Podstawy marketingu
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 0800-ZPMZAZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Podstawy marketingu |
Jednostka: | Wydział Zarządzania |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
3.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Forma studiów: | niestacjonarne (zaoczne) |
Wymagania wstępne: | Studenci winni posiadać podstawową wiedzę z zakresu podstaw zarządzania i ekonomii. |
Skrócony opis: |
Podstawy teoretyczne i praktyczne marketingu sięgają przełomu XIX i XX wieku. Działania marketingowe są niezwykle istotne dla każdej orgazniacji, ponieważ umożliwiają obronę i umocnienie pozycji konkurencyjnej na rynku Głównym celem zajęć będzie analiza i ocena miejsca i roli marketingu w organizacji, zakresu i obszarów jego wykorzystania, współzależności z innymi obszarami funkcjonalnymi, a także specyfiki i znaczenia na różnych rynkach. Studenci w trakcie zajęć poznają więc nie tylko tradycyjne podejście do działań marketingowych opartych na formule 4P, ale także współczesne metody i narzędzia wykorzystywania marketingu w prowadzeniu gry rynkowej. Dzięki uczestnictwu w zajęcia studenci winni lepiej zrozumieć zadania stawiane marketingowi w organizacji oraz współzależność marketingu i innych funkcji firmy. |
Pełny opis: |
Podstawy teoretyczne i praktyczne marketingu sięgają przełomu XIX i XX wieku. Działania marketingowe są niezwykle istotne dla każdej orgazniacji, ponieważ umożliwiają obronę i umocnienie pozycji konkurencyjnej na rynku Głównym celem zajęć będzie analiza i ocena miejsca i roli marketingu w organizacji, zakresu i obszarów jego wykorzystania, współzależności z innymi obszarami funkcjonalnymi, a także specyfiki i znaczenia na różnych rynkach. Studenci w trakcie zajęć poznają więc nie tylko tradycyjne podejście do działań marketingowych opartych na formule 4P, ale także współczesne metody i narzędzia wykorzystywania marketingu w prowadzeniu gry rynkowej. Dzięki uczestnictwu w zajęcia studenci winni lepiej zrozumieć zadania stawiane marketingowi w organizacji oraz współzależność marketingu i innych funkcji firmy. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Ma zaawansowaną wiedze o relacjach i zależnościach zachodzących między organizacją, jej klientami, dostawcami, pośrednikami handlowymi itp. oraz ich udziale w procesie budowania wartości dla klientów Ma zaawansowaną wiedzę o głównych przyczynach, przebiegu, zakresie i konsekwencjach zmian zachodzących w środowisku biznesowym i w organizacjach oraz ich wpływie na działania marketingowe organizacji Umiejętności Posiada umiejętność budowania i zarządzania wartościami dla klientów w szczególności produktem, ceną, dystrybucją i ułożenia ich w systemie „value proposition” |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2025-03-03 - 2025-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO W
N C
C
C
C
C
C
C
C
C
C
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 5 godzin
Wykład, 9 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Wojciech Grzegorczyk | |
Prowadzący grup: | Wojciech Grzegorczyk, Marlena Kowalczyk, Tomasz Noga | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena zgodna z regulaminem studiów
Ćwiczenia - Ocena zgodna z regulaminem studiów Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów |
|
Metody dydaktyczne: | Wykład kursowy Metody podające | Wykład konwersatoryjny Metody podające | Wykład problemowy Ćwiczenia audytoryjne Metody poszukujące | Dyskusja okrągłego stołu Metody poszukujące | Metoda ćwiczeniowa |
|
Sposoby i kryteria oceniania: | OCENA KOŃCOWA Z PRZEDMIOTU jest ustalana zgodnie z algorytmem: Ocena z formy: "Wykład kursowy" ocena * 60.00 % + Ocena z formy: "Ćwiczenia audytoryjne" ocena * 40.00 % Dodatkowe warunki zaliczenia przedmiotu: Brak Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia: Test / quiz - 100.00% Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest na podstawie następującej skali: Poniżej 60.00% - ocena 2 60.00% i więcej - ocena 3 68.00% i więcej - ocena 3,5 76.00% i więcej - ocena 4 84.00% i więcej - ocena 4,5 92.00% i więcej - ocena 5 Dodatkowe warunki zaliczenia formy: UWAGA ! Egzamin w pierwszym terminie odbywa się w formie testu. Egzamin poprawkowy odbywa sie w formie odpowiedzi opisowej. Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia: Pytania opisowe - 50.00% Aktywność na zajęciach - 50.00% Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest na podstawie następującej skali: Poniżej 50.00% - ocena 2 50.00% i więcej - ocena 3 60.00% i więcej - ocena 3,5 70.00% i więcej - ocena 4 80.00% i więcej - ocena 4,5 90.00% i więcej - ocena 5 Dodatkowe warunki zaliczenia formy: Brak |
