Wykład do wyboru. Związki biologicznie aktywne pochodzenia roślinnego i zwierzęcego w preparatach kosmetycznych, farmaceutycznych oraz chemii spozywczej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1600-DUCW2ZBA |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Wykład do wyboru. Związki biologicznie aktywne pochodzenia roślinnego i zwierzęcego w preparatach kosmetycznych, farmaceutycznych oraz chemii spozywczej |
Jednostka: | Wydział Chemii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
1.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Wymagania wstępne: | - student posiada podstawową wiedzę z chemii bioorganicznej, biochemii oraz genetyki - słuchacz posiada podstawową wiedzę o zawartości substancji biologiczno aktywnych w materiale roślinnym - słuchacz potrafi opisać procesy bioorganiczne aktywacji prowitamin - słuchacz potrafi opisać procesy biochemiczne zachodzące w organizmach żywych - student potrafi przeanalizować podstawowe szlaki metaboliczne |
Skrócony opis: |
Zapoznanie słuchaczy z rolą metabolitów wtórnych w wybranych organizmach roślinnych i zwierzęcych. Omówienie działania podstawowych metabolitów wtórnych występujących w ziołach, warzywach i owocach. Zapoznanie słuchaczy ze szczególną rola witamin w organizmie ludzkim. Podział, właściwości fizykochemiczne i działanie biologiczne poszczególnych witamin, występowanie oraz metody ich otrzymywania Omówienie substancji biologicznie czynnych pochodzenia zwierzęcego, ich właściwości fizykochemiczne i działanie biologiczne. Zastosowanie omawianych substancji biologicznie czynnych w kosmetyce, farmacji i przemyśle spożywczym. |
Efekty uczenia się: |
- ma wiedzę z zakresu podstaw biochemii oraz chemii bioorganicznej - uzyskuje podstawową wiedzę z zakresu zastosowania metabolitów wtórnych oraz witamin w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym oraz spożywczym - ma podstawową wiedzę o zawartości substancji biologicznie aktywnych w organizmach roślinnych i zwierzęcych - ma podstawową wiedzę o metodach ekstrakcji podstawowych metabolitów wtórnych z materiału roślinnego - posiada umiejętność ustawicznego dokształcania się - rozumie potrzebę uczenia się - ma świadomość konieczności podnoszenia swoich kompetencji zawodowych dla realizacji zadań i osiągnięcia postawionego celu |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 14 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Bartłomiej Pałecz | |
Prowadzący grup: | Bartłomiej Pałecz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Ocena zgodna z regulaminem studiów |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-20 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 14 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Bartłomiej Pałecz | |
Prowadzący grup: | Bartłomiej Pałecz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Ocena zgodna z regulaminem studiów |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-03-08 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 14 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Bartłomiej Pałecz | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Ocena zgodna z regulaminem studiów |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2020-02-24 - 2020-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 14 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Bartłomiej Pałecz | |
Prowadzący grup: | Bartłomiej Pałecz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena zgodna z regulaminem studiów
Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów |
|
Metody dydaktyczne: | Wykłady informacyjne z prezentacjami multimedialnymi. |
|
Sposoby i kryteria oceniania: | efekty kształcenia z zakresu wiedzy i umiejętności– weryfikowane na kolokwium lub egzaminie ustnym. |
|
Treści kształcenia: | - Definicja substancji biologicznie aktywnych (biologicznie czynnych) pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz witamin. - Zastosowanie substancji biologicznie czynnych w kosmetyce, farmacji i przemyśle spożywczym. - Substancje biologicznie czynne pochodzenia roślinnego (warzywa, owoce i zioła), ich właściwości i działanie biologiczne: polifenole, alkaloidy, flawonoidy, antocyjany, karetenoidy, hydroksykwasy organiczne, olejki eteryczne, feromony, saponiny, taniny (garbniki roślinne), terpeny (żywice), izotiocyjaniany, glukozynolany, fitosterole, składniki mineralne (niezbędne mikroelementy). - Substancje biologicznie czynne pochodzenia zwierzęcego, ich właściwości fizykochemiczne i działanie biologiczne: hormony, feromony, lipidy, wyciągi z łożysk, białka (kolagen i elastyna), substancje zapachowe i inne (mleczko pszczele). - Witaminy – podział, właściwości fizykochemiczne, ich rola i działanie biologiczne na organizm ludzki i zwierzęcy, występowanie oraz metody