Biotechnologia i inżynieria genetyczna - technologie XXI wieku
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1600-SDBIGz |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Biotechnologia i inżynieria genetyczna - technologie XXI wieku |
Jednostka: | Wydział Chemii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
1.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Wymagania wstępne: | - student posiada podstawową wiedzę z chemii bioorganicznej, biochemii oraz genetyki - słuchacz potrafi opisać procesy biochemiczne zachodzące w organizmach żywych oraz przeanalizować podstawowe szlaki metaboliczne - znajomość procesów transkrypcji i translacji DNA – RNA. |
Skrócony opis: |
Krótkie zapoznanie słuchaczy z historią biotechnologii i inżynierii genetycznej Przekazanie i przyswojenie naukowych podstaw oraz zastosowań biotechnologii. Zrozumienie i nauczenie zasad, metod stosowanych w procesach współczesnej biotechnologicznych. Poznanie operacji i procesów zachodzących podczas produkcji bioproduktów, z zachowaniem wszelkich procedur związanych z ochroną środowiska. Omówienie podstaw terapii genowej. |
Efekty uczenia się: |
- ma wiedzę z zakresu podstaw biotechnologii - uzyskuje podstawową wiedzę z zakresu zastosowania metod biotechnologicznych w przemysłach spożywczym, farmaceutycznym, chemicznym oraz ochronie środowiska - ma podstawową wiedzę o metodyce, technikach, urządzeniach i materiałach stosowanych w procesach biotechnologicznych. - ma podstawową wiedzę o metodach kontrolowanej manipulacji prokariotycznym i eukariotycznym genomem w celu uzyskania określonego produktu - posiada umiejętność ustawicznego dokształcania się - rozumie potrzebę uczenia się - ma świadomość konieczności podnoszenia swoich kompetencji zawodowych dla realizacji zadań i osiągnięcia postawionego celu |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Bartłomiej Pałecz | |
Prowadzący grup: | Bartłomiej Pałecz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena zgodna z regulaminem studiów
Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów |
|
Metody dydaktyczne: | Wykłady informacyjne z prezentacjami multimedialnymi. |
|
Sposoby i kryteria oceniania: | Efekty kształcenia z zakresu wiedzy i umiejętności– weryfikowane na kolokwium ustnym. |
|
Treści kształcenia: | - Kierunki rozwoju biotechnologii – podział. - Biotechnologia klasyczna i nowoczesna - Procesy biosyntezy. Biokataliza i jej zastosowanie - Kinetyka reakcji enzymatycznych, wzrostu drobnoustrojów. - Przegląd podstawowych technologii biochemicznych. - Biologiczne metody uzyskiwania nośników energii - Zastosowanie procesów biotechnologicznych w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym, spożywczym oraz ochronie środowiska. - Historia genetyki do czasów odkrycia DNA - Podstawy inżynierii genetycznej. - Sekwencjonowanie genów. Genetyka nowotworów. Terapia genowa. |
|
Literatura: |
Basic bibliography: Biotechnologia żywności. Red. W. Bednarski i A. Reps. Warszawa: WNT. 2001. Biotechnologia w ochronie środowiska. Klimiuk E., Łebkowska M. Warszawa: WN PWN. 2005. Podstawy biotechnologii przemysłowej. Red. W. Bednarski i J. Fiedurek. Warszawa: WNT. 2007. Krótkie wykłady. Biologia molekularna. Turner PC., Mc Lennan AG., Bates AD., White MRH, 2007, PZWN, Warszawa Supplemental bibliography: Inżynieria biochemiczna. Aiba S., Humphrey A.E., Millis N.F., Warszawa: WNT. 1997. Ogólna technologia żywności. Procesy biotechnologiczne i membranowe. Pietkiewicz J.J., Wrocław: Wyd. AE. 1996. Biotechnologia roślin, Leśniak W., PWN, Warszawa 2001 Krótkie wykłady; Genetyka, Winter PC., Hickey GI., Fletcher HLK., 2002, PWN, Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne. Chmiel A., Warszawa: PWN. 1991. |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2018/2019" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Bartłomiej Pałecz | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie lub ocena
Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów |
|
Metody dydaktyczne: | Wykłady informacyjne z prezentacjami multimedialnymi. |
|
Sposoby i kryteria oceniania: | Efekty kształcenia z zakresu wiedzy i umiejętności– weryfikowane kolokwium ustnym. |
|
Treści kształcenia: | - Kierunki rozwoju biotechnologii – podział. - Biotechnologia klasyczna i nowoczesna - Budowa, podział i własności bakterii oraz ich zastosowanie w procesach biotechnologicznych - Badowa, podział i własności grzybów mikroskopowych oraz ich zastosowanie procesach biotechnologicznych. - Biokataliza i jej wykorzystanie w procesach biosyntezy. - Kinetyka reakcji enzymatycznych, wzrostu drobnoustrojów. - Przegląd podstawowych technologii biochemicznych. - Biologiczne metody uzyskiwania nośników energii - Zastosowanie procesów biotechnologicznych w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym, spożywczym oraz ochronie środowiska. - Historia genetyki do czasów odkrycia DNA - Podstawy inżynierii genetycznej. - Sekwencjonowanie genów. Genetyka nowotworów. Terapia genowa. |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa: Biotechnologia żywności. Red. W. Bednarski i A. Reps. Warszawa: WNT. 2001. Biotechnologia w ochronie środowiska. Klimiuk E., Łebkowska M. Warszawa: WN PWN. 2005. Podstawy biotechnologii przemysłowej. Red. W. Bednarski i J. Fiedurek. Warszawa: WNT. 2007. Krótkie wykłady. Biologia molekularna. Turner PC., Mc Lennan AG., Bates AD., White MRH, 2007, PZWN, Warszawa Literatura uzupełniająca: Inżynieria biochemiczna. Aiba S., Humphrey A.E., Millis N.F., Warszawa: WNT. 1997. Ogólna technologia żywności. Procesy biotechnologiczne i membranowe. Pietkiewicz J.J., Wrocław: Wyd. AE. 1996. Biotechnologia roślin, Leśniak W., PWN, Warszawa 2001 Krótkie wykłady; Genetyka, Winter PC., Hickey GI., Fletcher HLK., 2002, PWN, Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne. Chmiel A., Warszawa: PWN. 1991. |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2017/2018" (zakończony)
Okres: | 2017-10-01 - 2018-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Bartłomiej Pałecz | |
Prowadzący grup: | Bartłomiej Pałecz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie lub ocena
Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów |
|
Metody dydaktyczne: | Wykłady informacyjne z prezentacjami multimedialnymi. |
|
Sposoby i kryteria oceniania: | Efekty kształcenia z zakresu wiedzy i umiejętności– weryfikowane na kolokwium ustnym. |
|
Treści kształcenia: | - Kierunki rozwoju biotechnologii – podział. - Biotechnologia klasyczna i nowoczesna - Procesy biosyntezy. Biokataliza i jej zastosowanie - Kinetyka reakcji enzymatycznych, wzrostu drobnoustrojów. - Przegląd podstawowych technologii biochemicznych. - Biologiczne metody uzyskiwania nośników energii - Zastosowanie procesów biotechnologicznych w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym, spożywczym oraz ochronie środowiska. - Historia genetyki do czasów odkrycia DNA - Podstawy inżynierii genetycznej. - Sekwencjonowanie genów. Genetyka nowotworów. Terapia genowa. |
|
Literatura: |
Basic bibliography: Biotechnologia żywności. Red. W. Bednarski i A. Reps. Warszawa: WNT. 2001. Biotechnologia w ochronie środowiska. Klimiuk E., Łebkowska M. Warszawa: WN PWN. 2005. Podstawy biotechnologii przemysłowej. Red. W. Bednarski i J. Fiedurek. Warszawa: WNT. 2007. Krótkie wykłady. Biologia molekularna. Turner PC., Mc Lennan AG., Bates AD., White MRH, 2007, PZWN, Warszawa Supplemental bibliography: Inżynieria biochemiczna. Aiba S., Humphrey A.E., Millis N.F., Warszawa: WNT. 1997. Ogólna technologia żywności. Procesy biotechnologiczne i membranowe. Pietkiewicz J.J., Wrocław: Wyd. AE. 1996. Biotechnologia roślin, Leśniak W., PWN, Warszawa 2001 Krótkie wykłady; Genetyka, Winter PC., Hickey GI., Fletcher HLK., 2002, PWN, Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne. Chmiel A., Warszawa: PWN. 1991. |
Właścicielem praw autorskich jest UNIWERSYTET ŁÓDZKI.