UNIWERSYTET ŁÓDZKI - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Biotechnologia mikrobiologiczna 1 sem. II stop. Z-2024/2025-plan (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Wydział Biologii i Ochrony Środowiska)

Jednostka: Wydział Biologii i Ochrony Środowiska Zestaw przedmiotów, który widzisz poniżej został zdefiniowany przez tę jednostkę. Jednostka ta nie musi mieć jednak związku z organizacją wymienionych przedmiotów (jednostką odpowiedzialną za organizację przedmiotu jest jednostka wymieniona w odpowiedniej kolumnie w tabeli poniżej). Więcej o tym przeczytasz w Pomocy.
Grupa przedmiotów: Biotechnologia mikrobiologiczna 1 sem. II stop. Z-2024/2025-plan
wybierz inną grupę zobacz plany zajęć tej grupy
Filtry
Zaloguj się, aby uzyskać dostęp do dodatkowych opcji

Konkretniej - pokazuj tylko te przedmioty, dla których istnieje otwarta rejestracja taka, że możesz w jej ramach zarejestrować się na przedmiot.

Dodatkowo pokazywane są również te przedmioty, na które jesteś już zarejestrowany (lub składałeś prośbę o zarejestrowanie).

Jeśli chcesz zmienić te ustawienia na stałe, edytuj swoje preferencje w menu Mój USOSweb.
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
niedostępny (zaloguj się!) - nie jesteś zalogowany
niedostępny - aktualnie nie możesz się rejestrować
zarejestruj - możesz się zarejestrować
wyrejestruj - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę)
prośba - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać)
zarejestrowany - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.

Z-22/23 - Semestr zimowy 2022/2023
Z-23/24 - Semestr zimowy 2023/2024
Z-24/25 - Semestr zimowy 2024/2025
(zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne)
Opcje
Z-22/23 Z-23/24 Z-24/25
0400-1TI105UD
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
  • Ćwiczenia - 26 godzin
  • Wykład - 26 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Ćwiczenia - 26 godzin
  • Wykład - 26 godzin
Semestr zimowy 2024/2025
  • Ćwiczenia - 26 godzin
  • Wykład - 26 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Wykłady.

Mikrobiota surowców roślinnych i zwierzęcych. Drobnoustroje patogenne i toksynotwórcze w surowcach i produktach spożywczych. Metody utrwalania żywności (wykorzystanie temperatury, procesów fermentacji, nieorganicznych i organicznych związków chemicznych). Enzymy stosowane w przemyśle spożywczym. Znaczenie drobnoustrojów w produkcji żywności XXI wieku – żywności modyfikowanej genetycznie, funkcjonalnej, wygodnej, ekologicznej (zasady rolnictwa ekologicznego, konwencjonalnego i zintegrowanego). Kierunki wykorzystania odpadów i produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego.

Ćwiczenia: Wykorzystanie drobnoustrojów w piekarnictwie, mleczarstwie, przemyśle mięsnym i przetwórstwie warzyw. Żywność orientalna. Zastosowanie mikrobiologicznych wielocukrów w przemyśle spożywczym. Przykłady wykorzystania drobnoustrojów do zagospodarowania odpadów przemysłu spożywczego. Ocena bezpieczeństwa zdrowotnego żywności – nowoczesne metody analityczne i mikrobiologiczne cz. I i II.

Strona przedmiotu
0400-1TI101bUD brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2023/2024
  • Wykład - 13 godzin
Semestr zimowy 2024/2025
  • Wykład - 13 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Zaznajomienie z zagadnieniami dotyczącymi mikrobiologicznej degradacji substancji toksycznych i możliwością ich wykorzystania w ochronie środowiska.

Strona przedmiotu
0400-1TI101aUD brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
  • Wykład - 13 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Zaznajomienie zagadnieniami związanymi z metabolizmem drobnoustrojów i możliwością ich wykorzystania w ochronie środowiska.

Strona przedmiotu
0400-1TI106UD
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
  • Konwersatorium - 13 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Konwersatorium - 13 godzin
Semestr zimowy 2024/2025
  • Konwersatorium - 13 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem zajęć jest nabycie i doskonalenie umiejętnosci posługiwania sie fachowym słownictwem angielskim stosowanym w biotechnologii (ze szczególnym uwzględnieniem biotechnologii mikrobiologicznej) oraz poprawnego tłumaczenia angielskich tekstów naukowych obejmujących prace z tej dyscypliny

Strona przedmiotu
0400-1TI103UD
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
  • Pracownia - 65 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Ćwiczenia - 65 godzin
Semestr zimowy 2024/2025
  • Ćwiczenia - 65 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Zapoznanie studentów z organizacją pracy w laboratorium biotechnologicznym. Zaprezentowanie nowoczesnych technik badawczych stosowanych we współczesnej biotechnologii

Strona przedmiotu
0400-1TI107UD
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
  • Seminarium magisterskie - 26 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Seminarium magisterskie - 26 godzin
Semestr zimowy 2024/2025
  • Seminarium magisterskie - 26 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z obecnym stanem wiedzy i aktualnymi problemami związanymi z biotechnologią mikrobiologiczną, a także doskonalenie umiejętności doboru i wykorzystania literatury przedmiotu, doskonalenie umiejętności wielopłaszczyznowego prezentowania problemów biotechnologii, przygotowywania prezentacji multimedialnych i prowadzenia dyskusji naukowej.

Strona przedmiotu
0400-1TI102aUD
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
  • Ćwiczenia - 26 godzin
  • Wykład - 26 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Ćwiczenia - 26 godzin
  • Wykład - 26 godzin
Semestr zimowy 2024/2025
  • Ćwiczenia - 26 godzin
  • Wykład - 26 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z zagadnieniami z zakresu toksykologii ogólnej i ekotoksykologii. Omawiane są: podstawowe zagadnienia z zakresu toksykologii (biomarkery wykorzystywane w toksykologii, metabolizm ksenobiotyków w roślinach i zwierzętach, podstawowe pojęcia dotyczące pestycydów, źródła, powstawanie i toksyczność wybranych związków organicznych oraz metali ciężkich); podstawowe pojęcia z zakresu toksykologii żywności – mutagenne i kancerogenne związki występujące w żywności (nitrozoaminy, mikotoksyny) oraz interakcje żywności z lekami (oddziaływania synergistyczne i antagonistyczne); systemy antyoksydacyjne w komórkach - enzymatyczne i nieenzymatyczne; zagadnienia związane ze skażeniem powietrza i ubytkiem ozonu w stratosferze oraz wpływem wybranych czynników fizycznych na organizm człowieka. Zakres tematyczny ćwiczeń obejmuje metody analityczne stosowane w toksykologii oraz analizę biomarkerów skażenia środowiska i zatrucia organizmu człowieka.

Strona przedmiotu
0400-1TI104aUD brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
  • Ćwiczenia - 65 godzin
Semestr zimowy 2024/2025
  • Ćwiczenia - 65 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Zapoznanie studentów z podstawami stosowania nowoczesnych technik badawczych w biotechnologii

Strona przedmiotu
0400-1TI104bUD brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2023/2024
  • Ćwiczenia - 65 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Zapoznanie studentów z podstawami stosowania nowoczesnych technik badawczych w biotechnologii

Strona przedmiotu
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-7