ich otrzymywania. - Narkotyki (alkaloidy) pochodzenia roślinnego (ich lecznicze działanie) oraz narkotyki syntetyczne. - Toksyny (jady) wydzielane przez: parzydełkowców, owady, pajęczaki, ryby, płazy, gady. - Występowanie i zastosowanie jadów zwierzęcych oraz trucizn pochodzenia roślinnego. - Substancje biologicznie aktywne i witaminy otrzymywane metodami biotechnologicznymi. - Metody otrzymywania olejów roślinnych – tradycyjne i przemysłowe. |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa: Stryer L., Biochemia PWN, Warszawa, 2003. Scott - Moncrieff Ch., ABC witamin. Naturalne źródła niezbędnych składników odżywczych, Świat Ksiązki, Warszawa 2005. Kohlmunzer S., Farmakognozja. Podręcznik dla studentów farmacji, wydanie V, PZWL, Warszawa 2003. Matławska I., Farmakognozja, Akademia Medyczna w Poznaniu, Poznań 2005. Patrick G., Chemia leków, PWN, Warszawa 2004. Janicki S., Fiebig A., Sznitowska M., Farmacja stosowana, PZWL, Warszawa 2002. Patrick G.L., Chemia medyczna, WNT Warszawa 2003. Literatura uzupełniajaca: Jaroszewska B., Kosmetologia, Wydawnictwo Atena, Warszawa 2004. Dylewska – Grzelakowska J., Kosmetyka stosowana, WSiP, Warszawa 1999. Khalsa D.S., Żywność lekarstwem, Wydawnictwo Ravi, Łódź 2005. Wydanie pod redakcją A. Ignaciuka, Kosmeceutyki, Wydawnictwo Medyczne Urban & Partner, Wrocław 2005. Brud W.S., Konopacka I., Tajemnice aromaterapii. Pachnąca apteka, Warszawa 2001. Muller R.H., Hildebrand G. E., Technologia nowoczesnych postaci leków, PZWL, Warszawa 2003. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/2019" (zakończony)
Okres: | 2019-02-18 - 2019-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR W
CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 14 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Bartłomiej Pałecz | |
Prowadzący grup: | Bartłomiej Pałecz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena zgodna z regulaminem studiów
Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów |
|
Metody dydaktyczne: | Wykłady informacyjne z prezentacjami multimedialnymi. |
|
Sposoby i kryteria oceniania: | efekty kształcenia z zakresu wiedzy i umiejętności– weryfikowane na kolokwium lub egzaminie ustnym. |
|
Treści kształcenia: | - Definicja substancji biologicznie aktywnych (biologicznie czynnych) pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz witamin. - Zastosowanie substancji biologicznie czynnych w kosmetyce, farmacji i przemyśle spożywczym. - Substancje biologicznie czynne pochodzenia roślinnego (warzywa, owoce i zioła), ich właściwości i działanie biologiczne: polifenole, alkaloidy, flawonoidy, antocyjany, karetenoidy, hydroksykwasy organiczne, olejki eteryczne, feromony, saponiny, taniny (garbniki roślinne), terpeny (żywice), izotiocyjaniany, glukozynolany, fitosterole, składniki mineralne (niezbędne mikroelementy). - Substancje biologicznie czynne pochodzenia zwierzęcego, ich właściwości fizykochemiczne i działanie biologiczne: hormony, feromony, lipidy, wyciągi z łożysk, białka (kolagen i elastyna), substancje zapachowe i inne (mleczko pszczele). - Witaminy – podział, właściwości fizykochemiczne, ich rola i działanie biologiczne na organizm ludzki i zwierzęcy, występowanie oraz metody ich otrzymywania. - Narkotyki (alkaloidy) pochodzenia roślinnego (ich lecznicze działanie) oraz narkotyki syntetyczne. - Toksyny (jady) wydzielane przez: parzydełkowców, owady, pajęczaki, ryby, płazy, gady. - Występowanie i zastosowanie jadów zwierzęcych oraz trucizn pochodzenia roślinnego. - Substancje biologicznie aktywne i witaminy otrzymywane metodami biotechnologicznymi. - Metody otrzymywania olejów roślinnych – tradycyjne i przemysłowe. |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa: Stryer L., Biochemia PWN, Warszawa, 2003. Scott - Moncrieff Ch., ABC witamin. Naturalne źródła niezbędnych składników odżywczych, Świat Ksiązki, Warszawa 2005. Kohlmunzer S., Farmakognozja. Podręcznik dla studentów farmacji, wydanie V, PZWL, Warszawa 2003. Matławska I., Farmakognozja, Akademia Medyczna w Poznaniu, Poznań 2005. Patrick G., Chemia leków, PWN, Warszawa 2004. Janicki S., Fiebig A., Sznitowska M., Farmacja stosowana, PZWL, Warszawa 2002. Patrick G.L., Chemia medyczna, WNT Warszawa 2003. Literatura uzupełniajaca: Jaroszewska B., Kosmetologia, Wydawnictwo Atena, Warszawa 2004. Dylewska – Grzelakowska J., Kosmetyka stosowana, WSiP, Warszawa 1999. Khalsa D.S., Żywność lekarstwem, Wydawnictwo Ravi, Łódź 2005. Wydanie pod redakcją A. Ignaciuka, Kosmeceutyki, Wydawnictwo Medyczne Urban & Partner, Wrocław 2005. Brud W.S., Konopacka I., Tajemnice aromaterapii. Pachnąca apteka, Warszawa 2001. Muller R.H., Hildebrand G. E., Technologia nowoczesnych postaci leków, PZWL, Warszawa 2003. |
Właścicielem praw autorskich jest UNIWERSYTET ŁÓDZKI.