|
Szczegółowe treści kształcenia: | Wykład kursowy Rola i znaczenie marketingu w organizacji Uwarunkowania stosowania marketingu Ewolucja definicji i podejść do marketingu Orientacje działania przedsiębiorstwa Otoczenie przedsiębiorstwa jego elementy Rynek- jako podstawa i miejsce działalności marketingowej przedsiębiorstwa Pojęcie, funkcje i rodzaje rynku Sektorowe uwarunkowania rynku Konsument i jego zachowania na rynku Modele zachowań konsumentów Potrzeby i ich hierarchia Uwarunkowania wewnętrzne i zewnętrzne zachowań konsumenta Proces podejmowania decyzji zakupu System Informacji marketingowej jako podstawa do podejmowania decyzji marketingowych Struktura systemu informacji marketingowej(źródła informacji marketingowej, systemy przetwarzania danych, systemy wspomagania decyzji) Proces badań marketingowych (etapy, narzędzia, metody). Decyzje marketingowe przedsiębiorstwa Segmentacja rynku i ocena atrakcyjności segmentów Wybór rynku docelowego, Pozycjonowanie produktu Strategie marketingowe przedsiębiorstwa. Etapy tworzenia strategii marketingowej Koncepcja marketingu-mix i jej narzędzia (4p,5p,7p). Kontrola i ocena działań marketingowych. Ćwiczenia audytoryjne Orientacja marketingowa firmy Ewolucja marketingu i jego znaczenia w organizacji Orientacja rynkowa, orientacja na klienta i marketingowa – podobieństwa Warunki i kryteria „myślenia klientem” przez organizację Narzędzia strartegii marketingowej Produkt i jego znaczenie Cena i metody jej różnicowania Dystrybucja i komunikacja Działania promocyjne przedsiębiorstwa Organizacja działalności marketingowej w przedsiębiorstwie |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa L. Garbarski, I. Rutkowski, W. Wrzosek- Marketing. Punkt zwrotny nowoczesnej firmy, PWE, Warszawa 2008. G. Amstrong, Ph. Kotler, Marketing-wprowadzenie, Wolters Kluwer, Kraków 2012.(fragmenty) Literatura dodatkowa R. Niestrój: Zarządzanie marketingiem – aspekty strategiczne; PWN; Warszawa 1998 |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO W
N C
C
C
C
C
C
C
C
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 5 godzin
Wykład, 9 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Wojciech Grzegorczyk | |
Prowadzący grup: | Beata Gotwald, Wojciech Grzegorczyk, Marlena Kowalczyk, Aron Wadlewski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena zgodna z regulaminem studiów
Ćwiczenia - Ocena zgodna z regulaminem studiów Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów |
|
Metody dydaktyczne: | Wykład kursowy Metody podające | Wykład konwersatoryjny Metody podające | Wykład problemowy Ćwiczenia audytoryjne Metody poszukujące | Dyskusja okrągłego stołu Metody poszukujące | Metoda ćwiczeniowa |
|
Sposoby i kryteria oceniania: | OCENA KOŃCOWA Z PRZEDMIOTU jest ustalana zgodnie z algorytmem: Ocena z formy: "Wykład kursowy" ocena * 60.00 % + Ocena z formy: "Ćwiczenia audytoryjne" ocena * 40.00 % Dodatkowe warunki zaliczenia przedmiotu: Brak Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia: Test / quiz - 100.00% Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest na podstawie następującej skali: Poniżej 60.00% - ocena 2 60.00% i więcej - ocena 3 68.00% i więcej - ocena 3,5 76.00% i więcej - ocena 4 84.00% i więcej - ocena 4,5 92.00% i więcej - ocena 5 Dodatkowe warunki zaliczenia formy: UWAGA ! Egzamin w pierwszym terminie odbywa się w formie testu. Egzamin poprawkowy odbywa sie w formie odpowiedzi opisowej. Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia: Pytania opisowe - 50.00% Aktywność na zajęciach - 50.00% Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest na podstawie następującej skali: Poniżej 50.00% - ocena 2 50.00% i więcej - ocena 3 60.00% i więcej - ocena 3,5 70.00% i więcej - ocena 4 80.00% i więcej - ocena 4,5 90.00% i więcej - ocena 5 Dodatkowe warunki zaliczenia formy: Brak |
