UNIWERSYTET ŁÓDZKI - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Konwersatorium z ekonomii

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 0600-EK1DDE
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Konwersatorium z ekonomii
Jednostka: Wydział Ekonomiczno-Socjologiczny
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 1.00 LUB 2.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Forma studiów:

stacjonarne

Wymagania wstępne:

Angielski i podstawy mikroekonomii

Skrócony opis:

Moduł ma na celu przekazanie studentom bardziej zaawansowanych zasad mikroekonomii niezbędnych do analizy wielu podstawowych problemów gospodarczych i politycznych. Moduł opiera się na Mikroekonomii I (podstawowej) i ma na celu zarówno pogłębienie jak i poszerzenie wiedzy ekonomicznej studentów, teorii i jej zastosowania. Ma ona na celu w szczególności zwiększenie zdolności studentów do rozwiązywania problemów, szukania odpowiedzi na pytania, zwłaszcza te odnoszące się do spraw gospodarczych. Podkreśla podstawowe koncepcje w mikroekonomii i daje konkretne przykłady ich zastosowań. Doświadczenia gospodarcze są wykorzystane do zilustrowania zasad ekonomicznych i omówienia ich znaczenia

Efekty uczenia się:

Wiedza: Celem kursu Mikroekonomii jest zapewnienie dokładnego zrozumienia zasad ekonomii, które odnoszą się do funkcji poszczególnych decydentów, konsumentów i producentów, w ramach systemu gospodarczego. Kładzie szczególny nacisk na charakter i funkcje rynków produktów i obejmuje badanie czynników rynkowych, rolę rządu w promowaniu większej efektywności i równości w gospodarce. Kurs ten zawiera badania zachowań konsumentów, zachowanie producenta, jak i rynki pracy. Celem kursu jest zrozumienie podstawowych narzędzi analitycznych z mikroekonomii i nauczenie się stosowania tych narzędzi w realiach gospodarczych. Teoria racjonalnego wyboru konsumenta i jego ograniczenia, teoria firmy są badane w sposób bardziej szczegółowy. Kurs kładzie nacisk na rozwiązywanie problemów.

Umiejętności: Po ukończeniu kursu, student powinien:

1) zrozumieć działanie podstawowych sił ekonomicznych, które wpływają na mechanizmy rynkowe, wybory dokonywane przez konsumentów i decyzje przedsiębiorstw;

2) posiadać wystarczającą wiedzę na temat metod analizy ekonomicznej i umieć stosować różne metody w różnych uwarunkowaniach;

3) nabyć umiejętności analityczne niezbędne do należytego podejmowania decyzji ekonomicznych;

4) być w stanie ocenić trafność podjętych decyzji gospodarczych.

Wiedza uzyskana w trakcie zajęć powinna pomóc słuchaczom korzystać z pewnych narzędzi ekonomicznych w praktyce

Po kursie Mikroekonomii – poziom średni, studenci powinni nabyć dodatkowe umiejętności:

Umiejętności w przedmiocie: Studenci powinni wykazać się kompleksową i szczegółową wiedzą i zrozumieniem głównych trendów teorii mikroekonomicznej i być w stanie omówić ich zastosowanie do analizy warunków gospodarczych; Wiedza nabyta podczas wykładów powinna pomóc słuchaczom w opanowaniu umiejętności praktycznego korzystania z pewnych narzędzi analizy ekonomicznej

kluczowe umiejętności akademickie: Studenci powinni określić, przedstawić i wyjaśnić zasady działania teoretycznych modeli ekonomicznych i stosować je w analizach ekonomicznych;

kluczowe umiejętności personalne: Studenci powinni posiadać zdolność do komunikowania się i przedstawiania logicznych argumentów, w formie pisemnej i ustnej.

Postawy/kompetencje: aktywni, w kierunku próby rozwiązywania problemów w firmie, otwarci na nowe pomysły i koncepcje, bardziej nastawione na gospodarkę rynkową, być w stanie znaleźć odpowiednie rozwiązania.

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2019/2020" (zakończony)

Okres: 2019-10-01 - 2020-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Konwersatorium, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Maciej Kozłowski
Prowadzący grup: Maciej Kozłowski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Konwersatorium - Ocena zgodna z regulaminem studiów

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2018/2019" (zakończony)

Okres: 2018-10-01 - 2019-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Konwersatorium, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Maciej Kozłowski
Prowadzący grup: Maciej Kozłowski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Konwersatorium - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Informacje dodatkowe:

udział w konwersatorium proszę traktować jako obowiązkowy; teoria i rozwiązywanie zadań na zajęciach mogą zdecydowanie ułatwić uzyskanie zaliczenia końcowego

Metody dydaktyczne:

prezentacja w PPT z komentarzem; omawianie praktycznego zastosowania metod mikro; rozwiązywanie zadań

Sposoby i kryteria oceniania:

udział i aktywność na zajęciach; zaliczenie końcowe

Treści kształcenia:

wybrane zagadnienia:

I. Teoria wyboru konsumenta.

1.Gospodarstwo domowe jako podmiot gospodarujący, jego funkcje.

