UNIWERSYTET ŁÓDZKI - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Practical aspects of sample preparation for analysis. Preparation of plant origin samples

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1600-DLER3PPPW1
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0531) Chemia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Practical aspects of sample preparation for analysis. Preparation of plant origin samples
Jednostka: Wydział Chemii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 2.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: angielski
Wymagania wstępne:

Knowledge of the basic concepts of chemical analysis.

Using of the basic methods of calculation.

Operates text editor and spreadsheet.


Skrócony opis:

Familiarization the students with the methods of sample preparation for analysis based on plant material (including chemical derivatization, homogenization, hydrolysis, extraction). Familiarization with specialized laboratory equipment used during the preparation of samples.

Efekty uczenia się:

After completing the course the student:

- outlines workflow for different types of samples (16A-1A_W03,16A-1A_W07),

- selects appropriate sample preparation procedure depending on the nature and type of the final analytical techniques (16A-1A_W07),

- describes the construction and operates equipment used in sample preparation step for chemical analysis (16A-1A_U05, 16A-1A_U15, 16A-1A_W06, 16A-1A_W07),

- develops, interprets and presents the results (16A-1A_U06),

- works in group (16A-1A_K02).

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (jeszcze nie rozpoczęty)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-16
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 29 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Kamila Borowczyk, Agnieszka Krata
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Laboratorium - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Czy IRK BWZ?:

T

Metody dydaktyczne:

Seeking methods - laboratory exercises, experiments, observation and measurement. Discussion of experimnts results.

Sposoby i kryteria oceniania:

The grade of the classes consists of:

- passing a written mid-term test and carrying out all laboratory practices.


Treści kształcenia:

The topics of the classes include:

* Safety rules for work in a chemical laboratory.

* Uv-Vis spectrophotometry in analysis of biological samples.

* Application of derivatization reactions for the determination of chemical compounds.

* Homogenization as a method of grinding a solid sample (chickpea).

* Influence of physical and chemical factors on the process of protein hydrolysis.

* Influence of the fragmentation of the sample on the efficiency of solid-liquid extraction.

* Application of solid phase extraction in samples preparation protocols (food dyes).

* Tests at the beginning of classes, reports summarizing performed exercises and a test as a means of knowledge verification.


Literatura:

H. Kataoka, New trends in sample preparation for clinical and pharmaceutical analysis, Trends Anal. Chem. 22 (2003) 232-244.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 29 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Kamila Borowczyk, Agnieszka Krata
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Laboratorium - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Czy IRK BWZ?:

T

Metody dydaktyczne:

Seeking methods - laboratory exercises, experiments, observation and measurement. Discussion of experimnts results.

Sposoby i kryteria oceniania:

The grade of the classes consists of:

- passing a written mid-term test and carrying out all laboratory practices.


Treści kształcenia:

The topics of the classes include:

* Safety rules for work in a chemical laboratory.

* Uv-Vis spectrophotometry in analysis of biological samples.

* Application of derivatization reactions for the determination of chemical compounds.

* Homogenization as a method of grinding a solid sample (chickpea).

* Influence of physical and chemical factors on the process of protein hydrolysis.

* Influence of the fragmentation of the sample on the efficiency of solid-liquid extraction.

* Application of solid phase extraction in samples preparation protocols (food dyes).

* Tests at the beginning of classes, reports summarizing performed exercises and a test as a means of knowledge verification.


Literatura:

H. Kataoka, New trends in sample preparation for clinical and pharmaceutical analysis, Trends Anal. Chem. 22 (2003) 232-244.

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest UNIWERSYTET ŁÓDZKI.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-0