UNIWERSYTET ŁÓDZKI - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Wykład do wyboru. Związki biologicznie aktywne pochodzenia roślinnego i zwierzęcego w preparatach kosmetycznych, farmaceutycznych oraz chemii spozywczej

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1600-DUCW2ZBA
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Wykład do wyboru. Związki biologicznie aktywne pochodzenia roślinnego i zwierzęcego w preparatach kosmetycznych, farmaceutycznych oraz chemii spozywczej
Jednostka: Wydział Chemii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 1.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Wymagania wstępne:

- student posiada podstawową wiedzę z chemii bioorganicznej, biochemii oraz genetyki

- słuchacz posiada podstawową wiedzę o zawartości substancji biologiczno aktywnych w materiale roślinnym

- słuchacz potrafi opisać procesy bioorganiczne aktywacji prowitamin

- słuchacz potrafi opisać procesy biochemiczne zachodzące w organizmach żywych

- student potrafi przeanalizować podstawowe szlaki metaboliczne


Skrócony opis:

Zapoznanie słuchaczy z rolą metabolitów wtórnych w wybranych organizmach roślinnych i zwierzęcych.

Omówienie działania podstawowych metabolitów wtórnych występujących w ziołach, warzywach i owocach.

Zapoznanie słuchaczy ze szczególną rola witamin w organizmie ludzkim.

Podział, właściwości fizykochemiczne i działanie biologiczne poszczególnych witamin, występowanie oraz metody ich otrzymywania

Omówienie substancji biologicznie czynnych pochodzenia zwierzęcego, ich właściwości fizykochemiczne i działanie biologiczne.

Zastosowanie omawianych substancji biologicznie czynnych w kosmetyce, farmacji i przemyśle spożywczym.

Efekty uczenia się:

- ma wiedzę z zakresu podstaw biochemii oraz chemii bioorganicznej

- uzyskuje podstawową wiedzę z zakresu zastosowania metabolitów wtórnych oraz witamin w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym oraz spożywczym

- ma podstawową wiedzę o zawartości substancji biologicznie aktywnych w organizmach roślinnych i zwierzęcych

- ma podstawową wiedzę o metodach ekstrakcji podstawowych metabolitów wtórnych z materiału roślinnego

- posiada umiejętność ustawicznego dokształcania się

- rozumie potrzebę uczenia się

- ma świadomość konieczności podnoszenia swoich kompetencji zawodowych dla realizacji zadań i osiągnięcia postawionego celu

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2024-02-26 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 14 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Bartłomiej Pałecz
Prowadzący grup: Bartłomiej Pałecz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Ocena zgodna z regulaminem studiów

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2023-02-20 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 14 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Bartłomiej Pałecz
Prowadzący grup: Bartłomiej Pałecz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Ocena zgodna z regulaminem studiów

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2021-03-08 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 14 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Bartłomiej Pałecz
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Ocena zgodna z regulaminem studiów

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/2020" (zakończony)

Okres: 2020-02-24 - 2020-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 14 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Bartłomiej Pałecz
Prowadzący grup: Bartłomiej Pałecz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Metody dydaktyczne:

Wykłady informacyjne z prezentacjami multimedialnymi.

Sposoby i kryteria oceniania:

efekty kształcenia z zakresu wiedzy i umiejętności– weryfikowane na kolokwium lub egzaminie ustnym.

Treści kształcenia:

- Definicja substancji biologicznie aktywnych (biologicznie czynnych) pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz witamin.

- Zastosowanie substancji biologicznie czynnych w kosmetyce, farmacji i przemyśle spożywczym.

- Substancje biologicznie czynne pochodzenia roślinnego (warzywa, owoce i zioła), ich właściwości i działanie biologiczne: polifenole, alkaloidy, flawonoidy, antocyjany, karetenoidy, hydroksykwasy organiczne, olejki eteryczne, feromony, saponiny, taniny (garbniki roślinne), terpeny (żywice), izotiocyjaniany, glukozynolany, fitosterole, składniki mineralne (niezbędne mikroelementy).

- Substancje biologicznie czynne pochodzenia zwierzęcego, ich właściwości fizykochemiczne i działanie biologiczne: hormony, feromony, lipidy, wyciągi z łożysk, białka (kolagen i elastyna), substancje zapachowe i inne (mleczko pszczele).

- Witaminy – podział, właściwości fizykochemiczne, ich rola i działanie biologiczne na organizm ludzki i zwierzęcy, występowanie oraz metody ich otrzymywania.

- Narkotyki (alkaloidy) pochodzenia roślinnego (ich lecznicze działanie) oraz narkotyki syntetyczne.

- Toksyny (jady) wydzielane przez: parzydełkowców, owady, pajęczaki, ryby, płazy, gady.

- Występowanie i zastosowanie jadów zwierzęcych oraz trucizn pochodzenia roślinnego.

- Substancje biologicznie aktywne i witaminy otrzymywane metodami biotechnologicznymi.

- Metody otrzymywania olejów roślinnych – tradycyjne i przemysłowe.


Literatura:

Literatura podstawowa:

Stryer L., Biochemia PWN, Warszawa, 2003.

