UNIWERSYTET ŁÓDZKI - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Biotechnologia i inżynieria genetyczna - technologie XXI wieku

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1600-SDBIGz
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Biotechnologia i inżynieria genetyczna - technologie XXI wieku
Jednostka: Wydział Chemii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 1.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Wymagania wstępne:

- student posiada podstawową wiedzę z chemii bioorganicznej, biochemii oraz genetyki

- słuchacz potrafi opisać procesy biochemiczne zachodzące w organizmach żywych oraz

przeanalizować podstawowe szlaki metaboliczne

- znajomość procesów transkrypcji i translacji DNA – RNA.


Skrócony opis:

Krótkie zapoznanie słuchaczy z historią biotechnologii i inżynierii genetycznej

Przekazanie i przyswojenie naukowych podstaw oraz zastosowań biotechnologii. Zrozumienie i nauczenie zasad, metod stosowanych w procesach współczesnej biotechnologicznych.

Poznanie operacji i procesów zachodzących podczas produkcji bioproduktów, z zachowaniem wszelkich procedur związanych z ochroną środowiska.

Omówienie podstaw terapii genowej.

Efekty uczenia się:

- ma wiedzę z zakresu podstaw biotechnologii

- uzyskuje podstawową wiedzę z zakresu zastosowania metod biotechnologicznych w przemysłach spożywczym, farmaceutycznym, chemicznym oraz ochronie środowiska

- ma podstawową wiedzę o metodyce, technikach, urządzeniach i materiałach stosowanych w procesach biotechnologicznych.

- ma podstawową wiedzę o metodach kontrolowanej manipulacji prokariotycznym i

eukariotycznym genomem w celu uzyskania określonego produktu

- posiada umiejętność ustawicznego dokształcania się

- rozumie potrzebę uczenia się

- ma świadomość konieczności podnoszenia swoich kompetencji zawodowych dla realizacji zadań i osiągnięcia postawionego celu

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2019/2020" (zakończony)

Okres: 2019-10-01 - 2020-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Bartłomiej Pałecz
Prowadzący grup: Bartłomiej Pałecz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Metody dydaktyczne:

Wykłady informacyjne z prezentacjami multimedialnymi.

Sposoby i kryteria oceniania:

Efekty kształcenia z zakresu wiedzy i umiejętności– weryfikowane na kolokwium ustnym.

Treści kształcenia:

- Kierunki rozwoju biotechnologii – podział.

- Biotechnologia klasyczna i nowoczesna

- Procesy biosyntezy. Biokataliza i jej zastosowanie

- Kinetyka reakcji enzymatycznych, wzrostu drobnoustrojów.

- Przegląd podstawowych technologii biochemicznych.

- Biologiczne metody uzyskiwania nośników energii

- Zastosowanie procesów biotechnologicznych w przemyśle farmaceutycznym,

kosmetycznym, spożywczym oraz ochronie środowiska.

- Historia genetyki do czasów odkrycia DNA

- Podstawy inżynierii genetycznej.

- Sekwencjonowanie genów. Genetyka nowotworów. Terapia genowa.


Literatura:

Basic bibliography:

Biotechnologia żywności. Red. W. Bednarski i A. Reps. Warszawa: WNT. 2001.

Biotechnologia w ochronie środowiska. Klimiuk E., Łebkowska M. Warszawa: WN PWN. 2005.

Podstawy biotechnologii przemysłowej. Red. W. Bednarski i J. Fiedurek. Warszawa: WNT. 2007.

Krótkie wykłady. Biologia molekularna. Turner PC., Mc Lennan AG., Bates AD., White MRH, 2007, PZWN, Warszawa

Supplemental bibliography:

Inżynieria biochemiczna. Aiba S., Humphrey A.E., Millis N.F., Warszawa: WNT. 1997.

Ogólna technologia żywności. Procesy biotechnologiczne i membranowe. Pietkiewicz J.J., Wrocław: Wyd. AE. 1996. Biotechnologia roślin, Leśniak W., PWN, Warszawa 2001

Krótkie wykłady; Genetyka, Winter PC., Hickey GI., Fletcher HLK., 2002, PWN,

Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne. Chmiel A., Warszawa: PWN. 1991.

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2018/2019" (zakończony)

Okres: 2018-10-01 - 2019-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Bartłomiej Pałecz
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie lub ocena
Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Metody dydaktyczne:

Wykłady informacyjne z prezentacjami multimedialnymi.

Sposoby i kryteria oceniania:

Efekty kształcenia z zakresu wiedzy i umiejętności– weryfikowane kolokwium ustnym.