|
Szczegółowe treści kształcenia: | Wykład kursowy Rola i znaczenie marketingu w organizacji Uwarunkowania stosowania marketingu Ewolucja definicji i podejść do marketingu Orientacje działania przedsiębiorstwa Otoczenie przedsiębiorstwa jego elementy Rynek- jako podstawa i miejsce działalności marketingowej przedsiębiorstwa Pojęcie, funkcje i rodzaje rynku Sektorowe uwarunkowania rynku Konsument i jego zachowania na rynku Modele zachowań konsumentów Potrzeby i ich hierarchia Uwarunkowania wewnętrzne i zewnętrzne zachowań konsumenta Proces podejmowania decyzji zakupu System Informacji marketingowej jako podstawa do podejmowania decyzji marketingowych Struktura systemu informacji marketingowej(źródła informacji marketingowej, systemy przetwarzania danych, systemy wspomagania decyzji) Proces badań marketingowych (etapy, narzędzia, metody). Decyzje marketingowe przedsiębiorstwa Segmentacja rynku i ocena atrakcyjności segmentów Wybór rynku docelowego, Pozycjonowanie produktu Strategie marketingowe przedsiębiorstwa. Etapy tworzenia strategii marketingowej Koncepcja marketingu-mix i jej narzędzia (4p,5p,7p). Kontrola i ocena działań marketingowych. Ćwiczenia audytoryjne Orientacja marketingowa firmy Ewolucja marketingu i jego znaczenia w organizacji Orientacja rynkowa, orientacja na klienta i marketingowa – podobieństwa Warunki i kryteria „myślenia klientem” przez organizację Narzędzia strartegii marketingowej Produkt i jego znaczenie Cena i metody jej różnicowania Dystrybucja i komunikacja Działania promocyjne przedsiębiorstwa Organizacja działalności marketingowej w przedsiębiorstwie |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa L. Garbarski, I. Rutkowski, W. Wrzosek- Marketing. Punkt zwrotny nowoczesnej firmy, PWE, Warszawa 2008. G. Amstrong, Ph. Kotler, Marketing-wprowadzenie, Wolters Kluwer, Kraków 2012.(fragmenty) Literatura dodatkowa R. Niestrój: Zarządzanie marketingiem – aspekty strategiczne; PWN; Warszawa 1998 |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-20 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO N C
W
C
C
C
C
C
C
C
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 5 godzin
Wykład, 9 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Wojciech Grzegorczyk | |
Prowadzący grup: | Wojciech Grzegorczyk, Milena Le Viet-Błaszczyk, Ilona Lipka-Matusiak, Tomasz Noga, Jagoda Ochocka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena zgodna z regulaminem studiów
Ćwiczenia - Ocena zgodna z regulaminem studiów Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów |
|
Metody dydaktyczne: | Wykład kursowy Metody podające | Wykład konwersatoryjny Metody podające | Wykład problemowy Ćwiczenia audytoryjne Metody poszukujące | Dyskusja okrągłego stołu Metody poszukujące | Metoda ćwiczeniowa |
|
Sposoby i kryteria oceniania: | OCENA KOŃCOWA Z PRZEDMIOTU jest ustalana zgodnie z algorytmem: Ocena z formy: "Wykład kursowy" ocena * 60.00 % + Ocena z formy: "Ćwiczenia audytoryjne" ocena * 40.00 % Dodatkowe warunki zaliczenia przedmiotu: Brak Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia: Test / quiz - 100.00% Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest na podstawie następującej skali: Poniżej 50.00% - ocena 2 50.00% i więcej - ocena 3 60.00% i więcej - ocena 3,5 70.00% i więcej - ocena 4 80.00% i więcej - ocena 4,5 90.00% i więcej - ocena 5 Dodatkowe warunki zaliczenia formy: Brak Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia: Pytania opisowe - 50.00% Aktywność na zajęciach - 50.00% Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest na podstawie następującej skali: Poniżej 50.00% - ocena 2 50.00% i więcej - ocena 3 60.00% i więcej - ocena 3,5 70.00% i więcej - ocena 4 80.00% i więcej - ocena 4,5 90.00% i więcej - ocena 5 Dodatkowe warunki zaliczenia formy: Brak |
|
