UNIWERSYTET ŁÓDZKI - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Podstawy przedsiębiorczości

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1600-1DUCB1PP
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Podstawy przedsiębiorczości
Jednostka: Wydział Ekonomiczno-Socjologiczny
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 1.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem zajęć jest zapoznanie studentów z aktualną wiedzą z zakresu przedsiębiorczości, szczególnie wiedzy teoretycznej na temat procesów przedsiębiorczych, jak również rozwijanie kompetencji przedsiębiorczych, wzmacnianie zachowania i myślenia proprzedsiębiorczego.

Efekty uczenia się:

Studenci:

- rozumieją szerokie znaczenie przedsiębiorczości, identyfikują zarówno jej społeczne i gospodarcze znaczenie, identyfikują ją jako opcję rozwoju zawodowego, jak i obszar badawczy

- rozumieją dynamikę i przebieg procesów przedsiębiorców i ich determinanty

- znają kryteria oceny atrakcyjności i wykonalności pomysłów biznesowych

- znają podstawy etyki biznesowej

Umiejętności:

Studenci:

- posiadają umiejętność identyfikacji sposobności przedsiębiorczych

- potrafią przeprowadzić analizę rynkową, zinterpretować procesy gospodarcze i zaprezentować wyniki

- potrafią argumentować swoje teoretyczne wybory i wykorzystywać zdobytą wiedzę w przyszłej pracy zawodowej

- rozwijają kompetencje umożliwiające przygotowania prac pisemnych z zakresu przedsiębiorczości

-Postawy:

Studenci wzmacniają swoje postawy proprzedsiębiorcze i postrzegają przedsiębiorczość jako jedną z determinant rozwoju gospodarki, społeczeństwa i ich przyszłości zawodowej. Studenci mają świadomość swojej wiedzy z zakresu przedsiębiorczości.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (zakończony)

Okres: 2024-10-01 - 2025-03-02
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 14 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Łukasz Kozar
Prowadzący grup: Łukasz Kozar
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Czy kurs na PZK?:

T

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest UNIWERSYTET ŁÓDZKI.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-6