności segmentów

Wybór rynku docelowego,

Pozycjonowanie produktu


Strategie marketingowe przedsiębiorstwa.

Pojęcie i rodzaje strategii marketingowych

Etapy tworzenia strategii marketingowej

Koncepcja marketingu-mix i jej narzędzia (4p,5p,7p).


Kontrola i ocena działań marketingowych.


Ćwiczenia audytoryjne

Orientacja marketingowa firmy

Ewolucja marketingu i jego znaczenia w organizacji

Orientacja rynkowa, orientacja na klienta i marketingowa – podobieństwa
i odmienności

Warunki i kryteria „myślenia klientem” przez organizację


Narzędzia strartegii marketingowej

Produkt i jego znaczenie

Cena i metody jej różnicowania

Dystrybucja i komunikacja

Działania promocyjne przedsiębiorstwa

Organizacja działalności marketingowej w przedsiębiorstwie




Literatura:

Literatura podstawowa

L. Garbarski, I. Rutkowski, W. Wrzosek- Marketing. Punkt zwrotny nowoczesnej firmy, PWE, Warszawa 2008.

G. Amstrong, Ph. Kotler, Marketing-wprowadzenie, Wolters Kluwer, Kraków 2012.(fragmenty)

Literatura dodatkowa

R. Niestrój: Zarządzanie marketingiem – aspekty strategiczne; PWN; Warszawa 1998

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest UNIWERSYTET ŁÓDZKI.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-6