Szczegółowe treści kształcenia: | Wykład kursowy Rola i znaczenie marketingu w organizacji Uwarunkowania stosowania marketingu Ewolucja definicji i podejść do marketingu Orientacje działania przedsiębiorstwa Otoczenie przedsiębiorstwa jego elementy Rynek- jako podstawa i miejsce działalności marketingowej przedsiębiorstwa Pojęcie, funkcje i rodzaje rynku Sektorowe uwarunkowania rynku Konsument i jego zachowania na rynku Modele zachowań konsumentów Potrzeby i ich hierarchia Uwarunkowania wewnętrzne i zewnętrzne zachowań konsumenta Proces podejmowania decyzji zakupu System Informacji marketingowej jako podstawa do podejmowania decyzji marketingowych Struktura systemu informacji marketingowej(źródła informacji marketingowej, systemy przetwarzania danych, systemy wspomagania decyzji) Proces badań marketingowych (etapy, narzędzia, metody). Decyzje marketingowe przedsiębiorstwa Segmentacja rynku i ocena atrakcyjności segmentów Wybór rynku docelowego, Pozycjonowanie produktu Strategie marketingowe przedsiębiorstwa. Etapy tworzenia strategii marketingowej Koncepcja marketingu-mix i jej narzędzia (4p,5p,7p). Kontrola i ocena działań marketingowych. Ćwiczenia audytoryjne Orientacja marketingowa firmy Ewolucja marketingu i jego znaczenia w organizacji Orientacja rynkowa, orientacja na klienta i marketingowa – podobieństwa Warunki i kryteria „myślenia klientem” przez organizację Narzędzia strartegii marketingowej Produkt i jego znaczenie Cena i metody jej różnicowania Dystrybucja i komunikacja Działania promocyjne przedsiębiorstwa Organizacja działalności marketingowej w przedsiębiorstwie |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa L. Garbarski, I. Rutkowski, W. Wrzosek- Marketing. Punkt zwrotny nowoczesnej firmy, PWE, Warszawa 2008. G. Amstrong, Ph. Kotler, Marketing-wprowadzenie, Wolters Kluwer, Kraków 2012.(fragmenty) Literatura dodatkowa R. Niestrój: Zarządzanie marketingiem – aspekty strategiczne; PWN; Warszawa 1998 |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-21 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO W
N C
C
C
C
C
C
C
C
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 5 godzin
Wykład, 9 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Wojciech Grzegorczyk | |
Prowadzący grup: | Wojciech Grzegorczyk, Wioletta Krawiec, Juliusz Lerman, Jagoda Ochocka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena zgodna z regulaminem studiów
Ćwiczenia - Ocena zgodna z regulaminem studiów Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów |
|
Metody dydaktyczne: | Wykład kursowy Metody podające | Wykład konwersatoryjny Metody podające | Wykład problemowy Ćwiczenia audytoryjne Metody poszukujące | Dyskusja okrągłego stołu Metody poszukujące | Metoda ćwiczeniowa |
|
Sposoby i kryteria oceniania: | OCENA KOŃCOWA Z PRZEDMIOTU jest ustalana zgodnie z algorytmem: Ocena z formy: "Wykład kursowy" ocena * 60.00 % + Ocena z formy: "Ćwiczenia audytoryjne" ocena * 40.00 % Dodatkowe warunki zaliczenia przedmiotu: Brak Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia: Test / quiz - 100.00% Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest na podstawie następującej skali: Poniżej 50.00% - ocena 2 50.00% i więcej - ocena 3 60.00% i więcej - ocena 3,5 70.00% i więcej - ocena 4 80.00% i więcej - ocena 4,5 90.00% i więcej - ocena 5 Dodatkowe warunki zaliczenia formy: Brak Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia: Pytania opisowe - 50.00% Aktywność na zajęciach - 50.00% Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest na podstawie następującej skali: Poniżej 50.00% - ocena 2 50.00% i więcej - ocena 3 60.00% i więcej - ocena 3,5 70.00% i więcej - ocena 4 80.00% i więcej - ocena 4,5 90.00% i więcej - ocena 5 Dodatkowe warunki zaliczenia formy: Brak |
|
Szczegółowe treści kształcenia: | Wykład kursowy Rola i znaczenie marketingu w organizacji Uwarunkowania stosowania marketingu Ewolucja definicji i podejść do marketingu Orientacje działania przedsiębiorstwa Otoczenie przedsiębiorstwa jego elementy Rynek- jako podstawa i miejsce działalności marketingowej przedsiębiorstwa Pojęcie, funkcje i rodzaje rynku Sektorowe uwarunkowania rynku Konsument i jego zachowania na rynku Modele zachowań konsumentów Potrzeby i ich hierarchia Uwarunkowania wewnętrzne i zewnętrzne zachowań konsumenta Proces podejmowania decyzji zakupu System Informacji marketingowej jako podstawa do podejmowania decyzji marketingowych Struktura systemu informacji marketingowej(źródła