2.Preferencje jako podstawa wyboru struktury konsumpcji. Cechy preferencji.

3. Konstrukcja krzywej obojętności, przykłady krzywych obojętności.

4. Użyteczność krańcowa i całkowita.

5. Budowanie funkcji użyteczności, przykłady

II. Linia budżetowa i optimum konsumenta.

1.Linia ograniczenia budżetowego, konstrukcja, nachylenie, przesunięcie.

2. Konstrukcja krzywej cena-konsumpcja oraz dochód-konsumpcja.

3. Optimum konsumenta, zastosowanie teorii w zadaniach.

4. Krzywe popytu dla różnych przypadków

III. Równanie Słuckiego

1.Efekt substytucyjny i dochodowy zmiany cen, dochodowy efekt zasobowy

2. Znak efektów, stopy zmian

3. Przykłady efektów, szacowanie efektów

4.Efekt według Hicksa; porównanie efektu w sensie Słuckiego i Hicksa – interpretacja graficzna i algebraiczna

5.Popyt netto i brutto, zasób początkowy, statyka porównawcza podaży pracy

IV. Wybór między konsumpcją a czasem wolnym.

1. Krzywa obojętności dla czasu wolnego i konsumpcji

2. Równowaga konsumenta

3. Zmiana stawki płac a nachylenie linii budżetowej

4. Efekt substytucyjny i dochodowy a krzywa podaży

V. Wybór konsumpcji w czasie

1. Linia budżetowa – interpretacja graficzna i algebraiczna

2.Ograniczenie budżetowe w kategoriach wartości przyszłej i bieżącej

3.Preferencje odnośnie konsumpcji – nachylenie krzywych obojętności

4.Reakcja konsumenta na zmiany stopy procentowej – przypadek pożyczkodawcy i pożyczkobiorcy

5.Realna stopa procentowa i inflacja; równanie Słuckiego, wpływ inflacji i stopy procentowej na konsumpcję w czasie

VI. Wybór w warunkach niepewności

1. Rozkład prawdopodobieństwa

2. Warunkowy plan konsumpcji

3. Funkcja użyteczności oczekiwanej von Neumanna-Morgensterna

4.Krzywizna funkcji użyteczności jako miara stosunku konsumenta do ryzyka (popyt na ubezpieczenia)

VII. Teoria przedsiębiorstwa.

1. Technologia – nakłady i wyniki, własności technologii

2. Pojęcie izokwanty i izokosty.

3.Zasada malejącej produkcyjności krańcowej. Techniczna stopa substytucji.

4. Graficzne ujęcie optymalnej kombinacji czynników produkcji.

VIII. Analiza kosztów produkcji

1.Maksymalizacja zysku – okres krótki i długi, minimalizacja kosztów – zasada, graficzna interpretacja kosztów w krótkim i długim okresie, rodzaje kosztów

2.Znajdowanie równowagi przedsiębiorstwa wolnokonkurencyjnego i monopolistycznego; znajdowanie wielkości produkcji i ceny maksymalizującej zysk; optymalizacja warunkowa w teorii przedsiębiorstwa

3.Analiza funkcji produkcji (obliczenie przychodów z czynnika i stopnia jednorodności funkcji). Znajdowanie funkcji kosztów (funkcje kosztów całkowitych, stałych i zmiennych, funkcje kosztów krańcowych i zmiennych).

IX. Modele oligopolu, rodzaje dyskryminacji cenowej

1.Przywództwo ilościowe i cenowe; model Stackelberga, Bertranda i Cournota; zmowa w oligopolu – interpretacja graficzna i algebraiczna

2.Dyskryminacja cenowa I, II i III stopnia - przykłady

X. Teoria gier

Literatura:

podstawowa

H.R.Varian, Mikroekonomia, Kurs średni. Ujęcie nowoczesne, PWN, Warszawa 2005

H.R.Varian, Ćwiczenia z Mikroekonomii, PWN, Warszawa, 2005

C.R.McConnell, S.L.Brue, W.H.Pope, Microeconomics, 1990, McGraw-HillRyerson Limited, Toronto

Bradley R. Schiller, The Economy Today, 1989, Random House, Business Division, New York

Frank Robert H., Bernanke Ben S., Principles of Microeconomics, 2006

Frank Robert H., Microeconomics and Behavior, 2005

W. Nicholson, Intermediate Microeconomics, SouthWest Thomson Learning, 2006

dodatkowa

D.Laidler, S.Estrin, Wstęp do Mikroekonomii, Gebethner i Ska and Prentice Hall International, Warszawa 1991

W.J.Ethier, 1988, Modern International Economics, W.W. Norton and Company, New York-London

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2017/2018" (zakończony)

Okres: 2017-10-01 - 2018-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Konwersatorium, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Maciej Kozłowski
Prowadzący grup: Maciej Kozłowski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Konwersatorium - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Informacje dodatkowe:

udział w konwersatorium proszę traktować jako obowiązkowy; teoria i rozwiązywanie zadań na zajęciach mogą zdecydowanie ułatwić uzyskanie zaliczenia końcowego

Metody dydaktyczne:

prezentacja w PPT z komentarzem; omawianie praktycznego zastosowania metod mikro; rozwiązywanie zadań

Sposoby i kryteria oceniania:

udział i aktywność na zajęciach; zaliczenie końcowe

Treści kształcenia:

wybrane zagadnienia:

I. Teoria wyboru konsumenta.

1.Gospodarstwo domowe jako podmiot gospodarujący, jego funkcje.