Treści kształcenia:

- Kierunki rozwoju biotechnologii – podział.

- Biotechnologia klasyczna i nowoczesna

- Budowa, podział i własności bakterii oraz ich zastosowanie w procesach biotechnologicznych

- Badowa, podział i własności grzybów mikroskopowych oraz ich zastosowanie procesach biotechnologicznych.

- Biokataliza i jej wykorzystanie w procesach biosyntezy.

- Kinetyka reakcji enzymatycznych, wzrostu drobnoustrojów.

- Przegląd podstawowych technologii biochemicznych.

- Biologiczne metody uzyskiwania nośników energii

- Zastosowanie procesów biotechnologicznych w przemyśle farmaceutycznym,

kosmetycznym, spożywczym oraz ochronie środowiska.

- Historia genetyki do czasów odkrycia DNA

- Podstawy inżynierii genetycznej.

- Sekwencjonowanie genów. Genetyka nowotworów. Terapia genowa.


Literatura:

Literatura podstawowa:

Biotechnologia żywności. Red. W. Bednarski i A. Reps. Warszawa: WNT. 2001.

Biotechnologia w ochronie środowiska. Klimiuk E., Łebkowska M. Warszawa: WN PWN. 2005.

Podstawy biotechnologii przemysłowej. Red. W. Bednarski i J. Fiedurek. Warszawa: WNT. 2007.

Krótkie wykłady. Biologia molekularna. Turner PC., Mc Lennan AG., Bates AD., White MRH, 2007, PZWN, Warszawa

Literatura uzupełniająca:

Inżynieria biochemiczna. Aiba S., Humphrey A.E., Millis N.F., Warszawa: WNT. 1997.

Ogólna technologia żywności. Procesy biotechnologiczne i membranowe. Pietkiewicz J.J., Wrocław: Wyd. AE. 1996.

Biotechnologia roślin, Leśniak W., PWN, Warszawa 2001

Krótkie wykłady; Genetyka, Winter PC., Hickey GI., Fletcher HLK., 2002, PWN,

Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne. Chmiel A., Warszawa: PWN. 1991.

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2017/2018" (zakończony)

Okres: 2017-10-01 - 2018-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Bartłomiej Pałecz
Prowadzący grup: Bartłomiej Pałecz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie lub ocena
Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Metody dydaktyczne:

Wykłady informacyjne z prezentacjami multimedialnymi.

Sposoby i kryteria oceniania:

Efekty kształcenia z zakresu wiedzy i umiejętności– weryfikowane na kolokwium ustnym.

Treści kształcenia:

- Kierunki rozwoju biotechnologii – podział.

- Biotechnologia klasyczna i nowoczesna

- Procesy biosyntezy. Biokataliza i jej zastosowanie

- Kinetyka reakcji enzymatycznych, wzrostu drobnoustrojów.

- Przegląd podstawowych technologii biochemicznych.

- Biologiczne metody uzyskiwania nośników energii

- Zastosowanie procesów biotechnologicznych w przemyśle farmaceutycznym,

kosmetycznym, spożywczym oraz ochronie środowiska.

- Historia genetyki do czasów odkrycia DNA

- Podstawy inżynierii genetycznej.

- Sekwencjonowanie genów. Genetyka nowotworów. Terapia genowa.


Literatura:

Basic bibliography:

Biotechnologia żywności. Red. W. Bednarski i A. Reps. Warszawa: WNT. 2001.

Biotechnologia w ochronie środowiska. Klimiuk E., Łebkowska M. Warszawa: WN PWN. 2005.

Podstawy biotechnologii przemysłowej. Red. W. Bednarski i J. Fiedurek. Warszawa: WNT. 2007.

Krótkie wykłady. Biologia molekularna. Turner PC., Mc Lennan AG., Bates AD., White MRH, 2007, PZWN, Warszawa

Supplemental bibliography:

Inżynieria biochemiczna. Aiba S., Humphrey A.E., Millis N.F., Warszawa: WNT. 1997.

Ogólna technologia żywności. Procesy biotechnologiczne i membranowe. Pietkiewicz J.J., Wrocław: Wyd. AE. 1996. Biotechnologia roślin, Leśniak W., PWN, Warszawa 2001

Krótkie wykłady; Genetyka, Winter PC., Hickey GI., Fletcher HLK., 2002, PWN,

Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne. Chmiel A., Warszawa: PWN. 1991.

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest UNIWERSYTET ŁÓDZKI.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-0