informacji marketingowej, systemy przetwarzania danych, systemy wspomagania decyzji) Proces badań marketingowych (etapy, narzędzia, metody). Decyzje marketingowe przedsiębiorstwa Segmentacja rynku i ocena atrakcyjności segmentów Wybór rynku docelowego, Pozycjonowanie produktu Strategie marketingowe przedsiębiorstwa. Etapy tworzenia strategii marketingowej Koncepcja marketingu-mix i jej narzędzia (4p,5p,7p). Kontrola i ocena działań marketingowych. Ćwiczenia audytoryjne Orientacja marketingowa firmy Ewolucja marketingu i jego znaczenia w organizacji Orientacja rynkowa, orientacja na klienta i marketingowa – podobieństwa Warunki i kryteria „myślenia klientem” przez organizację Narzędzia strartegii marketingowej Produkt i jego znaczenie Cena i metody jej różnicowania Dystrybucja i komunikacja Działania promocyjne przedsiębiorstwa Organizacja działalności marketingowej w przedsiębiorstwie |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa L. Garbarski, I. Rutkowski, W. Wrzosek- Marketing. Punkt zwrotny nowoczesnej firmy, PWE, Warszawa 2008. G. Amstrong, Ph. Kotler, Marketing-wprowadzenie, Wolters Kluwer, Kraków 2012.(fragmenty) Literatura dodatkowa R. Niestrój: Zarządzanie marketingiem – aspekty strategiczne; PWN; Warszawa 1998 |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-03-08 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO C
C
C
C
W
C
C
C
C
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 5 godzin
Wykład, 9 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Wojciech Grzegorczyk | |
Prowadzący grup: | Wojciech Grzegorczyk, Gabriela Jędraszczyk, Juliusz Lerman, Jagoda Ochocka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena zgodna z regulaminem studiów
Ćwiczenia - Ocena zgodna z regulaminem studiów Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów |
|
Metody dydaktyczne: | Wykład kursowy Metody podające | Wykład konwersatoryjny Metody podające | Wykład problemowy Ćwiczenia audytoryjne Metody poszukujące | Dyskusja okrągłego stołu Metody poszukujące | Metoda ćwiczeniowa |
|
Sposoby i kryteria oceniania: | OCENA KOŃCOWA Z PRZEDMIOTU jest ustalana zgodnie z algorytmem: Ocena z formy: "Wykład kursowy" ocena * 60.00 % + Ocena z formy: "Ćwiczenia audytoryjne" ocena * 40.00 % Dodatkowe warunki zaliczenia przedmiotu: Brak Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia: Test / quiz - 100.00% Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest na podstawie następującej skali: Poniżej 50.00% - ocena 2 50.00% i więcej - ocena 3 60.00% i więcej - ocena 3,5 70.00% i więcej - ocena 4 80.00% i więcej - ocena 4,5 90.00% i więcej - ocena 5 Dodatkowe warunki zaliczenia formy: Brak Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia: Pytania opisowe - 50.00% Aktywność na zajęciach - 50.00% Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest na podstawie następującej skali: Poniżej 50.00% - ocena 2 50.00% i więcej - ocena 3 60.00% i więcej - ocena 3,5 70.00% i więcej - ocena 4 80.00% i więcej - ocena 4,5 90.00% i więcej - ocena 5 Dodatkowe warunki zaliczenia formy: Brak |
|
Szczegółowe treści kształcenia: | Wykład kursowy Rola i znaczenie marketingu w organizacji Uwarunkowania stosowania marketingu Ewolucja definicji i podejść do marketingu Orientacje działania przedsiębiorstwa Otoczenie przedsiębiorstwa jego elementy Rynek- jako podstawa i miejsce działalności marketingowej przedsiębiorstwa Pojęcie, funkcje i rodzaje rynku Sektorowe uwarunkowania rynku Konsument i jego zachowania na rynku Modele zachowań konsumentów Potrzeby i ich hierarchia Uwarunkowania wewnętrzne i zewnętrzne zachowań konsumenta Proces podejmowania decyzji zakupu System Informacji marketingowej jako podstawa do podejmowania decyzji marketingowych Struktura systemu informacji marketingowej(źródła informacji marketingowej, systemy przetwarzania danych, systemy wspomagania decyzji) Proces badań marketingowych (etapy, narzędzia, metody). Decyzje marketingowe przedsiębiorstwa Segmentacja rynku i ocena atrakcyjności segmentów Wybór rynku docelowego, Pozycjonowanie produktu Strategie marketingowe przedsiębiorstwa. Etapy tworzenia strategii marketingowej Koncepcja marketingu-mix i jej narzędzia (4p,5p,7p). Kontrola