Biotechnologia mikrobiologiczna 1 sem. II stop. Z-2024/2025-plan (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Wydział Biologii i Ochrony Środowiska)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
- nie jesteś zalogowany - aktualnie nie możesz się rejestrować - możesz się zarejestrować - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę) - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać) - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
Z-22/23 - Semestr zimowy 2022/2023 Z-23/24 - Semestr zimowy 2023/2024 Z-24/25 - Semestr zimowy 2024/2025 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Z-22/23 | Z-23/24 | Z-24/25 | |||||
0400-1TI105UD |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Wykłady. Mikrobiota surowców roślinnych i zwierzęcych. Drobnoustroje patogenne i toksynotwórcze w surowcach i produktach spożywczych. Metody utrwalania żywności (wykorzystanie temperatury, procesów fermentacji, nieorganicznych i organicznych związków chemicznych). Enzymy stosowane w przemyśle spożywczym. Znaczenie drobnoustrojów w produkcji żywności XXI wieku – żywności modyfikowanej genetycznie, funkcjonalnej, wygodnej, ekologicznej (zasady rolnictwa ekologicznego, konwencjonalnego i zintegrowanego). Kierunki wykorzystania odpadów i produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego. Ćwiczenia: Wykorzystanie drobnoustrojów w piekarnictwie, mleczarstwie, przemyśle mięsnym i przetwórstwie warzyw. Żywność orientalna. Zastosowanie mikrobiologicznych wielocukrów w przemyśle spożywczym. Przykłady wykorzystania drobnoustrojów do zagospodarowania odpadów przemysłu spożywczego. Ocena bezpieczeństwa zdrowotnego żywności – nowoczesne metody analityczne i mikrobiologiczne cz. I i II. |
|
|||||
0400-1TI101bUD | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2023/2024
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zaznajomienie z zagadnieniami dotyczącymi mikrobiologicznej degradacji substancji toksycznych i możliwością ich wykorzystania w ochronie środowiska. |
|
||||
0400-1TI101aUD | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zaznajomienie zagadnieniami związanymi z metabolizmem drobnoustrojów i możliwością ich wykorzystania w ochronie środowiska. |
|
|||
0400-1TI106UD |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem zajęć jest nabycie i doskonalenie umiejętnosci posługiwania sie fachowym słownictwem angielskim stosowanym w biotechnologii (ze szczególnym uwzględnieniem biotechnologii mikrobiologicznej) oraz poprawnego tłumaczenia angielskich tekstów naukowych obejmujących prace z tej dyscypliny |
|
|||||
0400-1TI103UD |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zapoznanie studentów z organizacją pracy w laboratorium biotechnologicznym. Zaprezentowanie nowoczesnych technik badawczych stosowanych we współczesnej biotechnologii |
|
|||||
0400-1TI107UD |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z obecnym stanem wiedzy i aktualnymi problemami związanymi z biotechnologią mikrobiologiczną, a także doskonalenie umiejętności doboru i wykorzystania literatury przedmiotu, doskonalenie umiejętności wielopłaszczyznowego prezentowania problemów biotechnologii, przygotowywania prezentacji multimedialnych i prowadzenia dyskusji naukowej. |
|
|||||
0400-1TI102aUD |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z zagadnieniami z zakresu toksykologii ogólnej i ekotoksykologii. Omawiane są: podstawowe zagadnienia z zakresu toksykologii (biomarkery wykorzystywane w toksykologii, metabolizm ksenobiotyków w roślinach i zwierzętach, podstawowe pojęcia dotyczące pestycydów, źródła, powstawanie i toksyczność wybranych związków organicznych oraz metali ciężkich); podstawowe pojęcia z zakresu toksykologii żywności – mutagenne i kancerogenne związki występujące w żywności (nitrozoaminy, mikotoksyny) oraz interakcje żywności z lekami (oddziaływania synergistyczne i antagonistyczne); systemy antyoksydacyjne w komórkach - enzymatyczne i nieenzymatyczne; zagadnienia związane ze skażeniem powietrza i ubytkiem ozonu w stratosferze oraz wpływem wybranych czynników fizycznych na organizm człowieka. Zakres tematyczny ćwiczeń obejmuje metody analityczne stosowane w toksykologii oraz analizę biomarkerów skażenia środowiska i zatrucia organizmu człowieka. |
|
|||||
0400-1TI104aUD | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zapoznanie studentów z podstawami stosowania nowoczesnych technik badawczych w biotechnologii |
|
||||
0400-1TI104bUD | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2023/2024
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zapoznanie studentów z podstawami stosowania nowoczesnych technik badawczych w biotechnologii |
|
|||