Mikrobiologia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 0400-1B306LD |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia |
Jednostka: | Wydział Biologii i Ochrony Środowiska |
Grupy: |
Biologia 3 sem. I stop. Z-2024/2025-plan Biologia nauczycielska 3 sem. I stop. Z-2024/2025-plan |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
6.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Forma studiów: | stacjonarne |
Skrócony opis: |
Opanowanie podstawowej wiedzy na temat drobnoustrojów, ich budowy, metabolizmu i roli jaką spełniają w środowisku naturalnym. Poznanie praktycznego znaczenia drobnoustrojów i możliwości ich wykorzystania przez człowieka. Zdobycie wiedzy o wybranych drobnoustrojach chorobotwórczych. Nabycie umiejętności pracowania z zachowaniem warunków jałowych, posiewania i hodowli drobnoustrojów oraz przeprowadzania prostych doświadczeń mikrobiologicznych. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA/ Student: - charakteryzuje podstawowe zjawiska i procesy metaboliczne charakterystyczne dla mikroorganizmów; - opisuje zjawiska i procesy mikrobiologiczne na podstawie wyników badań przeprowadzonych samodzielnie w laboratorium; - opisuje budowę bakterii i drożdży; - wymienia podstawowe pojęcia mikrobiologiczne; - wyjaśnia zasady pracy jałowej, metod barwienia komórek drobnoustrojów oraz technik mikroskopowania; - opisuje drobnoustroje mające znaczenie w gospodarce człowieka; - wyjaśnia zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium mikrobiologicznym. UMIEJĘTNOŚCI/ Student: - posługuje się technikami pracy jałowej, metodami hodowlanymi, metodami barwienia drobnoustrojów oraz techniką mikroskopii świetlnej; - wykonuje posiewy drobnoustrojów na odpowiednie podłoża mikrobiologiczne oraz preparaty mikroskopowe przeżyciowe i utrwalone, barwione metodami prostymi i złożonymi; - wykonuje proste zadania badawcze dotyczące aktywności biochemicznej bakterii, cytologii komórki drożdżowej i bakteryjnej, wzajemnych oddziaływań między drobnoustrojami, obiegu węgla, azotu i siarki w przyrodzie przy udziale drobnoustrojów; - ocenia wpływ czynników fizycznych i chemicznych, m.in. promieniowania UV, stężenia NaCl, temperatury otoczenia, stężenia fioletu krystalicznego na wzrost drobnoustrojów; - samodzielnie uzyskuje wyniki i formułuje wnioski do zadań doświadczalnych. KOMPETENCJE SPOŁECZNE/ Student: - przestrzega zasad BHP w laboratorium mikrobiologicznym; - pracuje grupowo w trakcie wykonywania doświadczeń mikrobiologicznych; - jest świadomy zagrożeń fizyko-chemicznych i biologicznych podczas pracy w laboratorium mikrobiologicznym i wykazuje odpowiedzialność za bezpieczeństwo pracy własnej i innych. Symbol efektu uczenia się opisującego program studiów: 04B-1A_W01; 04B-1A_W02; 04B-1A_W03; 04B-1A_W04; 04B-1A_W07; 04B-1A_W08; 04B-1A_W09; 04B-1A_U01; 04B-1A_U02; 04B-1A_U05; 04B-1A_U08; 04B-1A_U11; 04B-1A_K01; 04B-1A_K02; 04B-1A_K07. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-03-02 |
Przejdź do planu
PN C
C
C
WT ŚR CZ W
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 39 godzin
Wykład, 26 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Antoni Różalski | |
Prowadzący grup: | Iwona Kwil, Magdalena Moryl, Antoni Różalski, Dominika Szczerbiec | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena zgodna z regulaminem studiów
Ćwiczenia - Ocena zgodna z regulaminem studiów Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów |
|
Czy ECTS?: | T |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN C
C
WT ŚR CZ W
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 39 godzin
Wykład, 26 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Antoni Różalski | |
Prowadzący grup: | Iwona Kwil, Antoni Różalski, Dominika Szczerbiec | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena zgodna z regulaminem studiów
Ćwiczenia - Ocena zgodna z regulaminem studiów Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów |
|
Czy ECTS?: | T |
Właścicielem praw autorskich jest UNIWERSYTET ŁÓDZKI.