i ocena działań marketingowych. Ćwiczenia audytoryjne Orientacja marketingowa firmy Ewolucja marketingu i jego znaczenia w organizacji Orientacja rynkowa, orientacja na klienta i marketingowa – podobieństwa Warunki i kryteria „myślenia klientem” przez organizację Narzędzia strartegii marketingowej Produkt i jego znaczenie Cena i metody jej różnicowania Dystrybucja i komunikacja Działania promocyjne przedsiębiorstwa Organizacja działalności marketingowej w przedsiębiorstwie |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa L. Garbarski, I. Rutkowski, W. Wrzosek- Marketing. Punkt zwrotny nowoczesnej firmy, PWE, Warszawa 2008. G. Amstrong, Ph. Kotler, Marketing-wprowadzenie, Wolters Kluwer, Kraków 2012.(fragmenty) Literatura dodatkowa R. Niestrój: Zarządzanie marketingiem – aspekty strategiczne; PWN; Warszawa 1998 |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2020-02-24 - 2020-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO N W
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 5 godzin
Wykład, 9 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jarosław Sosnowski | |
Prowadzący grup: | Emilian Gwiaździński, Gabriela Jędraszczyk, Milena Le Viet-Błaszczyk, Jarosław Sosnowski, Anna Szymczak-Ronikier | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena zgodna z regulaminem studiów
Ćwiczenia - Ocena zgodna z regulaminem studiów Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów |
|
Czy ECTS?: | T |
|
Metody dydaktyczne: | Wykład kursowy Metody podające | Wykład konwersatoryjny Metody podające | Wykład problemowy Ćwiczenia audytoryjne Metody poszukujące | Dyskusja okrągłego stołu Metody poszukujące | Metoda ćwiczeniowa |
|
Sposoby i kryteria oceniania: | OCENA KOŃCOWA Z PRZEDMIOTU jest ustalana zgodnie z algorytmem: Ocena z formy: "Wykład kursowy" ocena * 60.00 % + Ocena z formy: "Ćwiczenia audytoryjne" ocena * 40.00 % Dodatkowe warunki zaliczenia przedmiotu: Brak Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia: Test / quiz - 100.00% Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest na podstawie następującej skali: Poniżej 50.00% - ocena 2 50.00% i więcej - ocena 3 60.00% i więcej - ocena 3,5 70.00% i więcej - ocena 4 80.00% i więcej - ocena 4,5 90.00% i więcej - ocena 5 Dodatkowe warunki zaliczenia formy: Brak Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia: Test / quiz - 50.00% Aktywność na zajęciach - 50.00% Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest na podstawie następującej skali: Poniżej 50.00% - ocena 2 50.00% i więcej - ocena 3 60.00% i więcej - ocena 3,5 70.00% i więcej - ocena 4 80.00% i więcej - ocena 4,5 90.00% i więcej - ocena 5 Dodatkowe warunki zaliczenia formy: Brak |
|
Szczegółowe treści kształcenia: | Wykład kursowy Rola i znaczenie marketingu w organizacji Przyczyny powstania marketingu Uwarunkowania stosowania marketingu Ewolucja definicji i podejść do marketingu Orientacje działania przedsiębiorstwa Otoczenie przedsiębiorstwa jego elementy Rynek- jako podstawa i miejsce działalności marketingowej przedsiębiorstwa Pojęcie, funkcje i rodzaje rynku Sektorowe uwarunkowania rynku Konsument i jego zachowania na rynku Modele zachowań konsumentów Potrzeby i ich hierarchia Uwarunkowania wewnętrzne i zewnętrzne zachowań konsumenta Proces podejmowania decyzji zakupu System Informacji marketingowej jako podstawa do podejmowania decyzji marketingowych Struktura systemu informacji marketingowej(źródła informacji marketingowej, systemy przetwarzania danych, systemy wspomagania decyzji) Proces badań marketingowych (etapy, narzędzia, metody). Decyzje marketingowe przedsiębiorstwa Segmentacja rynku. Ocena atrakcyjności segmentów Wybór rynku docelowego, Pozycjonowanie produktu Strategie marketingowe przedsiębiorstwa. Pojęcie i rodzaje strategii marketingowych Etapy tworzenia strategii marketingowej Koncepcja marketingu-mix i jej narzędzia (4p,5p,7p). Kontrola i ocena działań marketingowych. Ćwiczenia audytoryjne Orientacja marketingowa firmy Ewolucja marketingu i jego znaczenia w organizacji Orientacja rynkowa, orientacja na klienta i marketingowa – podobieństwa Warunki i kryteria „myślenia klientem” przez organizację Narzędzia strartegii marketingowej Produkt i jego znaczenie Cena i metody jej różnicowania Dystrybucja i komunikacja Działania promocyjne przedsiębiorstwa Organizacja działalności marketingowej w przedsiębiorstwie |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa L. Garbarski, I. Rutkowski, W. Wrzosek- Marketing. Punkt zwrotny nowoczesnej firmy, PWE, Warszawa 2008. G. Amstrong, Ph. Kotler, Marketing-wprowadzenie, Wolters Kluwer, Kraków 2012.(fragmenty) Literatura dodatkowa R. Niestrój: Zarządzanie marketingiem – aspekty strategiczne; PWN; Warszawa 1998 |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/2019" (zakończony)