2.Preferencje jako podstawa wyboru struktury konsumpcji. Cechy preferencji.

3. Konstrukcja krzywej obojętności, przykłady krzywych obojętności.

4. Użyteczność krańcowa i całkowita.

5. Budowanie funkcji użyteczności, przykłady

II. Linia budżetowa i optimum konsumenta.

1.Linia ograniczenia budżetowego, konstrukcja, nachylenie, przesunięcie.

2. Konstrukcja krzywej cena-konsumpcja oraz dochód-konsumpcja.

3. Optimum konsumenta, zastosowanie teorii w zadaniach.

4. Krzywe popytu dla różnych przypadków

III. Równanie Słuckiego

1.Efekt substytucyjny i dochodowy zmiany cen, dochodowy efekt zasobowy

2. Znak efektów, stopy zmian

3. Przykłady efektów, szacowanie efektów

4.Efekt według Hicksa; porównanie efektu w sensie Słuckiego i Hicksa – interpretacja graficzna i algebraiczna

5.Popyt netto i brutto, zasób początkowy, statyka porównawcza podaży pracy

IV. Wybór między konsumpcją a czasem wolnym.

1. Krzywa obojętności dla czasu wolnego i konsumpcji

2. Równowaga konsumenta

3. Zmiana stawki płac a nachylenie linii budżetowej

4. Efekt substytucyjny i dochodowy a krzywa podaży

V. Wybór konsumpcji w czasie

1. Linia budżetowa – interpretacja graficzna i algebraiczna

2.Ograniczenie budżetowe w kategoriach wartości przyszłej i bieżącej

3.Preferencje odnośnie konsumpcji – nachylenie krzywych obojętności

4.Reakcja konsumenta na zmiany stopy procentowej – przypadek pożyczkodawcy i pożyczkobiorcy

5.Realna stopa procentowa i inflacja; równanie Słuckiego, wpływ inflacji i stopy procentowej na konsumpcję w czasie

VI. Wybór w warunkach niepewności

1. Rozkład prawdopodobieństwa

2. Warunkowy plan konsumpcji

3. Funkcja użyteczności oczekiwanej von Neumanna-Morgensterna

4.Krzywizna funkcji użyteczności jako miara stosunku konsumenta do ryzyka (popyt na ubezpieczenia)

VII. Teoria przedsiębiorstwa.

1. Technologia – nakłady i wyniki, własności technologii

2. Pojęcie izokwanty i izokosty.

3.Zasada malejącej produkcyjności krańcowej. Techniczna stopa substytucji.

4. Graficzne ujęcie optymalnej kombinacji czynników produkcji.

VIII. Analiza kosztów produkcji

1.Maksymalizacja zysku – okres krótki i długi, minimalizacja kosztów – zasada, graficzna interpretacja kosztów w krótkim i długim okresie, rodzaje kosztów

2.Znajdowanie równowagi przedsiębiorstwa wolnokonkurencyjnego i monopolistycznego; znajdowanie wielkości produkcji i ceny maksymalizującej zysk; optymalizacja warunkowa w teorii przedsiębiorstwa

3.Analiza funkcji produkcji (obliczenie przychodów z czynnika i stopnia jednorodności funkcji). Znajdowanie funkcji kosztów (funkcje kosztów całkowitych, stałych i zmiennych, funkcje kosztów krańcowych i zmiennych).

IX. Modele oligopolu, rodzaje dyskryminacji cenowej

1.Przywództwo ilościowe i cenowe; model Stackelberga, Bertranda i Cournota; zmowa w oligopolu – interpretacja graficzna i algebraiczna

2.Dyskryminacja cenowa I, II i III stopnia - przykłady

X. Teoria gier

Literatura:

podstawowa

H.R.Varian, Mikroekonomia, Kurs średni. Ujęcie nowoczesne, PWN, Warszawa 2005

H.R.Varian, Ćwiczenia z Mikroekonomii, PWN, Warszawa, 2005

C.R.McConnell, S.L.Brue, W.H.Pope, Microeconomics, 1990, McGraw-HillRyerson Limited, Toronto

Bradley R. Schiller, The Economy Today, 1989, Random House, Business Division, New York

Frank Robert H., Bernanke Ben S., Principles of Microeconomics, 2006

Frank Robert H., Microeconomics and Behavior, 2005

W. Nicholson, Intermediate Microeconomics, SouthWest Thomson Learning, 2006

dodatkowa

D.Laidler, S.Estrin, Wstęp do Mikroekonomii, Gebethner i Ska and Prentice Hall International, Warszawa 1991

W.J.Ethier, 1988, Modern International Economics, W.W. Norton and Company, New York-London:

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest UNIWERSYTET ŁÓDZKI.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.3.0-2