Scott - Moncrieff Ch., ABC witamin. Naturalne źródła niezbędnych składników

odżywczych, Świat Ksiązki, Warszawa 2005.

Kohlmunzer S., Farmakognozja. Podręcznik dla studentów farmacji, wydanie V,

PZWL, Warszawa 2003.

Matławska I., Farmakognozja, Akademia Medyczna w Poznaniu, Poznań 2005.

Patrick G., Chemia leków, PWN, Warszawa 2004.

Janicki S., Fiebig A., Sznitowska M., Farmacja stosowana, PZWL, Warszawa 2002.

Patrick G.L., Chemia medyczna, WNT Warszawa 2003.

Literatura uzupełniajaca:

Jaroszewska B., Kosmetologia, Wydawnictwo Atena, Warszawa 2004.

Dylewska – Grzelakowska J., Kosmetyka stosowana, WSiP, Warszawa 1999.

Khalsa D.S., Żywność lekarstwem, Wydawnictwo Ravi, Łódź 2005.

Wydanie pod redakcją A. Ignaciuka, Kosmeceutyki, Wydawnictwo Medyczne Urban

& Partner, Wrocław 2005.

Brud W.S., Konopacka I., Tajemnice aromaterapii. Pachnąca apteka, Warszawa 2001.

Muller R.H., Hildebrand G. E., Technologia nowoczesnych postaci leków, PZWL,

Warszawa 2003.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/2019" (zakończony)

Okres: 2019-02-18 - 2019-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 14 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Bartłomiej Pałecz
Prowadzący grup: Bartłomiej Pałecz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Wykład - Ocena zgodna z regulaminem studiów
Metody dydaktyczne:

Wykłady informacyjne z prezentacjami multimedialnymi.

Sposoby i kryteria oceniania:

efekty kształcenia z zakresu wiedzy i umiejętności– weryfikowane na kolokwium lub egzaminie ustnym.

Treści kształcenia:

- Definicja substancji biologicznie aktywnych (biologicznie czynnych) pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz witamin.

- Zastosowanie substancji biologicznie czynnych w kosmetyce, farmacji i przemyśle spożywczym.

- Substancje biologicznie czynne pochodzenia roślinnego (warzywa, owoce i zioła), ich właściwości i działanie biologiczne: polifenole, alkaloidy, flawonoidy, antocyjany, karetenoidy, hydroksykwasy organiczne, olejki eteryczne, feromony, saponiny, taniny (garbniki roślinne), terpeny (żywice), izotiocyjaniany, glukozynolany, fitosterole, składniki mineralne (niezbędne mikroelementy).

- Substancje biologicznie czynne pochodzenia zwierzęcego, ich właściwości fizykochemiczne i działanie biologiczne: hormony, feromony, lipidy, wyciągi z łożysk, białka (kolagen i elastyna), substancje zapachowe i inne (mleczko pszczele).

- Witaminy – podział, właściwości fizykochemiczne, ich rola i działanie biologiczne na organizm ludzki i zwierzęcy, występowanie oraz metody ich otrzymywania.

- Narkotyki (alkaloidy) pochodzenia roślinnego (ich lecznicze działanie) oraz narkotyki syntetyczne.

- Toksyny (jady) wydzielane przez: parzydełkowców, owady, pajęczaki, ryby, płazy, gady.

- Występowanie i zastosowanie jadów zwierzęcych oraz trucizn pochodzenia roślinnego.

- Substancje biologicznie aktywne i witaminy otrzymywane metodami biotechnologicznymi.

- Metody otrzymywania olejów roślinnych – tradycyjne i przemysłowe.


Literatura:

Literatura podstawowa:

Stryer L., Biochemia PWN, Warszawa, 2003.

Scott - Moncrieff Ch., ABC witamin. Naturalne źródła niezbędnych składników

odżywczych, Świat Ksiązki, Warszawa 2005.

Kohlmunzer S., Farmakognozja. Podręcznik dla studentów farmacji, wydanie V,

PZWL, Warszawa 2003.

Matławska I., Farmakognozja, Akademia Medyczna w Poznaniu, Poznań 2005.

Patrick G., Chemia leków, PWN, Warszawa 2004.

Janicki S., Fiebig A., Sznitowska M., Farmacja stosowana, PZWL, Warszawa 2002.

Patrick G.L., Chemia medyczna, WNT Warszawa 2003.

Literatura uzupełniajaca:

Jaroszewska B., Kosmetologia, Wydawnictwo Atena, Warszawa 2004.

Dylewska – Grzelakowska J., Kosmetyka stosowana, WSiP, Warszawa 1999.

Khalsa D.S., Żywność lekarstwem, Wydawnictwo Ravi, Łódź 2005.

Wydanie pod redakcją A. Ignaciuka, Kosmeceutyki, Wydawnictwo Medyczne Urban

& Partner, Wrocław 2005.

Brud W.S., Konopacka I., Tajemnice aromaterapii. Pachnąca apteka, Warszawa 2001.

Muller R.H., Hildebrand G. E., Technologia nowoczesnych postaci leków, PZWL,

Warszawa 2003.

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest UNIWERSYTET ŁÓDZKI.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-7