Okres: | 2019-02-18 - 2019-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO N C
C
C
C
C
W
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 5 godzin
Wykład, 9 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Wojciech Grzegorczyk | |
Prowadzący grup: | Grażyna Golik-Górecka, Magdalena Skoneczna, Anna Szymczak-Ronikier | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena zgodna z regulaminem studiów
Ćwiczenia - Ocena zgodna z regulaminem studiów Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów |
|
Czy ECTS?: | T |
|
Metody dydaktyczne: | Wykład kursowy Metody podające | Wykład konwersatoryjny Metody podające | Wykład problemowy Ćwiczenia audytoryjne Metody poszukujące | Dyskusja okrągłego stołu Metody poszukujące | Metoda ćwiczeniowa |
|
Sposoby i kryteria oceniania: | OCENA KOŃCOWA Z PRZEDMIOTU jest ustalana zgodnie z algorytmem: Ocena z formy: "Wykład kursowy" ocena * 60.00 % + Ocena z formy: "Ćwiczenia audytoryjne" ocena * 40.00 % Dodatkowe warunki zaliczenia przedmiotu: Brak Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia: Test / quiz - 100.00% Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest na podstawie następującej skali: Poniżej 50.00% - ocena 2 50.00% i więcej - ocena 3 60.00% i więcej - ocena 3,5 70.00% i więcej - ocena 4 80.00% i więcej - ocena 4,5 90.00% i więcej - ocena 5 Dodatkowe warunki zaliczenia formy: Brak Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia: Test / quiz - 50.00% Aktywność na zajęciach - 50.00% Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest na podstawie następującej skali: Poniżej 50.00% - ocena 2 50.00% i więcej - ocena 3 60.00% i więcej - ocena 3,5 70.00% i więcej - ocena 4 80.00% i więcej - ocena 4,5 90.00% i więcej - ocena 5 Dodatkowe warunki zaliczenia formy: Brak |
|
Szczegółowe treści kształcenia: | Wykład kursowy Rola i znaczenie marketingu w organizacji Przyczyny powstania marketingu Uwarunkowania stosowania marketingu Ewolucja definicji i podejść do marketingu Orientacje działania przedsiębiorstwa Otoczenie przedsiębiorstwa jego elementy Rynek- jako podstawa i miejsce działalności marketingowej przedsiębiorstwa Pojęcie, funkcje i rodzaje rynku Sektorowe uwarunkowania rynku Konsument i jego zachowania na rynku Modele zachowań konsumentów Potrzeby i ich hierarchia Uwarunkowania wewnętrzne i zewnętrzne zachowań konsumenta Proces podejmowania decyzji zakupu System Informacji marketingowej jako podstawa do podejmowania decyzji marketingowych Struktura systemu informacji marketingowej(źródła informacji marketingowej, systemy przetwarzania danych, systemy wspomagania decyzji) Proces badań marketingowych (etapy, narzędzia, metody). Decyzje marketingowe przedsiębiorstwa Segmentacja rynku. Ocena atrakcyjności segmentów Wybór rynku docelowego, Pozycjonowanie produktu Strategie marketingowe przedsiębiorstwa. Pojęcie i rodzaje strategii marketingowych Etapy tworzenia strategii marketingowej Koncepcja marketingu-mix i jej narzędzia (4p,5p,7p). Kontrola i ocena działań marketingowych. Ćwiczenia audytoryjne Orientacja marketingowa firmy Ewolucja marketingu i jego znaczenia w organizacji Orientacja rynkowa, orientacja na klienta i marketingowa – podobieństwa Warunki i kryteria „myślenia klientem” przez organizację Narzędzia strartegii marketingowej Produkt i jego znaczenie Cena i metody jej różnicowania Dystrybucja i komunikacja Działania promocyjne przedsiębiorstwa Organizacja działalności marketingowej w przedsiębiorstwie |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa L. Garbarski, I. Rutkowski, W. Wrzosek- Marketing. Punkt zwrotny nowoczesnej firmy, PWE, Warszawa 2008. G. Amstrong, Ph. Kotler, Marketing-wprowadzenie, Wolters Kluwer, Kraków 2012.(fragmenty) Literatura dodatkowa R. Niestrój: Zarządzanie marketingiem – aspekty strategiczne; PWN; Warszawa 1998 |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/2018" (zakończony)
Okres: | 2018-02-19 - 2018-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO W
N C
C
C
C
C
C
C
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 5 godzin
Wykład, 9 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Wojciech Grzegorczyk | |
Prowadzący grup: | Grażyna Golik-Górecka, Magdalena Skoneczna, Aron Wadlewski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena zgodna z regulaminem studiów
Ćwiczenia - Ocena zgodna z regulaminem studiów Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów |
|
Czy ECTS?: | T |
|
Metody dydaktyczne: | Wykład kursowy Metody podające | Wykład konwersatoryjny Metody podające | Wykład problemowy Ćwiczenia audytoryjne Metody poszukujące | Dyskusja okrągłego stołu Metody poszukujące | Metoda ćwiczeniowa |
|
Sposoby i kryteria oceniania: | OCENA KOŃCOWA Z PRZEDMIOTU jest ustalana zgodnie z algorytmem: Ocena z formy: "Wykład kursowy" ocena * 60.00 % + Ocena z formy: "Ćwiczenia audytoryjne" ocena * 40.00 % Dodatkowe warunki zaliczenia przedmiotu: Brak Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia: Test / quiz - 100.00 Ocena z formy "Wykład kursowy" ustalana jest na podstawie następującej skali: Poniżej 50.00% - ocena 2 50.00% i więcej - ocena 3 60.00% i więcej - ocena 3,5 70.00% i więcej - ocena 4 80.00% i więcej - ocena 4,5 90.00% i więcej - ocena 5 Dodatkowe warunki zaliczenia formy: Brak Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest w oparciu o wyniki nastepujących składników zaliczenia: Aktywność na zajęciach - 50.00 Ocena z formy "Ćwiczenia audytoryjne" ustalana jest na podstawie następującej skali: Poniżej 50.00% - ocena 2 50.00% i więcej - ocena 3 60.00% i więcej - ocena 3,5 70.00% i więcej - ocena 4 80.00% i więcej - ocena 4,5 90.00% i więcej - ocena 5 Dodatkowe warunki zaliczenia formy: Brak |
|
Szczegółowe treści kształcenia: | Wykład kursowy Rola i znaczenie marketingu w organizacji Przyczyny powstania marketingu Uwarunkowania stosowania marketingu Ewolucja definicji i podejść do marketingu Orientacje działania przedsiębiorstwa Otoczenie przedsiębiorstwa jego elementy Rynek- jako podstawa i miejsce działalności marketingowej przedsiębiorstwa Pojęcie, funkcje i rodzaje rynku Sektorowe uwarunkowania rynku Konsument i jego zachowania na rynku Modele zachowań konsumentów Potrzeby i ich hierarchia Uwarunkowania wewnętrzne i zewnętrzne zachowań konsumenta Proces podejmowania decyzji zakupu System Informacji marketingowej jako podstawa do podejmowania decyzji marketingowych Struktura systemu informacji marketingowej(źródła informacji marketingowej, systemy przetwarzania danych, systemy wspomagania decyzji) Proces badań marketingowych (etapy, narzędzia, metody). Decyzje marketingowe przedsiębiorstwa Segmentacja rynku. Ocena atrakcyjności segmentów Wybór rynku docelowego, Pozycjonowanie produktu Strategie marketingowe przedsiębiorstwa. Pojęcie i rodzaje strategii marketingowych Etapy tworzenia strategii marketingowej Koncepcja marketingu-mix i jej narzędzia (4p,5p,7p). Kontrola i ocena działań marketingowych. Ćwiczenia audytoryjne Orientacja marketingowa firmy Ewolucja marketingu i jego znaczenia w organizacji Orientacja rynkowa, orientacja na klienta i marketingowa – podobieństwa Warunki i kryteria „myślenia klientem” przez organizację Narzędzia strartegii marketingowej Produkt i jego znaczenie Cena i metody jej różnicowania Dystrybucja i komunikacja Działania promocyjne przedsiębiorstwa Organizacja działalności marketingowej w przedsiębiorstwie |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa L. Garbarski, I. Rutkowski, W. Wrzosek- Marketing. Punkt zwrotny nowoczesnej firmy, PWE, Warszawa 2008. G. Amstrong, Ph. Kotler, Marketing-wprowadzenie, Wolters Kluwer, Kraków 2012.(fragmenty) Literatura dodatkowa R. Niestrój: Zarządzanie marketingiem – aspekty strategiczne; PWN; Warszawa 1998 |
Właścicielem praw autorskich jest UNIWERSYTET ŁÓDZKI.